Pazar esnafı eski günleri arıyor;

Pazar esnafı eski günleri arıyor

...

YAZ BEREKETİ, SEBZE-MEYVE PAZARLARINA BİR TÜRLÜ UĞRAMADI

Pazar esnafı eski günleri arıyor

YAZ aylarının gelmesiyle birlikte, yaz meyve-sebzeleri pazar tezgahlarında yerini almaya başladı. Fakat geçtiğimiz günlerde yaşanan ağır dolu yağışları nedeniyle de üretici de tüketici de olumsuz etkilendi. Vatandaş, pazardaki ürünlerin pahalılığından şikayet ederken, esnaf ise de çok düşük kar oranlarıyla satışlarını gerçekleştirmelerine rağmen talebin azlığından yakınıyor:

“MARKETLER BİZİM SATIŞIMIZI DÜŞÜRÜYOR”

Çarşamba pazarı esnaflarından 40 yıldır pazarcılıkla uğraşan Hakan Kayıkçı, yazın gelmesiyle fiyatların düştüğünü ancak ürünlere rağbetin azaldığını söyleyerek; “Marketler bizim satışlarımızı düşürüyor. Pazarların gereğinden fazla olması da, satışlarımızı olumsuz etkiliyor. Rekabetin olduğu yerde alışveriş olur, ancak fiyatlar düşük olduğu halde ürünlere rağbet olmuyor. Meyve çeşitlerinden en çok kiraz, kayısı ve şeftali satıyoruz. Kayısıyı 3 ile 5 lira arasında, kirazı ise 5 ile 10 lira arasında satışa sunuyoruz. Malın kalitesine göre fiyatlarda değişiklik oluyor. Sebzelerde ise domates, salatalık ortalama 2-3 lira arasında fiyatlarda satılıyor. Biber kışın 20 lirayı gördü, vatandaşta 100-200 gram aldı, evine neredeyse biber alamaz oldu. Fakat biberin de fiyatı bu günlerde uygun durumda. Sebzelerin çoğu yerli ürün, yani Kastamonu’dan çıkıyor tezgaha geliyor. Geçtiğimiz günlerde etkili olan dolu yağışı fiyatları etkiledi, fiyatlar artış gösterdi. Özellikle meyveler dolu yağışından etkilendiği için ürün fiyatlarında artış yaşandı” dedi.

“DOLU YAĞIŞI, YERLİ ÜRÜNLERİ KÖTÜ ETKİLEDİ”

8 yıllık pazarcı esnafı İlhan Okçuoğlu ise, fiyatların uygun olduğunu, ancak müşterinin ilgisinin olmadığını dile getirerek, şöyle devam etti; “Üreticiden aldığımız ürünler, tarladan aldığımız fiyattan daha fazla masrafla pazara geliyor. Yol masrafıdır, vergisidir, hal ücretidir… Yani üreticiden 50 kuruşa aldığımız bir ürün, pazara gelinceye kadar 1 lira 10 kuruş oluyor, düşük ücretlere satıyoruz. Genel olarak pazarcılar olarak satışlarımız düşük oluyor. Fiyatlarımız uygun, ancak alıcı yok. Müşterilerin cebinde nakit para olmadığından insanlar marketlere yöneliyor. Fiyatı fazla olsa bile marketten satın alıyorlar. Dolu yağışı yerli ürünleri kötü etkiledi. Fiyatlar yüksek olması da bundan kaynaklanıyor.”

“VATANDAŞ, FİYATLARI YÜKSEK BULUYOR”

30 yıldır pazarcı esnafı olan Alican Vefaoğlu da, vatandaşların pazarlarda satılan ürünlerin fiyatlarını yüksek bulduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı; “Aşırı yağmur ve dolu yağışı nedeniyle, yerli ürünlerimiz hasar gördü. Kiraz fiyatları uygun ancak dolu yağışı çevrede kirazları da vurmuş durumda, bu sebeple fiyatlarda artış olabilir. Vatandaşlar kaliteli malı ucuz almak istiyor, ancak kaliteli malın maliyeti daha fazla. Pahalı olsa bile müşteriler marketlerden satın alıyor. Marketler, insanlara daha cazip geliyor.” (Hüseyin Hüsnü Aykaç)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum