14 bin 500 işsizimiz var!;

14 bin 500 işsizimiz var!

...

KASTAMONU’DAKİ İŞSİZLİK RAKAMLARINA DİKKAT ÇEKEN CHP MİLLETVEKİLİ HASAN BALTACI:

14 bin 500 işsizimiz var!

Milletvekili Hasan Baltacı: “2017 yılında Kastamonu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne iş aramak için başvuruda bulunan kişi sayısı 16 bin 733 kişi iken 2018 yılı sonu itibariyle Kastamonu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne iş aramak için başvuran kişi sayısı 28 bin 180 kişiye ulaşmıştır. Arada korkunç bir uçurum vardır. 2017 yılında Kastamonu’daki kayıtlı işsiz sayısı 10 bin 183 iken, 2018 yılı sonu itibariyle bu 14 bin 531’e yükselmiştir” dedi.

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ve İl Başkanı Hikmet Erbilgin, Kurşunlu Han’da ortak basın toplantısı düzenledi. Yaklaşık 1 aydır İstanbul’da tekrarlanan yerel seçimlerde Millet İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu desteklemek için İstanbul’da bulunan ikili; düzenledikleri basın toplantısında İstanbul seçimlerini ve Kastamonu’nun sorunlarını değerlendirdi. Milletvekili Hasan Baltacı, yaptığı değerlendirmede Kastamonu’nun sağlık, eğitim ve işsizlik alanlarında büyük problemleri olduğunu ifade ederek; “Kastamonu'da doktor yetersizliği nedeniyle maalesef her ay ortalama 2 bin 11 hasta, günde ortalama ise 67 hasta il dışına sevk edilmektedir. Yoğun bakım yetersizliği nedeniyle; her ay ortalama 47 hasta, günde ortalama ise 1 ya da 2 hasta il dışına sevk edilmektedir. Milletvekili seçildiğim 2018 Haziran ayında Kastamonu’da 342 kişi işsizlik ödeneğine başvuruda bulunurken 2019 Nisan ayında bu rakam 2 bin 848’e yükselmiştir. 2017 yılında işsizlik ödeneği alabilmek için başvuranların sayısı 4 bin 63 iken, 2018 yılında bu sayı 6 bin 451’e yükselmiştir” dedi.

BALTACI: “ÖVÜNDÜKLERİ MİLLİ İRADEYİ YOK SAYDILAR”

İstanbul’da 31 Mart seçimlerinin YSK darbesiyle tekrarlandığını savunan CHP Milletvekili Baltacı; “31 Mart’ta olsun, 23 Haziran’da olsun, genel seçimlerde olsun, bu iktidarın çizdiği kurallar çerçevesinde seçimler oldu. Tüm bunlara rağmen 31 Mart’ta aynı iktidar usulsüzlük olduğunu, neyin çalındığı bilmeden çalındığı, bir şeylerin olduğunu ancak kendilerinin bilmediğini iddia ederek 23 Haziran seçimlerine gitti. Durum aslında çok ortadaydı. İstanbul’u kaybetmenin bedelinin olduğunu düşündükleri için, seçmenlerin iradesini yok sayarak, övündükleri milli iradeyi yok sayarak seçimleri yeniledi. Anadolu’daki tüm il ve ilçe başkanlarımız, milletvekillerimiz bu seçim çalışmalarına katıldı. Ben de Fatih ilçesinden sorumlu milletvekili olarak bu çalışmalarda yer aldım. Bu vesileyle İstanbul’da yaşayan Kastamonulu hemşehrilerimizle bir araya gelme imkanı bulduk. Elimizden geldiğinde tüm davetlere katılmaya çalıştık” diye konuştu.

“13 BİN FARKI BEĞENMEYENLER, 800 BİN FARKLA KARŞI KARŞIYA KALDILAR”

İstanbul’da çok kıymetli tecrübeler edindiklerini söyleyen Hasan Baltacı, şunları kaydetti; “İstanbul siyasetini yakından tanıdık. Bundan sonra İstanbul’daki Kastamonulu hemşehrilerimizle ilgili ne yapacağımız konusunda iyi bir fikir edindik. Bu bakımdan seçimler bizim için kıymetliydi. Sonuçları itibariyle de Türkiye şunu çok iyi gördü; ne yaparsanız yapın, seçmen iradesini baskılamanın bir karşılığı olacaktır. Bu toplum uzunca bir süredir nefret ve öfke dilinden bıkmış durumda. En önemli talebi adalettir, vicdandır. Birikmiş sorunları vardır. Her ne kadar 17 yıldır iktidarda da olsalar, Türkiye’nin sorunlarını çözmüş değiller. İnsanlarımız siyasetten beklentisini 23 Haziran’da çok net bir şekilde ortaya koydu. İstanbul seçmeni günlük hayatlarındaki sorunların çözülmesini istediğini söyledi. Pahalı bir şekilde hizmet almak istemiyorum dedi. İstanbul’un kaynaklarının nereye harcandığını bilmek istiyorum gibi günlük somut taleplerini seçim sonuçlarına yansıttılar. 13 bin farkı beğenmeyenler, 800 binin üzerinde bir farkla karşı karşıya kaldılar. İktidar partisine tavsiyem şapkasını önüne koymasıdır. Nerede hata yaptıklarını görsünler. Bu sandık hepimizin ihtiyacı. Adil güvenli bir ortamda seçimleri yapmak istiyoruz. Bu bakımdan İstanbul seçimleri önemliydi.”

“KUTUPLAŞMAK İSTEMİYORUZ”

Seçimlerin bitmesine sevindiklerini de sözlerine ekleyen Milletvekili Baltacı, şöyle devam etti; “Türkiye son 5 yıldır 7 seçime girdi. Tabiri caizse seçimlerden başını kaldıramadı. Yurttaşlarının taleplerine cevap veremedi. Son bir yıl da tekrar seçimlerini de sayarsak 3 seçim gerçekleştirdik. Artık Türkiye’nin acilen gerçek sorunlarına dönmesi gerekiyor. Halkın gerçek gündemini görmeliyiz. Tüm devlet kurumlarıyla sorunların çözümü için çalışmalıyız. 23 Haziran seçimleri şunu net bir şekilde gösterdi; biz kutuplaşmak istemiyoruz, biz ayrışmak istemiyoruz, biz sorunlarımızın çözümünü istiyoruz. Bu seçimde halk iktidara, bu sorunları tek başına çözemiyorsan muhalefetle birlikte sorunların çözümü için harekete geç demiştir.”

“KASTAMONU’NUN EN ÖNEMLİ İKİ SORUNU SAĞLIK VE EĞİTİM”

Seçildiği günden bu yana Kastamonu’nun bazı temel sorunlarını gündemden düşürmemeye çalıştığını belirten Baltacı; “Sağlık, eğitim ve işsizliği en temel sorun olarak görüyorum. Bunlarla ilgili çalışmaktan, öneri sunmaktan bir an olsun vazgeçmeyeceğim. Milletvekili seçildiğim günden bu yana özellikle Meclis’te seslendirmeye çalıştığım ve Kastamonu’nun en önemli sorunu olarak gördüğüm iki başlıktan biri sağlık diğeri eğitimdir” dedi.

“DOKTOR YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE HER AY 2 BİN HASTA SEVK EDİLİYOR”

Kastamonu’da sağlığın en önemli sorun olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Hasan Baltacı; “Kastamonu'da doktor yetersizliği nedeniyle maalesef her ay ortalama 2 bin 11 hasta, günde ortalama ise 67 hasta il dışına sevk edilmektedir. Yoğun bakım yetersizliği nedeniyle; Her ay ortalama 47 hasta, günde ortalama ise 1-2 hasta il dışına sevk edilmektedir. Kastamonu il genelinde Sağlık Bakanlığınca belirlenen Standart Kadro Cetveline göre görev yapması gereken uzman tabip sayısı 750, bakanlıkça belirlenen Personel Dağıtım Cetveline göre görev yapması gereken uzman tabip sayısı 260 olmasına rağmen sadece 156 uzman tabip aktif olarak görev yapmaktadır. Standart Kadro Cetveline göre uzman tabip eksiği 594, Personel Dağıtım Cetveline göre uzman tabip eksiği ise 104’dür.  Kastamonu il genelinde Sağlık Bakanlığınca belirlenen Standart Kadro Cetveline göre görev yapması gereken tabip sayısı (pratisyen hekim) 528, bakanlıkça belirlenen Personel Dağıtım Cetveline göre görev yapması gereken tabip sayısı (pratisyen hekim) 247 olmasına rağmen sadece 243 tabip (pratisyen hekim) aktif olarak görev yapmaktadır. Aktif olarak görev yapan toplam uzman tabip sayısı dikkate alındığında Kastamonu, 81 il arasında 68’inci sırada yer almaktadır” ifadelerine yer verdi.

“KASTAMONU’DA İŞSİZ SAYISI 14 BİNE YÜKSELDİ”

İşsizlikle alakalı ciddi sorunların olduğunu da savunan Baltacı, şöyle konuştu; “Bayram öncesi ve sonrasında 3 kişi işsizlik ve ekonomik sebeplerden dolayı intihar etti. Bu işsizlik artık topluma bu şekilde yansıdıkça bizim de toplumun da dengesini bozacaktır. Milletvekili seçildiğim 2018 Haziran ayında Kastamonu’da 342 kişi işsizlik ödeneğine başvuruda bulunurken 2019 Nisan ayında bu rakam 2 bin 848’e yükselmiştir. 2017 yılında işsizlik ödeneği alabilmek için başvuranların sayısı 4 bin 063 iken, 2018 yılında bu sayı 6 bin 451’e yükselmiştir. 2018 yılında işsizlik ödeneğine başvuran 6 bin 451 kişiden 2 bin 378’nin ekonomik krizin derinleşmeye başladığı, şirketlerin konkordato ilan edip, fabrikaların bir bir kapılarına kilit vurduğu Kasım ve Aralık aylarında müracaat etmiş olması dikkat çekmektedir. 2017 yılında Kastamonu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne iş aramak için başvuruda bulunan kişi sayısı 16 bin 733 kişi iken 2018 yılı sonu itibariyle Kastamonu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne iş aramak için başvuran kişi sayısı 28 bin 180 kişiye ulaşmıştır. Arada korkunç bir uçurum vardır. 2017 yılında Kastamonu’daki kayıtlı işsiz sayısı 10 bin 183 iken, 2018 yılı sonu itibariyle bu 14 bin 531’e yükselmiştir.”

“ŞEKERLE AVANS ALAN ÇİFTÇİLER ZOR DURUMA DÜŞTÜ”

Kastamonu Şeker Fabrikasındaki avans ödemelerine de dikkat çeken Hasan Baltacı; “Şeker Fabrikası’nda avans ödemeleri devam ederken yeni bir gelişme oldu. Şeker fabrikasından alacağı olan çiftçilere avanslarının bir kısmı şekerle ödeniyor. Önceki gün itibariyle şeker fiyatları 160 liradan 190 liraya çıktı. Bir gün önce 160 liralık şekerle avansını alan çiftçiler, şimdi 190 lirayla alacaklar. Bu bir adaletsizliktir. Yapılması gereken şudur. Çiftçi pancarını ne zaman üretime teslim ettiyse, o günkü değeri neyse onun karşılığı olarak avansını almalı diye düşünüyorum. Bundan sonra Meclis’te Kastamonu için daha çok çalışacağız. Hazırladığımız her kanun teklifinde iktidar partisi milletvekillerine de çağrıda bulanacağız ve katkı sunmalarını isteyeceğiz. Çünkü mesele Kastamonu’yu temsil etmekse, iktidar ve muhalefet birlikte hareket etmeli. Mesela Kastamonu’nun teşviklerden pozitif ayrımcılıkla yararlanması gerekiyor. Bu konuda da çalışmalar yapacağız.”

“İSTANBUL’U EKREM İMAMOĞLU’NUN YÖNETMESİNİN KASTAMONU’YA KATKILARI OLACAK”

İstanbul seçimlerinin sonucunun tüm Türkiye gibi Kastamonu’yu da etkileyeceğini sözlerine ekleyen Milletvekili Baltacı; “Sayın İmamoğlu, aday olmadan önce geçen yıl ilk Anadolu ziyaretlerinden birisini Kastamonu’ya yapmıştır. O zaman ben il başkanıydım. Kastamonu’ya iki günlük bir ziyarette bulunmuştu. Esnafımızla bir araya geldi, Daday ve Cide’ye gitti. Dolu dolu bir program yapmıştık. O zaman kendisine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bir düşüncesinin olup olmadığını sormuştum ve bana “hayırlısı” demişti. Yani böyle bir düşüncesi kafasında oluştuğunda ilk ziyaretlerinden birisini Kastamonu’ya yapmıştır. Çünkü Ekrem İmamoğlu, Kastamonuluların gücünü ve bu şehre değer vermek gerektiğini çok iyi biliyor. Bu bakımdan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni Ekrem İmamoğlu’nun yönetmesinin Kastamonu’ya çok olumlu katkıları olacaktır. Ayrıca İstanbul’da ortaya koyacağımız, halkçı ve toplumcu belediyecilik anlayışı Türkiye’ye örnek olacaktır. İstanbul bir model olacaktır. Bu çizgi herkese örnek olacak. İstanbul-Kastamonu arasında köprü kurmak vazifesi de bize ait. Bizden talebi olan tüm belediyelerle, İstanbul belediyesi ile çalışmak isteyen herkese önderlik edeceğiz. Mesele Kastamonu’ya daha fazla katkı sağlamaktır. Biz gerekli adımları atmaya hazırız” diye konuştu.

“KASTAMONULULAR İSTANBUL’DA YETERİ KADAR ÖRGÜTLÜ DEĞİL”

İstanbul’da Kastamonuluların önemli bir gücü olduğuna dikkat çeken Milletvekili Baltacı; “Her yerde varlar aslında. Üniversitede, iş dünyasında, sanat dünyasında, esnaf dünyasında varlar. Ama bu nüfusumuzun yeterince örgütlü olmadıklarını gördük. Gittiğimiz her yerde bir Kastamonu, bir yöre derneği gördük. Bunların önemsiz olduğunu söylemiyorum, ama 524 adet yöre derneğimiz var. Birbirleriye rekabet etmelerinden, bir araya gelip iş yapmalarını sağlamamız gerekiyor. Yöre derneği kurup, kendi siyasi ikballerini sağlamak yerine daha örgütlü davranılması gerekiyor. Siyasette ve bürokraside Kastamonulu hemşehrilerimiz İstanbul’da hak ettikleri noktada değiller. Bunun bizden kaynaklı eksiklikleri var, ama hemşehrilerimizden de kaynaklı eksiklikler var. Biz kendi derslerimizi çıkarttık. Daha fazla ilgi göstereceğiz. Tüm hemşehrilerimize de çağrımız şudur. Siyasete katılsınlar. Trabzon örneği sürekli gösteriliyor. Çünkü onlar birlikte iş yapmayı iyi öğrenmişler. Çok iyi örgütlüler. Biz ise çok kalabalığız, çok az örgütlüyüz ve birlikte iş yapma kültürümüz çok zayıf. Birbirlerinin elinden çok az tutuyorlar ve birisinin gelip ellerinden tutmasını bekliyorlar” ifadelerini kullandı. (Burak Yumukoğlu)  

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum