Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü lenfomaya dikkat çekti;

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü lenfomaya dikkat çekti

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü, bugün Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla bilgilendirme yaptı....

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü, bugün Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla önemli bir bilgilendirme yaptı. Yapılan bilgilendirmede; lenfoma nedir, belirtileri nelerdir konuları üzerinde duruldu.

Yapılan açıklamada; " enfatik sistem vücudun önemli bir parçasıdır. Vücudun mikroplarla savaşan ağı lenf düğümleri, dalak, timüs bezi, kemik iliği ve diğer vücut bölümlerini içerir Lenfatik sistem kanserine lenfoma denir. Lenfomalar, lenfoid dokularda doğal olarak bulunan lenfosit adı verilen hücrelerden gelişen kötü huylu lenf bezi hastalıklarıdır. İki ana lenfoma türü vardır; Hodgkin Lenfoma  ve Hodgkin Dışı Lenfoma    Bir yıl içerisinde yaklaşık 7 bin kişiye lenfoma tanısı konulmuştur. Çocukluk çağı kanserlerinin ise %15’ini oluşturmakta ve ikinci sırada yer almaktadır. Lenfomaların genel olarak 80’den fazla alt tipi vardır ve her birinin klinik tedavisi de farklılık gösterir.  Lenfomaların kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, çeşitli risk faktörleri vardır." denildi.

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Bu risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir; "Yaş, cinsiyet, aile öyküsü, bazı kimyasallara ve ilaçlara maruz kalma , radyasyon maruziyeti, zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak, otoimmün hastalıklar, bazı enfeksiyonlar, vücut ağırlığı, meme implantları."

LENFOMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

"En sık görülen belirti boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezelerinin ağrısız şişerek ele gelmesidir. Sebebi tam açıklanamayan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik, ciltte kaşıntıdır. Sayılan belirtilerin varlığı halinde hekime başvurulmalıdır."

“ERKEN TANI VE TEDAVİ HAYAT KURTARIR”

İl Sağlık Müdürlüğü erken teşhisin ve tedavinin hayat kurtaracağına vurgu yaparak;  "Vücudunuzda olağan dışı değişiklikler hissettiğinizde, beklemeyin! Alışılmadık ve süreklilik gösteren bulgularınız varsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurun! Fark ettiğiniz bulgular her zaman kansere yönelik olmayabilir, ancak güvende olmak üzgün olmaktan iyidir! Kanser ne kadar erken teşhis edilirse sonuç o kadar iyi olur" denildi. 

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum