Kastamonu'nun bağrında 'Zafer' coşkusu!;

Kastamonu'nun bağrında 'Zafer' coşkusu!

Kastamonu'da 30 Ağustos Zaferi'nin 102. yılı, büyük bir coşku içinde kutlandı. Etkinlikler, Kastamonu Cumhuriyet Meydanı Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı önünde başladı. 30 Ağustos Zafer Bayramı, büyük bir coşkuyla kutlandı. Törene katılan vatandaşlar, milli bayramın gururunu ve heyecanını hep birlikte yaşadı....

30 Ağustos Zafer Bayramı Kastamonu'da coşkuyla kutlandı. Kutlamalar çelenk sunumu töreniyle başladı. Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla şanlı Türk bayrağımız göndere çekildi.  Akabinde Valilik Makamında tebrikler kabul edildi.

Kastamonu Cumhuriyet Meydanı'nda kutlama programları İstiklal Marşı'yla başladı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu. Akabinde Vali Meftun Dallı Kastamonu halkının Zafer Bayramını kutladı. 

Kastamonu Askeralma Bölge Başkanı Personel Üsteğmen Yusuf Arıkan günün anlam ve önemine dair konuşma gerçekleştirdi.

"TÜRK KUVVETLERİ DÜŞMANA BEKLEMEDİĞİ BİR YERDEN TAARRUZA GEÇEREK STRATEJİK SAHADA DÜŞMANI ALDATMAYI BAŞARMIŞTIR"

Kastamonu Askeralma Bölge Başkanı Personel Üsteğmen Yusuf Arıkan konuşmasında şunları söyledi;  "Kahraman Türk ordusuyla birlikte kahramanlık ve şeref dolu tarihinden aldığı kudretiyle yeniden varlığına ve vatanına kastedenlere karşı 102 yıl önce bugün, dirilerek topyekun bir varoluş mücadelesi sonucunda tarihte eşine az rastlanır bir zafer kazanmıştır.  Aziz yurdumuza ve bağımsızlığımıza kasteden işgal kuvvetleri karşısında ordumuzun ortaya koyduğu eşsiz bir eser olan bu zaferin her safhası tek tek düşünülmüş, hazırlanmış ve yönetilmiştir. İşgal güçleri girdikleri her yerde adeta tarihî kinlerini kusarcasına kadınımıza, yaşlımıza ve çocuklarımıza dünyada yine eşine az rastlanır işkence, zulüm ve hakaretlerde bulunmuşlardır. İşte böylesine umutsuz görünen, üzerimizde kara bulutların dolaştığı bir ortamda Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak; "Ya istiklal, ya ölüm!" parolasıyla aydınlığa giden yolu aralamışlardır. Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesinin ilk hedefi, son neferine kadar düşmanı kutsal vatanımızdan atmak olarak belirlenmiştir. Artık dünyanın en kahraman, en savaşçı milletine düşen görev, düşmana son darbeyi vurmak olmuştur. Neticesinde altında de Mustafa Kemal Paşa'nın başkomutanlığı altında  Türk Kuvvetleri düşmana beklemediği bir yerden taarruza geçerek stratejik sahada düşmanı aldatmayı başarmıştır. Avrupalıların, 5-6 ayda geçilmez dediği Afyon mevzilerini 3 günde geçerek 30 Ağustos'a gelindiğinde düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümünü imha edip sonucunda da büyük zafer ile düşmana son darbeyi de vurup hemen ardından da icra edilen takip harekatıyla 9 Eylül'de düşman, İzmir'de denize dökülmüştür. 30 Ağustos'un gerçek anlamını ve önemini Büyük Zafer'in 102'nci yıl dönümünde Dumlupınar'ın 'Çal Tepesi'nde yapılan törende Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği söylevde görürüz; 'Hiç şüphe etmemelidir ki, yeni Türk Devleti'nin, genç Türk Cumhuriyeti'nin temeli burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçan şehit ruhları, devlet ve Cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır.' 'Harpler, yalnız karşı karşıya gelen iki ordunun çarpışması değildir. Meydan Muharebesi, milletlerin bütün varlığı ile ilim ve fen alanlarındaki yükselmeleriyle, ahlaklarıyla, kültürleriyle kısaca bütün maddi ve manevi kudretleriyle çarpıştığı bir imtihan meydanıdır.'"

"ATATÜRK İLKELERİ, BUGÜNE KADAR OLDUĞU GİBİ GELECEKTE DE TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİMİZE REHBER OLMAYA DEVAM EDECEKTİR"

"İşte kazanılan zaferi muhteşem kılan unsur harbin; kadın çocuk yaşlı demeden milletçe topyekun bir savaş olarak icra edilmiş olmasıdır. Türk Ulusu bu meydanda da Ulu Önderinin liderliğinde, alnının akıyla çıkmayı başarmıştır. Bu zaferle Türk Ulusunun son neferine kadar yok edilmedikçe Türk'ün İstiklalinin elinden alınamayacağı Türklerin yalnız askerleriyle değil milletiyle topyekun olarak savaştıkları bir kere daha ispatlanmıştır.  30 Ağustos Zaferi, Türk Ordusu'na 'Türk Silahlı Kuvvetler Günü' olarak armağan edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri  ülkemizin huzur ve bekasını sağlamak, bölgemizde ve dünyada sürekli barışın tesisine katkıda bulunmak için tarihinden ve milletinden aldığı güçle, modern harp silah ve teçhizatıyla, güçlü ve dinamik personeliyle, ulaştığı yüksek eğitim seviyesiyle, azimli ve kararlı komuta kademesiyle, dostlarının ve ülkemizin güvencesi, düşmanlarımızın korkulu rüyası olmaya devam etmektedir. Millî Egemenlik, milli şuur ve tam bağımsızlık esasına dayanan Atatürk ilkeleri, bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de Türk Silahlı Kuvvetlerimize rehber olmaya devam edecektir..."

"GÖSTERDİĞİN YOLDA YILMAZ BEKÇİLERİN OLARAK KALACAĞIMIZA SÖZ VERİYORUZ"

"Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulmasında kanları ve canları pahasına mücadele eden aşta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa  Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete irtihal etmiş aziz şehitlerimizi ulusça minnet ve saygıyla bir kez daha anıyoruz. Ruhları şad olsun. Ayrıca bu uğurda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan hayatta olan kahraman gazilerimiz ile emekli personellerimize şükranlarımızı sunar bu bayramın ebediyete kadar şan ve şerefle kutlanmasını dilerim. Sözlerime son verirken, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak sana ve Cumhuriyetine sahip çıkacak sadakatimiz, düşmanlarına karşı koyacak güç ve kuvvetimiz yerli yerinde. Gösterdiğin yolda yılmaz bekçilerin olarak kalacağımıza söz veriyoruz."

Ardından lise öğrencileri tarafından şiirler okundu. Devamında Kastamonu Atabey Gazi Mehteran Takımı tarafından mehteran gösterisi gerçekleştirildi. Ardından İl Jandarma Komutanlığı köpek unsurları gösteri sergiledi. Programın devamında halk oyunları gösterileri ile Kastamonu Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanlığı Gösteri Birliği'nin gösterileri gerçekleştirildi.

Ardından bando eşliğinde tören geçişi yapıldı.

BALTACI; " BU ŞEHRİN TARİHİ KÜLTÜRÜ VE GELECEĞİ ARTIK BİZE EMANET"

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenin ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nı ilan ettiği Kastamonu Arkeoloji Müzesi'ndeki programa geçildi. Burada konuşma yapan Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı şunları dile getirdi;  "Bir asırdan fazla süre önce işgal altındaki topraklardan bağımsız hür özgür bir ülke yaratan bu uğurda emek harcayan ve bedel ödeyen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları olmak üzere hepsini saygıyla sevgiyle minnetle anıyorum. Kastamonu İstiklal Mücadelesi'nde Kurtuluş Mücadelesi'nde ve kuruluş mücadelesinde çok önemli bir yere sahip. Bunun farkındayız bunun bilincindeyiz. Geldiğimiz bugün de bu şehrin tarihi kültürü ve geleceği artık bize emanet. Yolları meydanları parkları bayramları sevinçleri ve geleceği bundan sonra bize emanet. Bunun farkındayız ve bilincindeyiz. Zorlukların da farkındayız. Engelleri de görüyoruz. Ama başaracağımıza da inanıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk her şey bir tarafa buradan giderken şöyle söylemişti: 'Gördüklerimin en önemli kısmı bu bölgenin samimi halkının çok münevver çok geniş ve çok yüksek bir zihniyete sahip olmalarıdır.' İşte bizim asıl servetimizin bu olduğuna inanıyorum."

ERGÜN; "TÜRK MİLLETİ VE DEVLETİ'NİN ŞANIYLA DEĞERLERİMİZİN SONSUZA DEK GÜÇLÜ KALACAĞINA İNANIYORUZ"

Vali Yardımcısı Aydın Ergün de şu ifadelere yer verdi; "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 99 yıl önce 9 günlük bir gezi programı kapsamında Çankırı'da başlayıp bu binada sona erdirdiği ve Şapka İnkılabı ilan ettiği tarihin yıl dönümüne binaen bir haftalık yapmış olduğumuz programın sonunda hep beraber bu mekanda toplanmış bulunuyoruz. Kastamonu Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcından Çanakkale Savaşı'nda tarihin her döneminde ve hatta işgal görmemesine rağmen çok sayıda şehit, gazi vermiş, Kurtuluş Savaşı'nın lojistik üssü olmuş ve bu yaptığı fedakarlıklardan ahde vefa gösterisi olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kastamonu'muzu ziyaret etmiş ve Şapka İnkılabını burada ilan etmiştir. Biz her taşında bir hikaye, her köşesinde bir efsane barındıran tarih kokan şehrimizde Kastamonu Valiliği Kastamonu Belediyesi birlikte 8 gündür 23 Ağustos'tan bugüne ilçelerimizde ilimizde bu etkinlikleri gerçekleştirdik. Sizlerle beraber şehrimizi ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk'e vefa göstererek ilimize yakışır bir şekilde günün anlam ve önemine uygun bir şekilde tüm Kastamonu olarak etkinliklerde beraber olduk. Bugün ise hem Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kastamonu'dan vedası hem de 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı birlikte kutluyoruz. Bu vesileyle yenilmeyen ruhun, geçilmeyen sınırların Türk milleti ve Devleti'nin şanıyla değerlerimizin sonsuza dek güçlü kalacağına inanıyoruz. Milli Mücadele'nin kahramanı Kastamonu halkına sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Bizlere Büyük Zaferi armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşları, kanlarıyla canlarıyla bu toprakları, bu aziz vatanı bize bırakan şehitlerimize gazilerimize şükranla anıyor tekrar 30 Ağustos Zafer bayramını kutluyorum."

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum