Kastamonu Kalesi tadilata giriyor! İşte sebebi...;

Kastamonu Kalesi tadilata giriyor! İşte sebebi...

Kastamonu Kalesi tadilata giriyor. Kastamonu Kalesi'nde düşme tehlikesi bulunan kayaların ıslahı gerçekleştirilecek....

Kastamonu merkez Hisarardı Mahallesi'nde bulunan Kastamonu Kalesi çevresinde kaya ıslahı yapılacak. Proje, Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek.  Islah yapım işi açık ihale usulü ile ihale edildi. İhaleye 21 kişi katılım sağladı. 

 Islah yapım işi kapsamında 4 adet çelik bariyer ve 6 adet çelik AG ile kaya ıslahı gerçekleştirilecek. Dün gerçekleştirilen ihalenin ardından ihaleyi alan firmaya yer tesliminin yapılmasının ardından 250 gün içerisinde yapım işi tamamlanacak.

DALLI; "1943 TARİHİNDEN BU YANA ISLAH ÇALIŞMASI YAPILMAMIŞ"

Kastamonu Valisi Meftun Dallı söz konusu kale ıslahı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 1943 depreminde yaşanan sarsıntı nedeniyle evlerin üzerine kaya düştüğünü ve o tarihten bu yana önlem alınmadığını vurgulayan Vali Dallı şu ifadelere yer verdi; "Kalemizde 1943 Tosya Ladik depreminde kalenin eteklerindeki evlerimizin bazılarının üzerine kayalar düşmüş. Bu durum can kayıplarına sebep olmuş. Aradan geçen yıllar içerisinde bazı teşebbüsler olmuş ama bununla ilgili bir ıslah çalışması yapılmamış. AFAD Kastamonu İl Müdürlüğü'müzün yaptığı çalışmalar sonucunda kalenin eteklerinden kaya düşme ihtimali olan yerler ilgili bir ıslah çalışması gerçekleştirilmesi için 72 milyon liralık bir ödenek temin edildi. İhalesi bugün itibariyle yapıldı. Sonucu ne olur bunu bilemiyoruz henüz açıklanmadı. Çalışma kapsamında kalenin kaya düşme ihtimali olan yerlerinde 6 ayrı alanda çelik örtüleme yapılacak. Tıpkı Karayollarının kenarlarında vardır ona benzer bir çalışma olacak. Ancak daha sağlam bir çalışma gerçekleştirilecek. Bazı yerlerde kaya düşmesini önleyecek barikatlar konulacak. İhale gerçekleştirilmesinin ardından yer teslimi yapıldıktan sonra verilen süre 250 iş günü. 250 gün içerisinde bu bahsettiğimiz imalatlar orada gerçekleştirilecek. Allah göstermesin eğer olur da bir deprem yaşanırsa, oradaki kaya düşmesi ihtimalini böylelikle ortadan kaldırmış olacağız."

"KASTAMONU'MUZ İÇİN BU ÇALIŞMANIN SON DERECE GEREKLİ"

"İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) isimli Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'mızın son yıllarda ortaya koyduğu bir çalışması var. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bu tür çalışmalar gerçekleştiriyor.  AFAD İl Müdürlüğümüz tarafından da ilimizde böyle bir risk olduğu tespit edilerek bir çalışma gerçekleştirildi. Kastamonu'muz için bu çalışmanın son derece gerekli olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum."

KALE ZİYARETE KAPALI OLMAYACAK

"Kalenin giriş çıkışına engel olacak bir çalışma olmayacak. Kalemiz ziyarete açık olmuş olacak. Vatandaşlarımızın kalemizi ziyaretini engelleyecek boyutta bir çalışma olmayacak. " (Nihan Kıran)

 

Kaynak: açıksöz

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum