Vali Dallı'dan ev yangınları için önemli uyarı!;

Vali Dallı'dan ev yangınları için önemli uyarı!

KUZKA Toplantı Salonu'nda düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu 2024 Yılı 3.Toplantısı'nda Vali Meftun Dallı, sık sık meydana gelen ev yangınlarının önlenmesi adına Kastamonu halkına uyarıda bulundu. Dallı boş duran evlerin şalterlerinin kapatılmasını istedi. Vali Dallı; "Bu sayede kısmen de olsa yangınların önüne geçebileceğimizi düşünüyorum" dedi....

İl Koordinasyon Kurulu 2024 Yılı 3.Toplantısı KUZKA toplantı salonunda gerçekleştirildi. Vali Meftun Dallı başkanlığında düzenlenen toplantıya Belediye Başkan Vekili Hasan Fehmi Taş, Kaymakamlar, Belediye Başkanları ve kurum amirleri katılım sağladı.

ÇEVRE DÜZENİ PLANI İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK

Vali Meftun Dallı Koordinasyon toplantısında şunları söyledi; "Çevre Düzeni Planı diye bir planımız var. Tüm planların ötesinde yer alan bir plan bu. Bir ilin topraklarının hangi sektöre nasıl tahsis edileceği nasıl kullanılacağı belirleyen bir plandır. Geçmişte bu plan yapılırken gereken ihtimam gösterilmemiş. Kastamonu'da çeşitli sektörlerimizin yer konularında ciddi sıkıntıları oluyor. Bu sıkıntılar, Çevre Düzeni Planının Kastamonu şartlarını göz önüne alınarak yapılmamış olmasından kaynaklanıyor. Bu plan belli sürelerde revize ediliyor. Önümüzdeki 1 yıl içerisinde zannediyorum bu planın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Çevre Düzeni Planı, TR82 bölgesi Çankırı Sinop Kastamonu'da yapılacak. Bununla ilgili bir çalışma yapalım. Kastamonu şu an içinde bulunduğu sıkıntılar nedir? Bu plan gözden geçirilirken ne şekilde ilerlemeliyiz ki bu sıkıntıları azaltabilelim. Kastamonu gibi yüzde 70'i orman olan yerlerde ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Sanayicimize tarımcımıza diğer sektörlere her türlü problem oluyor. İnşallah burada bir çalışma yaparak ileriki yıllarda bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için ne gerekiyorsa hep beraber yapalım."

VALİ DALLI'DAN 'KİMLİK KARTLARI YIL SONUNA KADAR DEĞİŞTİRİLSİN' HATIRLATMASI

Vali Dallı konuşmasının devamında kimlik kartı değişiminde artık tamamen yenilenmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi;  "İçişleri Bakanlığımızın Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarının bu yıl sonuna kadar yenilenmesi konusunda bir talimatı var. Çalışıyoruz epey bir zamandır. İlçelerimizde de çok fazla üstesinden gelinemeyecek bir şey yok. Yeni gelen kaymakamlarımız var. Onlara da yeni görevlerinde başarılar diliyoruz. Onlara da bir kez daha hatırlatmış olayım. Bunu bitirmek için özel gayret göstermek gerekiyor. Muhtarlarımızla da işbirliği yaparak bu işi bir an önce tamamlamak için gayret göstermemiz lazım. Köydeki yaşlarımız kendi imkanlarıyla gelmiyorlar gelmek istemiyorlar. Ancak biz onların da kemiklerini değiştirmek istiyoruz. Muhtarlarımızla işbirliği yaparak köylere araç gönderebilirsek oralardaki yaşlı vatandaşlarımızın alıp getirilip Nüfus Müdürlüğü'nde işlemlerini yapıp, geri evlerine bırakırsak zannediyorum onları mağduriyetlerinden kurtarmış oluruz."

"BOŞ EVLERİN ELEKTRİK ŞALTERLERİNİ KAPATALIM"

Vali Dallı son olarak orman ve köy yangınlarına değindi. Vali Dallı konuşmasını şu sözlerle tamamladı; "Biliyorsunuz ki çok sayıda yangın oluyor köy evlerinde özellikle ahşap evlerimizde çok sayıda yangın meydana geliyor. Bu konuda son derece muzdaripiz. Bu köylerdeki boş evleri elektriklerini bir şekilde şalterlerini kapatarak sigortasını sökerek veya başka bir şekilde. Bu sayede kısmen de olsa yangınların önüne geçebileceğimizi düşünüyorum."

Vali Dallı konuşmasının sonunda belediyelere ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'ne gerek orman yangınlarında gerek ev yangınlarında ciddi gayret göstermelerinden dolayı teşekkür etti.

TAŞ; "MEHMET AKİF ERSOY MAHALLESİ KAPALI PAZAR YERİNİN YÜZDE 64'Ü BİTTİ"

Kastamonu Belediye Başkan Vekili Hasan Fehmi Taş açıklamasında şunları söyledi; "Devam etmekte olan iki tane projemiz var. Bu projeler İnönü Mahallesi Kapalı Garaj ve Pazar yaşam alanı. Bunun maliyeti 31 milyon 729 bin 32 TL’dir. Şimdiye kadar harcanan 28 milyon 804 bin TL’dir. İkincisi Mehmet Akif Ersoy Mahallesi kapalı pazar yeri yapımıdır. Maliyeti 16 milyon 330 bin TL’dir. Harcanan para ise 10 milyon 512 bin TL’dir. Yüzde 64’ü bitmiştir."

PINAR; "20 TANE ÇOCUĞUMUZU SÜNNET ETTİRME GİBİ PROJEMİZ VAR"

Vakıflar Bölge Müdürü Erdal Pınar; "Sosyal yardımlarımız var. Bayram arifesinde ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları olmak üzere 270 çocuğumuza bayramlık yardımında bulunduk. İnşallah arttırarak devam ettireceğiz. İmarethanemizin de projesine çıktık, yer tespitini yaptık. Paydaşlarımızla da görüştük. Şu anda proje tadilatlarımız devam ediyor. Yıl sonuna kadar proje netleşecektir. Önümüzdeki ay içerisinde 20 tane çocuğumuzu sünnet ettirme gibi projemiz var. İl Sağlık Müdürlüğümüz destek verecek. Devam eden restorasyon çalışmalarımız var" diyerek restorasyon çalışmaları hakkında genel bilgilendirmelerde bulundu.

KÜÇÜK; "DİŞ HEKİMLİĞİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ TAMAMLANMA ORANI YÜZDE 30"

Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ömer Küçük konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Kastamonu Üniversitesi'nin 2024 yılı yatırım projeleri kapsamında 10 adet projemiz yürütülmektedir. Bu projelerin 7 tanesi eğitim alanında 2 tanesi sağlık bir tanesi ise sosyal ve teknolojik araştırma sektöründe yer almaktadır. 2024 yılındaki başlangıç ödeneğimiz 2,7 milyon lira olup bu kapsamda Kastamonu Üniversitesi Eğitim ve Kültür Kampüsü merkezinin ön proje ve uygulama projeleri hazırlanmış hakediş noktasında ödemeler henüz gerçekleşmemiştir. Üniversitemizin derslikler ve merkezi birim projesi 2024 yılı ödeneğimiz 99 milyon TL'dir Kastamonu MYO dediğimiz eski yıkılan ve halihazırda önemli bir kısmı tamamlanan binamıza bugüne kadar 81 milyon civarında bir ödeme gerçekleştirildi. Kısmet olursa 10 ayda teslimi yapılacak. Halihazırda fiziki tamamlanma oranı yüzde 92 seviyelerinde. Derslikler ve merkezi birimler adı altında eğitim ve kültür kampüsü için bu projemizle alakalı 2024 yılı 18 milyon liralık bir ödenek söz konusu ilgili proje yapım aşamasında olup yakın zamanda ihaleye çıkması planlanmaktadır. Üniversitede devam eden muhtelif işler kapsamında 2024 yılı içerisinde 27 milyonluk bir ödenek söz konusu. 9.2 milyonluk bir harcama yapıldı.  Kampüs altyapı projesi yaklaşık 13 milyonluk bir ödenek söz konusu. 4.4 milyonluk bir harcama söz konusu 2024 yılı haziran ayında gerçekleşmiş durumdadır. Diş Hekimliği Araştırma ve Uygulama Hastanesi aynı zamanda Diş Hekimliği Fakültesi 2024 yılı başlangıç ödeneği yaklaşık 90 milyon TL. Yaklaşık 116 milyonluk bir bütçe söz konusu. 2025 yılında işin tamamlanması planlanıyor. Halihazırda gerçekleşme oranı yüzde 30 oranında. Son olarak üniversitemiz Cumhurbaşkanlığı strateji Başkanlığı tarafından finanse edilen ve Yüksek Öğretim Kurumu tarafından koordine edilen Bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması projesi kapsamında üniversitemiz seçilen 25 üniversiteden bir tanesi. İhtisaslaşma alanımız Ormancılık ve Tabiat Turizmi. Bugün itibariyle 18 milyon civarında bir ödenek öngörüldü. 14 adet projemizin işlemleri devam ediyor. Üniversitemiz ihtisaslaşma alanı da ilk 3 üniversite arasında yer almıştır. Bu çalışmalarda destek veren destek olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz" dedi.

BOZKURT; "ERSİZLERDERE TABİAT PARKI'NDA ALAN DÜZENLEME İŞİMİZ VAR İHALE AŞAMASINDA"

DKMP Kastamonu 10. Bölge Müdürü Ali Bozkurt, şu açıklamaları dile getirdi; "2024 yılı yatırımımızda 8 milyon 230 bin TL’lik bir ödeneğimiz var. Kredi alanı Milli Park ve Alan Düzenlemesi, Pınarbaşı’nda 4.2 kilometre yolumuz tamamlandı. Özel İdare'ye 2 milyon 700 bin TL’yi aktardık. Ersizlerdere Tabiat Parkı alanında alan düzenlemesi işimiz var 1 milyon 800 bin TL. O ihale aşamasında. İstiklal Yolu Tabiat Parkı Milli Parkımızda alan düzenlemesi var. 270 bin TL bir ödeneğimiz var. Ilgaz Dağında telesiyej günü birlik alanda bir projemiz var, onu tamamlayacağız.  Bakım onarımlarımız ve muhtelif etüt proje işlerimiz var. İşlerimiz devam etmekte. Koordinasyon gerektirecek bir  hususumuz yok."

SERDAR; "2024'ÜN İLK 6 AYINDA 84 BİN İŞLEM GERÇEKLEŞTİRDİK"

Tapu Kadastro Kastamonu Bölge Müdürü Yücel Serdar; "Bölge Müdürlüğü'müzün Tapu ve Kadastro alanında faaliyetleri mevcut. Kadastro ile alakalı Kastamonu ilimizde iki tane projemiz hali hazırda devam etmekte.  Bu ihale yapmış olduğumuz çalışma 141 birimden ibaret ve Abana, Azdavay, Bozkurt, Çatalzeytin, Devrekani ve İnebolu ilçelerimizi kapsıyor. Biz bu çalışmaya bu yılın ikinci ayında başladık. İnşallah kısmet olursa ihalenin süresi beşinci ayın yani 2025’in Mayıs ayında doluyor. Biz bu yılın sonuna doğru çalışmayı bitirmek istiyoruz. Bu şekilde bitecek gibi gözüküyor. Onun dışında diğer bir yapmış olduğumuz bir çalışma var. Bu çalışma Kastamonu Kadastro Müdürlüğü'nün marifetiyle çalışmaları tamamladık. İnşallah ay sonunda bu çalışmayı da tamamlamış olacağız. Onun dışında tapu ile alakalı olarak 1 Ocak ve 30 Haziran dönemi içerisinde Kastamonu ilimiz ve bütün ilçelerimizi kapsayan yaklaşık 84 bin işlem gerçekleştirdik. Şu an 86 binleri bulmuştur. Bir ay öncesinden verileri aldık. Tapu ile alakalı çalışmalarımız bundan ibaret."

ÜSTÜN; "KIRIK BARAJI'NDA FİZİKİ GERÇEKLEŞME YÜZDE 42 SEVİYESİNDE"

DSİ Bölge Müdür Vekili Mustafa Üstün Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Bölge Müdürlüğümüzün Kastamonu’daki toplam 137 projesinin bedeli 42 milyar TL’dir. Yıllık ödeneğimiz bir buçuk milyar olup, bunun bir milyarı harcanmıştır. Gerçekleşmemiz yüzde 71 seviyesindedir. 6 adet planlama işimiz mevcuttur. Bunlardan bir tanesi Karaçomak Sulaması yenileme hizmetleri olarak devam etmektedir. Projemiz tamamlandıktan sonra Karaçomak Sulamamızı hizmete açmayı planlıyoruz. Merkez Saraycık Göleti ve Sulaması da işimiz yeni ihale edilmiş olup, henüz sözleşmesi imzalanmamıştır. Taşkın faaliyetlerinde 12 işimiz devam etmektedir. Toplam keşif bedelimiz 86 milyon seviyesindedir. Çeşitli kalemlerde de projelerimiz devam etmektedir. Yatırım programında yer alan büyük su işlerimizden Kırık Projemiz toplam 7 bin 436 hektar sulaması sahasına hizmet edecek, aynı zamanda Kastamonu’ya 13,82 milyon metreküp su ihtiyacını sağlayacak barajımızdır. Fiziki gerçekleşmemiz yüzde 42 seviyesindedir. Şu anda Kastamonu-Çankırı servis yolunda çalışmalarımız sürmektedir” dedi.

"OBRUCAK BARAJI İNŞAATIMIZ ŞU ANDA YÜZDE 84 SEVİYESİNDEDİR"

Diğer projelere de değinen Üstün; “Andıraj Barajı projemiz taşkın, koruma ve enerji maksatlı olarak planlanmaktadır. Bu projemiz genel müdürlüğümüzce ihale edilecektir. Araç Barajı projemiz tamamlanmıştır. Toplam 3 bin 365 hektarlık alana sulama imkanı sağlamak üzere inşa edilmiştir. Aynı zamanda barajın eteğinde bir hidroelektrik santral kurulmuş olup, şu anda hizmet vermeye devam etmektedir. Obrucak Barajı inşaatımız şu anda yüzde 84 seviyesindedir. Barajın gövdesi imalatları tamamlanmıştır. Şu anda drenaj tüneli üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir. Su alma ağzındaki çalışmalarımız tamamlandığında da bu barajımızda da su tutmaya başlayacağız. Obrucak Sulaması toplamda 14 bin hektar alanı sulayacaktır. Fiziki gerçekleşmesi yüzde 22 seviyesindedir. Çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bezirgan Sulaması işimiz kabul aşamasındadır. Hasanlı Göleti Sulaması da tamamlanmış olup, yüklenici firma tarafından işletme çalışmaları devam etmektedir” ifadelerini kullanarak, diğer projeler hakkında da genel bilgilendirmelerde bulundu.

EŞLİK; "ARAÇ-KASTAMONU YOLU İÇİN BU SENE ÖDENEK AYRILMADIĞINDA ÇALIŞMA YAPILMIYOR"

Karayolları 15’inci Bölge Müdürü Alparslan Eşlik, çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunarak; “Ulaştırma sektöründeki 19 projemizin toplam bedeli yaklaşık 72 milyar 7 milyon TL’dir. 2023 sonu harcamamız 15 milyar 917 milyon TL’dir. Dönem sonu harcamamız 786 milyon TL’dir. Nakdi gerçekleşmemiz yüzde 47, fiziki yüzde 25 gerçekleşme oranına sahibiz. 19 projeden 13 tanesi devam eden projedir. Tek yol iyileştirme ve standartları düzeltilme işinde 2024 yılı itibariyle 275 km olan uzunluğu 289 km’ye çıkarmayı hedefliyoruz. İlimizdeki yatırım harcamamız 51 milyar 620 milyon TL’dir. Kırık Barajı Varyant yolu projemizdeki Kırık Tüneli bölümünde çalışmalarımız devam etmektedir. Burası için ek ödenekte gelecek. Buradaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Kastamonu-İnebolu yolundaki tünellerimizde çalışmalarımız devam ediyor. Aynı zamanda açık saha çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Bu sene içerisinde 2,5 km’lik kısmı tamamen bütümlü sıcak asfalt ile kaplayıp trafiğe açacağız. İnebolu Terminal Köprüsü’nü tamamladık, altındaki çalışmalarımız devam ediyor. Yakın zamanda da asfalt çalışmalarına da başlayacağız. Araç Çevre Yolu ile ilgili ikmal ihalesi yapılması planlanıyor. Araç-Kastamonu yolu için bu sene ödenek ayrılmadığında çalışma yapılmıyor” diyerek diğer çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

ÖNCEBE; " ABANA SAHİL TAHKİMATI'NIN FİZİKİ GERÇEKLEŞMESİ YÜZDE 30"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 13. Bölge Müdürü Erdem Öncebe; "Kastamonu ilinde en önemli işimiz şu an için Abana Sahil Tahkimatı. Abana Sahil Tahkimatı için onaylı projeye uygun olarak devam ediyoruz. Şu andaki fiziki gerçekleşmemiş yüzde 30. Sağ sahile 6 sol sahile 6 olmak üzere toplamda 12 tane ayrı dalgakıran yapılacak. Bağlantı yolu çalışmalarına devam ediyoruz. İnşallah Eylül ayı itibariyle sağ sahildeki imalatlarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. Sol sahildeki imalatlar içinde beton blok imalatlarını başladık. Onu da hızlandırmayı hedefliyoruz. İnebolu'da Balıkçı Barınağı planlamamızı yaptık. Projesi tamam. Çevre Şehircilik Bakanlığımıza dosyalarımızı ilettik. İnebolu Evrenye Balıkçı Barınağında bizden talep edilen rıhtım ihalesi ile ilgili imar çek çalışmalarımızı yaptık. Çevre Şehircilik Bakanlığımıza ilettik. Yatırım programını alınmasını teklif edeceğiz. Abana'nın Balıkçı Barınağı dün itibariyle Cumhurbaşkanlığı'na gidildi. Ödenek bulmaya çalışıyorlar. Bakanlık kısmı ile olan ilgili çalışmalarını tamamladılar ama asıl problem balıkçı barınağının onarımı. Bunun da öncelikli olduğu biliniyor. Bakanlık olarak özellikle bunun yatırım programına alınması yönünde bir talebimiz var. Cide'de de 13 tane dalgakıran projelendirdik. Projelerin tamamlayıp Genel Müdürlüğümüze sunduk. Genel Müdürlüğümüzün onayından sonra imar çalışması gerçekleştirilecek."

SİNSİ; "183 PROJEMİZ VAR"

Kastamonu Özel İdare Genel Sekreteri Nida Sinsi de şunları kaydetti; "İl Özel İdaresi 2024 yılında 183 projesi var.  Proje sayımızın geçmiş yıllardaki proje sayılarına göre düşük olmasının köyde programlarının paralelinde proje ürettiğimiz için o da 10 Temmuz itibarıyla onaylandığı için Henüz bu projelerin buraya yansımamış olmasından kaynaklanıyor. 307 milyon lira bir harcamamız oldu. Nakdi olarak yüzde 31 fiziki olarak  yüzde 21 civarındayız. Bitümlü sıcak karışım asfalt çalışmalarımız devam ediyor. 20 kilometreyi geçmiş durumdayız. Kilitli parke çalışmalarımız geçtiğimiz senelerden ihale olarak devam ettiği için hızlı bir şekilde yürüdü. Normalde yıllık 50 bin metrekare bir hedefimiz varken bu sene 98 bin metrekare yapmışız ancak Kerte Seyir Terası yolu parkesi de bu çalışmalara dahildir. "

 

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum