Meclis ve Akademi 'Çivisiz Cami' için bir arada;

Meclis ve Akademi 'Çivisiz Cami' için bir arada

Toplantıya katılım sağlayan Turizm Fakültesi Dekanı Alptekin Sökmen, Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii ile ilgili yaptığı konuşmasında, meclis üyelerinin örnek camileri inceleyerek Çivisiz Cami'nin daha fazla tanıtımı için öneri edinmelerini istedi....

İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı olağan toplantıları İGM Başkanı Güray Parçal başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Kasaba Köyü Mahmut Bey Camisi’nin daha fazla tanıtılması için yapılabilecekler ele alındı.

Merkez ilçe Kasaba köyünde bulunan Kasaba Köyü Mahmut Bey Mahmut Bey Camisi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girdiği, bu varlığından ilimiz açısından turizm yönünden en iyi şekilde fayda sağlanabilmesi için neler yapılabileceği ve İl Özel İdare ve T.C. Kültür Turizm Bakanlığı ve gerekse Avrupa Birliği fonlarında azami düzeyde yararlanabilmek için neler yapılabilir konularını içeren Gençlik Spor ve Turizm Komisyonu raporu görüşülerek meclisin bilgisine sunuldu.

SÖKMEN; "TURİZM BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMASINI VATANDAŞLARIMIZA HEM ÜCRETSİZ HEM DE KONAKLAMALI GERÇEKLEŞTİRDİK"

Kastamonu Üniversite Turizm Fakültesi Prof. Dr. Alptekin Sökmen yaptığı konuşmada, Kastamonu Üniversitesi’nin ormancılık ve tabiat alanında ihtisaslaşmış bir üniversite olduğunu vurgulayarak; “Bu doğrultuda birçok ilçemizin güzergah çalışmalarını ve turizm rotalarını belirledik. Bütün bunları yaparken geçen yıl tamamlanan, bazı ihtisas projelerimiz oldu. Bir dijital rehber uygulaması yaptık. Şu anda Kastamonu’ya gelen tüm misafirlerimizin telefonlarına aplikasyon olarak indirtiyoruz. Kastamonu’ya gelen bir kişi Hz. Pir’e nasıl gideceğini, buralarda nerelerde yemek yenir ve yürüyüş yapılır tarzında rotasını da çıkartıyor. Bunun haricinde biz turizm bilinçlendirme çalışması yaptık. Bu turizm bilinçlendirme çalışmasını vatandaşlarımıza hem ücretsiz hem de konaklamalı gerçekleştirdik.  Bu da tamamlandı. Bir macera projemiz vardı. Bunu da tamamladık. Muharrem Hoca’nın devam eden İstiklal Yolu Dijital Rehber Müze Projesi’nin de müze kısmını tamamladık, kampüs içinde kaldırım kısmı kaldı” dedi.

"BU PIRLANTAYI GÖRÜNÜR BİR HALE GETİRMEMİZ GEREKİYOR"

UNESCO’nun bir şehrin cazibesini artıran çok önemli değer unsuru olduğunu vurgulayan Sökmen; “Elimizde bir pırlanta var. Bizim bu pırlantayı görücüye çıkarmamız gerekiyor. Yani onu gösterişli hale getirmemiz gerekiyor ki hem Türkiye’den hem de dünyadan insanların ilgisini çekelim. Dünyada sadece UNESCO mirası yerleri gezmek üzere oluşturulmuş topluluklar var. Bunların kendi sosyal medya grupları var ve buna yönelik profili var. Dolayısıyla bu Kastamonu’nun turizm çekiciliğini arttıracak ama bizim elimizdeki bu pırlantayı görünür bir hale getirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili de çevresel düzenlemelere ihtiyaç var. Dolayısıyla kıymetli komisyon üyelerimiz geldiklerinde biz bununla ilgili neler yapabileceğimizi, buna yönelik ne tür finansman kaynaklarından yararlanabiliriz diye bir ön çalışma halinde gerçekleştirdik. Bununla birlikte UNESCO mirasına sahip bir yerin ilelebet bizim elimizde olacağı anlamına gelmiyor. Daha önce UNESCO mirasına girmiş ama ondan sonra da bu listeden çıkarılmış eserler var. Dolayısıyla Mahmut Bey Camisi’ni Mahmut Bey yapan özelliklerini yitirilirse UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde kalmayacaktır” dedi.

"MECLİSİMİZ MUTLAKA SİVAS’TAKİ DİVRİĞİ ULU CAMİ VE SELİMİYE CAMİSİ’Nİ İNCELEMELİ"

Kasaba Köyü Mahmut Bey Camisi ile ilgili de konuşan Dekan Sökmen, şu ifadelere yer verdi; "O camiyi ziyaret edecek kişilere hazırlamamız gerekiyor. Bu camiyi dışarıdan görmek için gelecek olan insanları Kastamonu’nun tanıtımını nasıl yapacağımızı, onları şehir içindeki başka cazibe noktalarına nasıl getireceğimize de bakmamız gerekiyor. Bununla ilgili daha önce biz kıymetli komisyon üyelerimizle de görüştük. Önemli kilit kurumları kapsayan bir çalışma grubunun oluşturulmasında büyük fayda görüyorum. Şu anda mevcut Türkiye’deki UNESCO Kültür Mirası’ndaki camilerin iyi analizlerinin yapılmasını gerekiyor. Bu kapsamda meclisimizin Sivas’taki Divriği Ulu Cami ve Selimiye Camisi’ni incelemesini istiyorum. Sivas’tan bu camiye iki saatte gidiliyor ama tur firmaların oraya seferleri var.  Yani sadece insanlar orası için geliyorlar. Dolayısıyla o insanlar oraya geldiklerinde akşam konaklamalarını da Sivas’ta yapıyorlar. Halılarını, kilimlerini alıyorlar ve dönüyorlar. Dolayısıyla bizim bu kaldıracı kullanmamız gerekiyor. Vakıflarımız caminin içiyle ilgilenecektir. Bakımıyla, yenilenmesiyle, esas problem bu caminin dışarısı. Belediyemizin gördüğüm kadarıyla son dönemde levhalama çalışmaları başladı. O levhalama çalışmalarını şehrin girişinden itibaren bizim biraz daha genişletmemiz gerekiyor. Şu anda üniversiteye gelen insanlara özellikle de fakülte olarak misafir ettiğim herkesi Mahmut Bey’i mutlaka gezdiriyorum."

KASTAMONU YEMEKLERİ KÜ PROJESİYLE DÜNYAYA AÇILACAK

Mahmut Bey Camisi’nde yapılması gerekenlerin küçük bütçeli işler olmadığını vurgulayan Sökmen; “Dolayısıyla her ne kadar İl Genel Meclisi’mizin bir bütçesi olsa da belediye ve vakıflar bu işe bir finans ayırsa da vakıfların işi sadece Mahmut Bey değil, bildiğim kadarıyla beş caminin ortak projesini yürütecek. Dolayısıyla bizim de buradaki çalışmalarda yurt dışı fonlardan, Avrupa Birliği fonlarından faydalanabilmemiz gerekiyor. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Doç. Dr. Nagihan Çakmakoğlu Arıcı hocamız 250 bin avro bütçeli Avrupa Birliği projesi yürütüyor. Norveç, İtalya, İspanya paydaşlarımızla da ortak bir proje yürütüyoruz. Çünkü biz gene hem ev pansiyoncu hem de Kastamonu gastronomisini tanıtımına yönelik bir dijital reçete geliştiriyoruz. Dolayısıyla Kastamonu yemeklerini Norveç’te İtalya’da ve İspanya’da da tanıtımını bir şekilde başlatmış olacağız. Bu bizim için önemli bir adım” dedi.

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Doç. Dr. Nagihan Çakmakoğlu Arıcı ise Erasmus+ KA2 Ana Eylem 2 Projeleri hakkında sunum yaptı.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum