Kastamonu'da leğende köpek boğulmasına tepki!;

Kastamonu'da leğende köpek boğulmasına tepki!

.....

Tosya’da yavru bir köpeğin su dolu leğen içerisinde cansız bir şekilde çekilen fotoğrafının ardından; Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil’in ardından Sokaktaki Canlarımız İçin El Ele Dernek Başkanı Özden Neval Türkmen de açıklama yaptı…

 

‘’Tosya Belediye Başkanı Sayın Volkan Konaklıgil’in 20.09.2023 tarihli Açıksöz Gazetesine vermiş olduğu sokak hayvanları ile ilgili açıklaması doğrultusunda biz sokak hayvanları ile ilgili faaliyet gösteren STK’lara da açıklama yapmak gereği düşmüştür’’ ifadeleriyle sözlerine başlayan Başkan Türkmen, Başkan Kavaklıgil’in açıklamalarında doğru buldukları yönler olduğunu söyleyerek; ‘’Orada iyi niyetler ile oluşturulan yaşam alanı gönüllülerin ve Tosya’da faaliyet gösteren derneğin üyelerinin birbirleri ile çekişmeleri nedeniyle ilgisiz kalmaları, belediyeye yasa çerçevesinde yapılması gerekenler konusunda hatırlatmalarda bulunmadıkları, gene yasada çerçevesi çizilmiş bulunan eşgüdüm çalışmasından uzak durdukları doğrudur’’ dedi.

‘’ÜZMÜŞ VE SARSMIŞTIR’’

Kendilerini defalarca bilgilendirmelerde ve kurumlarla iletişime geçmelerine rağmen kayıtsız kalındığını ifade eden Sokaktaki Canlarımız İçin El Ele Dernek Başkanı Özden Neval Türkmen, ‘’Bu çekişme, yasada belirtilen kurumların yasa gereğini yapmaları hususunda belediyeye gereğini yaptırma konusunda sonuçsuz refleksler göstermişlerdir. Bu durumlar bizce uygun şartları barındırmayan ve ruhsatsız olan yaşam alanında sevgili canlarımızın ölümle de sonuçlanan mağduriyetlerine sebep olmuştur. Bu olumsuzluklar bizleri derinden üzmüş ve sarsmıştır’’ ifadelerine yer verdi.

‘’SAYIN BAŞKANDAN TALEPLERİMİZ VAR’’

Başkan Kavaklıgil’den taleplerinin olduğunu hatırlatan Türkmen, ‘’Bizler Kastamonu STK Başkanları olarak Tosya Yaşam Alanı’na bir yıl önce geldik ve o zaman orada yaygın derecede bulaşıcı hastalık özellikle PARVO olduğunu gözlemleyerek ortamın temizlenip ilaçlamasını, köpeklerimizin yaş, ırk, hastalık çeşitliliği durumlarına uygun tel örgüler olması gerektiğini, aşılama yapılmasını, bulaş tehlikesine karşı gerekli önlemlerin alınmasını… Kısacası asgari şartların sağlanmasını hem bizler hem de Milli Parklar resmî yazı ile bildirdiler. Bu şartlar sağlandıktan sonra da gönüllülerle sahiplenme yapıldığı takdirde kapıların kapanabileceğini belirttiler. Ayrıca gönüllülerin sahiplenmesi dışında yaşam alanında ancak ve yalnız güçten düşmüş yaşlı köpekler, hasta bakıma muhtaç köpekler, saldırgan oldukları kanıtlanmış köpekler tutulabilir. Bu kesinlik 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Yasasında belirtilmiş olup; tüm kurumlar ve gönüllüler yasalara uymakla mükelleftirler. Bunların dışındaki sağlıklı sokak hayvanları için Belediyeler uygun yerlere besleme odakları kurmak suretiyle beslenmelerini sağlamak zorundadırlar. Kısırlaştırma için alınan köpeklerin ise operasyon biriminden en geç 10 gün sonra, tedavi için alınanların ise bir tedavi tamamlandıktan sonra alındığı ortama bırakılması zorunludur (5199 Sayılı Yasa 6.Madde). Bütün bunlar sonucunda Tosya Belediye Başkanımızdan bizlerle eşgüdüm içerisinde  sokak canlarımızın yaşamlarını daha iyi şartlarda idame ettirmelerinin sağlanmasını arz ve talep ediyoruz. Ayrıca Orman Su İşleri Müdürlüğü yetkililerinin de yasa çerçevesinde kendilerine atfedilen görevi canlarımızın mağduriyetine yol açmamak için gecikmeye mahal bırakmadan zamanında hassasiyet ile yerine getirmelerini talep ediyoruz’’ dedi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum