Kestanenin baş belası ‘katil arı”;

Kestanenin baş belası ‘katil arı”

Kastamonu ve Sinop'ta önemli bir geçim kaynağı olan kestane ağaçlarında halk arasında 'katil arı' olarak bilinen 'gal arısı' zararlısının yaygın olarak görülmesi, kestane ve balında üretimi olumsuz etkiledi....

Türkiye'nin önemli kestane ve kestane balı üretim merkezlerinden Kastamonu ve Sinop'ta 'gal arısı' sorunu giderek büyüyor. Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, ilçenin önemli kestane üretim merkezlerinden biri olduğunu, son yıllarda neredeyse tüm kestane ağaçlarına gal arısının zarar verdiğini söyledi.

ÜRETİM YÜZDE 90 DÜŞTÜ!

Kestane gal arısının zararlarının her geçen yıl etkisini artırdığını dile getiren Koca, şunları kaydetti: "Sinop'ta gal arısı 2020 yılında ilk Türkeli ilçemizde görülmeye başlandı, oradan sonra Ayancık'ta görüldü. Şu anda Erfelek'te aşırı derecede yaygınlaştı. Üreticimiz mağdur oluyor ve verim düşüyor, dolayısıyla kestane ağaçlarının kurumasına da sebep oluyor. Örneğin önceki yıllarda Erfelek'te 400-500 ton olan üretimimizin bu sene hem gal arısı hem de mevsimsel değişiklik sebebiyle 40 ton civarına kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu durum da yaklaşık yüzde 90 kayıp demektir."

HAREKETE GEÇME ZAMANI

Önlem alınmazsa kestane ağacı varlığının tehlikeye gireceğini belirten Koca, şöyle devam etti: "Yetkililerden bir an önce gal arısı ile mücadeleyi hızlandırmalarını bekliyoruz. Hızlı mücadele edilmezse Sinop'ta kestane balından ve kestane meyvesinden artık söz etmemiz mümkün olmayacaktır. Bu sebeple Tarım ve Orman teşkilatlarını, Sinop Üniversitesini ve siyasetçileri kestane ağacının kurtarılması için acil göreve davet ediyoruz. Çünkü kestanenin geleceği tehlike altında... Kestane bizim yöredeki yaşayan vatandaşlarımızın gelirini doğrudan etkiliyor. Çok önemli gelir kaynağımızı kaybedeceğiz."

Kestane üreticisi Şerafettin Ayar ise önceki yıllarda ortalama yılda 2.5 ton kestane üretimi yaptığını bu yıl ise 200 kilogram kestane bile alamayacağını vurgulayarak, "Kestane ağaçlarında kurumalar başladı. Gal arısı yüzünden kestanede çok büyük kayıplar var. Önlem alınmasını istiyoruz" dedi.

“KASTAMONU KESTANE BALINDA REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ”

'Gal arısı' kestane balı üretim merkezlerinden Kastamonu'da da görülüyor. İklim şartlarının yanı sıra gal arısı da, tescilli Kastamonu kestane balında rekolteyi düşürdü. Türkiye'de ilk kez 2014'te görülen gal arısı zararlısı, kısa sürede kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu alanlara yayıldı. Gal arısı ile mücadelede dünyada yaygın şekilde kullanılan 'torymus sinensis' türü böcekle yapılan biyolojik mücadeleye Türkiye'de, sarı renkli yapışkan tuzaklı biyoteknik mücadele de eklendi. Kestane ağaçlarına asılan tuzağın yaydığı kokuya gelen zararlı, sarı renkli yapışkan tuzaklara yakalanıyor. Bu kapsamda Kastamonu'da kestane ağaçlarının yoğun bulunduğu sahil kesimindeki ağaçlara bu yıl 4 bin yapışkanlı tuzak yerleştirildi. Bu tuzaklara binlerce gal arısı düştü. Bartın'da da bu yıl kestane rekoltesini düşüren gal arısıyla mücadele amacıyla laboratuvarda üretilen böcekler doğaya bırakıldı. Trabzon'da da gal arısı zararlısının bertaraf edilmesi için laboratuvarda üretilen yararlı böcekler ormanlara bırakılıyor.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum