Pastırmanın tadı kaçtı!;

Pastırmanın tadı kaçtı!

Kayseri ile Kastamonu arasında pastırma polemiği halen devam ederken, Kastamonu Pastırmasının fiyatı 500 liraya kadar yükseldi. Gramla satılmaya başlayan Kastamonu Pastırması, fiyat artışına rağmen rağbet görmeye devam ediyor....

Son yıllarda Kayseri ile pastırma rekabetine giren Kastamonu pastırması, ünlü gurmelerin Kastamonu pastırmasını işaret etmesiyle talep görmeye başladı. Sık sık Kayseri ile Kastamonu ‘en iyi pastırma bizim’ ifadelerini kullanarak karşı karşıya gelmeye devam ediyor. Kayseri ve Kastamonu arasında pastırma polemiği devam ederken Kastamonu pastırmasının fiyatı ise son zamlarla birlikte 500 liraya kadar yükseldi. Her geçen gün talep gören ve son yıllarda ülke genelinde adından söz ettiren Kastamonu pastırması, son zamlarla birlikte gramla satılmaya başlandı.

Geçen yıl kilosu 140 liradan satılan Kastamonu pastırması, üst üste gelen zamlarla birlikte kilosu 500 liradan satılmaya başlandı. Kastamonu pastırmasının fiyatının artmasına rağmen rağbet ise halen devam ediyor. Özellikle kargo ile tüm illere gönderilebilin Kastamonu pastırması, şehir dışından gelen misafirlerinde vazgeçemediği lezzet konumunda bulunuyor. Kastamonu halkı ise, Kastamonu pastırmasının fiyatını yüksek bulduğu için almakta güçlük çektiklerini ve çok fazla tüketmediklerini kaydetti.

“PASTIRMA, FİYATI PAHALI OLDUĞU ÇOK FAZLA TÜKETTİĞİMİZ BİR ÜRÜN DEĞİL”

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinden Kastamonu’ya bir tur düzenlediklerini anlatan Mevlüt Şen, “Kastamonu’nun tarihi ve turistik yerlerini gezip görmek istedik. Kastamonu’yu evliyalar şehri olarak biliyoruz. Bizlerde Çaycuma’dan kalkıp buraları gezmeye geldik. Cumhuriyet Meydanı ile Şehit Şerife Bacı’nın hikayesini dinledik. Birçok evliyanın ve türbenin olduğu yerlere gittik. Şimdi de Kastamonu pastırmasının merkezine geldik. Kastamonu pastırması çok güzel ve iyi olduğunu duyduk. Genelde pastırmayı Kayseri olarak bilinir ama asıl pastırmanın merkezinin Kastamonu olduğu bizlere söylendi. Herkese tavsiye ediyoruz, buyursunlar gelsinler. Kastamonu’yu gezip görsünler. Pastırmasını tadıp tarihi yerlerini gezin” dedi.

Daha öncede Kastamonu’ya geldiğini söyleyen Şen, “O zamanda pastırma almıştım, güzeldi. İnsanın ağzında güzel bir tat bırakıyor. Memleketimizin, yöremizin çok güzellikleri bulunuyor. Herkes gelip bu güzellikleri tatsınlar, görsünler, yaşasınlar” diye konuştu.

Pastırma kullandıkları ve tükettikleri bir ürün olmadığını söyleyen Şen, “Fiyatı bir hayli yüksek, onun için çok sık almıyoruz açıkçası” şeklinde konuştu.

Kastamonu pastırmasının altın değerinde bir ürün olduğunu ve gram ile verildiğini belirten Şen, “O yüzden çok hassas ve çok güzel bir ürün. Bizlerde inşallah tadıyoruz” ifadelerini kullandı.

Zonguldak’tan Kastamonu’yu ziyarete gelen Mualla Körüklü ise, şunları kaydetti: “Kastamonu pastırması güzel. Ben daha önceden de Kastamonu pastırması yemiştim. Daha önceki yediğimden bugün yediğim biraz değişik geldi ama güzel lezzeti var. Zonguldak’ta yaşıyoruz”

“KASTAMONU’NUN PASTIRMASINI DA SUCUĞUNU DA TÜKETİYORUZ”

Konya’dan Kastamonu’da ikamet eden kızının yanına misafirliğe geldiğini söyleyen Murat Kalem, “Ziyarete gelmiştik, 5-10 gün sonra Kastamonu’dan ayrılacağız. Kastamonu’nun tarihi ve doğal güzelliklerini ziyaret ediyoruz. Sucuğunu, pastırmasını da denedikten sonra şehirden ayrılacağız. Kastamonu pastırmasını daha önce yedim. Pastırma çok güzel, kızımda getirdi aslında. Hem pastırmalı ekmeğini yedik, hem sadece olarak tükettik. Pastırma alıyoruz. Sucunu da aldık. Fiyatı pahalı yalnız neye göre kime göre kıyaslayacağız bilemiyoruz ama güzel, biz tüketiyoruz” dedi.

Kastamonu pastırma üreticisi Rıdvan Salcı da, Kastamonu pastırmasının özel bir pastırma olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Kastamonu’nun yüksek kesimlerindeki yaylalarında gezen hayvanlardan pastırmamızı üretiyoruz. Doğal kurutma yapıyoruz, fabrikasyon yapmıyoruz. Pastırmayı kurutma odalarına koymuyoruz. Kastamonu pastırmasının satışa sunulması süresi yaklaşık 45 gün ila 2 ay arasında değişiyor. Bunun yanı sıra Kastamonu pastırmasına çemenimizde lezzet katıyor. Çemende Taşköprü sarımsağını kullanıyoruz. Biz birde pastırmayı ince şekilde doğruyoruz. Bu bizim yöresel doğrama şeklimiz oluyor. Bu şekilde kesince ağızda pastırma lokum gibi eriyor. Bu da ayrı bir lezzet veriyor. Kalın kesince pastırmayı ağızda çiğnerken zorlaştırıyor. Lezzetini bozuyor, ince doğrayınca lezzetini alabiliyorsunuz. Kastamonu halkı, doğal kurutma, çemen ve pastırmanın ince şekilde doğranmasından ötürü Kastamonu pastırmasını tercih ediyor. Son zamanda artık Kastamonu pastırması bir hayli meşhurda oldu. Türkiye’nin her yerine kargo yapıyoruz. Şu anda pastırmanın fiyatları biraz yükseldi ama buna rağmen hala taleplerimiz var, rağbet var, satışlarımız oluyor”

Öte yandan Kastamonu sucuğu da son gelen zamlarla birlikte kilosu 360 liradan alıcı buluyor. (iha)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum