Kastamonu’da artış yok, durum stabil;

Kastamonu’da artış yok, durum stabil

Kastamonu Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) Konferans Salonu’nda, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele ile ilgili Büro Amirliğince “Kadına Yönelik ve Aile İçi Şiddet” konulu konferans düzenlendi....

Vali Avni Çakır burada yaptığı konuşmasında, Kastamonu’da kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik faaliyetlerin yapıldığını vurgulayarak; “Son 3 yıllık rakamlara baktığımız zaman Kastamonu’daki rakamlarda bir stabilleşme var, artış kesinlikle yok” dedi.

PMYO’daki konferansa Vali Avni Çakır’ın yanı sıra; İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay, Kastamonu PMYO Müdürü 1. Sınıf Emniyet Müdürü Ömer Sülün, Baro Başkanı Av. Özgür Demir, bazı protokol Üyeleri, kurum müdürleri ile emniyet mensupları ve PMYO öğrencileri katıldı.

Polis Memuru Tülay Çetin’in sunumunda yapılan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Şeyda Gül Yanık ve İl Emniyet Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği’nde görevli Komiser Yardımcısı Sebahat Karakoç tarafından, “Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele, Koruyucu Tedbirler, Önleyici Tedbirler, Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES), Kolluğun Şiddet Önlemedeki Yeri, Elektronik Kelepçe” konularında binin üzerinde PMYO öğrencisine eğitim verildi, bilgi aktarımı yapıldı.

ÇAKIR; "ARTIŞ KESİNLİKLE YOK"

Sunumların ardından söz alan Vali Çakır, kadına yönelik şiddetin insanlığın en büyük sorunlarından bir tanesi olduğunu belirterek; “Son 5-10 yıla baktığımız zaman belki de toplu iletişim vasıtaların da gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte sanki çok daha sık oluyormuş gibi bir hissiyat var. Çünkü hiçbir şey eskisi gibi gizli kalmıyor. Bir de bu bilinçlendirme ve bilgilendirme faaliyetlerinin sonucunda insanların artık böyle susmaması, şiddete uğrayan insanların hakkını araması ya da devlet mevzuatının kendilerine sunmuş olduğu sığınma imkanları haklarını kullanmasının çeşitli yansımalarını kamuoyunda görüyoruz. Biz buradaki bulunan büyükleriniz ile birlikte kadına yönelik şiddetle mücadele komisyonunun üyeleriyiz. Yılda iki defa toplanıyoruz, burada olduğu gibi bilgilendirici faaliyetler yapıyoruz. Yapmış olduğumuz faaliyetlere rağmen kadına yönelik şiddet ve aile şiddeti rakamlarında bir artış varsa demek ki bizim kullandığımız yöntemleri değiştirmek lazım. Dolayısıyla bu tür tahvilleri de yapıyoruz ve son 3 yıllık rakamlara baktığımız zaman da Kastamonu’daki rakamlarda bir stabilleşme var, artış kesinlikle yok. Neticede hem Aile Bakanlığı’ndan arkadaşımız hem de Emniyet Müdürlüğü’ndeki komiser arkadaşımız konuyla alakalı güzel sunumlar yaptılar. Özellikle ikinci kısımdaki sunumla olayın mevzuat kısmına biraz daha ağırlık verildi ve uygulamada özellikle idari makamlar, kolluk makamları bu konudaki uzaklaştırma ve ilk müdahaledeki kararları ne şekilde alacaklar, mevzuatın bu konudaki içeriği nedir, ceza boyutundaki içeriği nedir, hepsiyle alakalı detaylı bilgiler size sunuldu. Bunlarla alakalı zaten sizler mezun olana kadar farklı versiyonlarını değişik şekilde alacaksınız ama daha da önemlisi iş hayatınızda birebir bu olaylarla, mağdurlarla karşılaştığınızda zaten uygulamayla beraber bu olaylarda kurallarda yapılması gerekenleri çok daha fazla hırs edeceksiniz. Biz şimdi burada sizleri hem bir polis memuru hem de bir anne adayı olarak gördüğümüz için bir taraftan hem bunun mağdur olabilirsiniz ama daha önemlisi iş hayatına atıldığınızda da sizin mağdur insanlara nasıl yardımcı olabileceğiniz konuda siz bilinçlendiriliyor ve bilgilendiriyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“KADINA YÖNELİK VE AİLE İÇİ ŞİDDET, ÜLKE OLARAK ŞU ANDA EN ÇOK UĞRAŞTIĞIMIZ KONULARDAN BİR TANESİ”

Şiddetin sadece fiziki olmadığını aktaran Çakır; “Psikolojik şiddet, kesinlikle şiddetin en çok uygulanan türlerinden bir tanesi. Sonuç olarak toparlayacak olursak kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet bizim ülke olarak şu anda en çok uğraştığımız konulardan bir tanesi. Bu konuda başvuru makamı olarak ve vatandaşımızın, özellikle şiddete uğramış bir vatandaşımızın da doğrudan ilk ulaştığı insanlar siz olduklarınız için sizin bu konularda çok iyi yetişmeniz, işinizi çok iyi öğrenmeniz son derece önemli. Değerli arkadaşlar bu KADES uygulaması tüm polis adaylarımızın telefonlarında yüklü olması gerekiyor. Sadece bu değil diğer uygulamamız ‘UYUMA’ da var. Özellikle uyuşturucu ile mücadelede ve ihbar konusunda çok önemli. Kullanımı da çok kolay. O yüzden bizim bu uygulamayı da yaygınlaştırmamız lazım. Kolluk güçlerimizin görevleriyle alakalı destekçilerini; sokaklarda yardımcı olacak muhtarları, esnafları ya da diğer insanları yanımıza çekmemiz gerek. Aslında keyifle konuşuyorum ama ben sizinle bir derse gireyim. Hem daha önce geçen sene yapmıştık, arkadaşlarımızın da inşallah hoşuna gitmiştir. Daha önce gelen polis kardeşlerimize de söylemiştik, sizler çok özel ve çok güzel bir şehre geldiniz. Kastamonu gerçekten de hem üniversite eğitimi hem de sizin kolunuzdaki mesleki eğitim alan arkadaşlarınız için çok önemli ve tarihi bir şehir. Ama birçok öğrenci bu şehrin güzelliklerini görmeden buradan ayrılıyor. Bu bir eksiklik. Yani bu anlamda öğrenciliğinizin boş vakitlerini de değerlendirmeniz, bunlardan mahrum olmamanız lazım. Bu konuda okul idaremiz, zaten gerekli organizasyonu yapıyor ve yapacaktır. Başta Kastamonu Valiliği’nin altında bulunan Kent Müze’mize gidebilirsiniz. Gezenler Türkiye’deki en güzel kent müzelerinden bir tanesi olduğunu belirtiyor. Bunu da keyifle kabul ediyorum, yani oradan başlayabilirsiniz. Keyfinize göre tarihi kalesinden, saat kulesinden, camilerinden, kanyonlarımızdan, bunların hepsi de siz polis okulu öğrencilerine sonuna kadar açık, hepiniz bizim misafirimizsiniz. Ben hepinize başarılı, verimli bir eğitim hayatı diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Programda şikâyet kutusuna gelen dilek ve temenniler de kura çekilerek iki tanesi okundu. Konuşmanın ardından da Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Ömer Sülün tarafından Vali Avni Çakır ve konuşmacılar Şeyda Gül Yanık ve Sebahat Karakoç’a çiçek takdim edildi. (Banu Türkmenoğlu)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum