Taksici zor durumda!;

Taksici zor durumda!

Akaryakıta üst üste gelen zamlar, vatandaşlar kadar taksici esnafını da zorluyor. Olukbaşı Stad Taksi Durağı’nda taksicilik yapan esnaf Satı Dağlıoğlu, sektörün içerisinde bulunduğu durumu değerlendirdi...

Akaryakıta üst üste gelen zamlar, vatandaşlar kadar taksici esnafını da zorluyor. Olukbaşı Stad Taksi Durağı’nda taksicilik yapan esnaf Satı Dağlıoğlu, sektörün içerisinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Tek dertlerinin yakıt olmadığını belirten Dağlıoğlu; “Bu araçların lastik bakımı, yağ değişimi var. Sürekli hareket halinde olduğumuz için araçlarımız yıpranıyor ve yedek parça ihtiyacı oluyor. Yedek parça ve araç bakım fiyatları da yükseldi. Şuanda çok şükür çarkı döndürebiliyoruz ama ileriki dönemlerde daha fazla zam gelirse durumuz ne olur hiç bilemiyorum. Keşke zamlar gelmese, biz de taksimetreye zam yapmak zorunda kalmasak” dedi.

"TEK DERDİMİZ YAKIT DEĞİL"

Sigorta giderlerinin, şoför maliyetlerinin, araç bakım ve yedek parça fiyatlarının çok arttığını kaydeden Dağlıoğlu; "Tek giderimiz yakıt değil; bu araçların lastik bakımı, yağ değişimi var. Sürekli hareket halinde olduğumuz için dolayısıyla araçlarımız yıpranıyor ve yedek parça ihtiyacı oluyor. Yedek parça ve araç bakım fiyatları da yükseldi. Geçen yıl aldığımız yedek parça ile bu yıl aynı yedek parça fiyatı arasında çok büyük farklar var. Bu durumlar bizleri elbette ki zorluyor. Ayakta kalabilmek için mesai saatlerimizde esneklik yapmak durumunda kaldık. Normalde 10 saat çalıyorsak şimdilerde daha fazla mesai yapmamız gerekiyor. Sabah 7’de işe başlayan bir esnaf, akşam 10’a kadar hizmet veriyor, daha sonraki süreç içinse nöbetçi taksi duruyor. Durakta 7 tane şoför olarak kendi aramızda günlük belli bir miktar toplayarak durağın ayakta kalmasını sağlamaya çalışıyoruz.”

"ELİMİZDEN GELDİĞİNCE FEDAKARLIK GÖSTERİYORUZ"

Akaryakıta gelen zamlardan en çok şoför esnafının etkilendiğine vurgu yapan Satı Dağlıoğlu; “Zamlarla birlikte aynı oranda bizler zam yapmadığımız için kâr marjımız düşüyor. Olması gereken bir zammı 8 ay önce yaptık. Vatandaşlardan da 'her şeye zam geldi taksiciler olarak zam yapmayacak mısınız?' diyenler bile oldu. Sürekli zam geldikçe bizler elimizden geldiğince zam yapmamaya çalışıyoruz ki müşterilerimiz memnun kalsın ve yük binmesin diye uğraşıyoruz. Ama maalesef zamlar artıkça ekstra zam yapmak durumunda kalacağız. Şoför esnafı olarak elimizden geldiğince fedakarlık gösteriyoruz. Resmi yerlerden de aynı fedakarlığı bekliyoruz. Şoför esnafına özel indirim istiyoruz. Daha iyi hizmet verebilmek için araçlarımızı yenilemek istiyoruz ama bu şartlarda yeni araçlar almak çok zor, bunun için de ÖTV indirimi yapılmasını istiyorum” ifadelerine yer verdi.

"KİŞİ SAYISI BAZ ALINDIĞINDA TAKSİLER HALK OTOBÜSÜNDEN DAHA UYGUN"

Kastamonu’da taksi durağı kültürünün az da olsa olduğuna değinen Dağlıoğlu; “Taksi durağı kültürüne örnek vermem gerekirse, yolda giderken elini kaldırıp taksi durduran çok nadirdir. Kastamonu’da daha çok durağa kayıtlı olan numara aranır ve konuma doğru yola çıkılır. Kastamonu’da taksi kültürü öncekilere senelere göre yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlıyor. Bu da bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösteriyor. Şuan da taksimetrenin açılış fiyatı 10 lira, kısa mesafe ücreti 30 liradır. Geçen sene kısa mesafe 15 liraydı. Piyasaya gelen zamlardan sonra 8 ay önce zam yapmak durumunda kaldık. Kastamonu’da taksiler halk otobüsünden daha uygun durumda. Mesela, 4 kişilik bir aile düşünelim otobüse bindiği zamanda 30 lira veriyor, taksiye bindiğinde de kısa mesafe ücretimiz zaten 30 lira. Fiyat konusu dışında hem daha rahat ve konforlu bir şekilde istediğiniz yere hızlı bir şekilde gidebiliyorsunuz" şeklinde konuştu. 

"BİR KAÇ ARKADAŞIMIZ MESLEĞE ARA VERDİ"

Tüm şoför esnafının etkilendiğine vurgu yapan Satı Dağlıoğlu; “Taksicisi ayrı, otobüs şoförü ayrı, servis şoförleri ayrı olmak üzere ayrı ayrı etkilendik. Her geçen gün zamlar bizim üzerimizde etkisini göstermeye başlıyor. Giderlerimiz gelirimize göre daha çok artmaya başladı. Özellikle dizel araçlarımız kısa mesafede hiç kar elde edemiyor. Durum böyle olunca bir kaç şoför arkadaşımız mesleğine ara verdi. Stad Taksi Durağı’nın karşısına KastaMall ve Park Dedeman'ın açılmış olması işlerimizin biraz daha artmasına neden oldu. Şuanda çok şükür çarkı döndürebiliyoruz ama ileriki dönemlerde daha fazla zam gelirse durumuz ne olur hiç bilemiyorum. Akaryakıta gelen zammı taksimetreye yansıtmak durumda kalıyoruz, taksimetreye zam yaptığımızda da işlerimiz ister istemez düşüyor. Keşke zamlar gelmese, biz de taksimetreye zam yapmak zorunda kalmasak" dedi. (Banu Türkmenoğlu / ÖZEL HABER)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum