Jinekomasti Hayat Kalitenizi Etkilemesin;

Jinekomasti Hayat Kalitenizi Etkilemesin

Erkeklerde kadın tipi meme dokusunun büyümesi ile karakterize olan sağlık sorunu jinekomasti olarak adlandırılır. Doğrudan meme dokusunun altında bulunan mme dokusu genellikle bir ağırlığa sahiptir. Jinekomasti memenin hassaslaşmasına neden olabileceği gibi yalnızca bir ya da iki memede görülebilir. Bazı erkeklerin göğüslerinde ise göğüsleri varmış gibi görünmesine yol açan yağ görülebilir. Psödojinekomasti olarak adlandırılan bu durum jinekomasti ile aynı değildir....

 

Jinekomasti Neden Olur?

 

Jinekomasti çoğunlukla ergenlik döneminde ya da yaşlanma döneminde yaşanan hormonal değişikliklerin bir parçası olarak ortaya çıkar. Tiroit bezi, yumurtalıklar ve testisler gibi vücudun farklı bölgelerinde üretilen kimyasallara hormon adı verilir. İnsan vücudu açısından son derece önemli hormonlar olan östrojen ve testosteron dengesinin bozulması jinekomastinin en önemli nedenlerinden biridir. Nadir olmakla birlikte jinekomasti reçeteli ya da reçetesiz bazı ilaçların kullanımından, tümörlerden ya da çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir.

 

Hastaya jinekomasti tanısının koyulabilmesi için meme dokusunun hastada ne kadar zamandır bulunduğu ve bölgede herhangi bir hassasiyet olup olmadığı gibi semptomlar hakkında bilgi alınması gerekir. Bunun yanı sıra hastanın geçmişte geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar ve sağlığı hakkında bilgiler edinilir. Ayrıca fiziki muayene yapılır.

 

jinekomastinin altında yatan nedenin tespit edilmesi için test yapılması gerekip gerekmediği hastanın yaşı, doktorun hastanın öyküsü ile fiziki muayenesinden edindiği sonuçlara göre farkılık gösterebilir. Özellikle ergenlik döneminde jinekomasti vakaları son derece yaygındır. Bu dönemdeki hastalarda görülen jinekomasti vakaları için çok fazla test yapılması gerekmez. Ergenlik döneminde görülen jinekomasti vakaları genellikle birkaç yıl içinde kendiliğinden düzelir. Bununla birlikte ergenlik döneminin dışındaki yetişkin erkeklerde jinekomasti teşhisinin koyulabilmesi amacıyla bazı testler yapılması gerekliliği doğabilir. Çünkü bu yaş grubundaki erkeklerde görülen jinekomasti sorununun altında farklı nedenler bulunabilir.

 

Jinekomasti Tedavisi

 

Jinekomasti sorunu yaşayan hastalarda genellikle bir tedavi uygulanmasına gerek duyulmaz. Çoğunlukla tercih edilen birkaç ayda bir meme dokusu boyutunun kontrol edilmesidir. Genç erkeklerin yaklaşık %90’ında jinekomasti herhangi bir müdahalede bulunulması gerekmeden 3 yıldan daha kısa bir sürede kendiliğinden düzelecektir.

 

Bazı durumlarda jinekomasti sorunu yaşanmasına neden olan bir ilacı bırakmak ya da soruna yol açan yasa dışı bir ilacın kullanımına son vermek de jinekomastinin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Özellikle jinekomasti hassasiyetin belirgin olduğu durumlarda jinekomasti tedavisi için ilaçlar kullanılması gerekebilir. Kullanılan ilaçlar meme dokusundaki fazlalığı yol edebilmekle birlikte nadir olsa da fazla meme dokusunu çıkarmak için cerrahi prosedüre ihtiyaç duyulabilir.

 

Jinekomastinin altında bir başka hastalık ya da tümör bulunuyorsa tedavi edilmesi zorunluluğu vardır. Farklı bir hastalığın jinekomastiye neden olduğu durumlarda doğrudan jinekomastinin altında yatan hastalığın tedavi edilmesi gerekir.

 

Meme kanseri erkeklerde son derece nadir görülen bir sağlık sorunudur. Meme kanserinin neden olduğu kitleler genellikle meme ucunun altında bulunmaz. Diğer yandan jinekomastinin neden olduğu meme dokusu büyümesi bu bölgede olur. Meme kanserinin neden olduğu his ile jinekomasti dokusu birbirinden farklıdır. Meme kanseri zaman zaman ciltte çukurlaşmaya veya meme ucundan kanlı akıntı gelmesine neden olabilir. Herhangi bir şekilde meme kanseri riskinin bulunduğu durumlarda mamografi ya da biyopsi yapılması gerekliliği doğabilir.

 

Vücut Hatlarınıza Belirginlik Kazandırmanın Yolu: Liposuction

 

Liposuction vücuttaki inatçı yağ birikintilerinin ortadan kaldırılması amacıyla uygulanan kozmetik cerrahi bir prosedürdür. Liposuction düzenli diyetin ve egzersizin inatçı bölgesel yağ birikintilerini uzaklaştırmak için yeterli olmadığı durumlarda etkili bir çözüm olabilir. Liposuction prosedürü sayesinde vücut hatlarının pürüzsüzleştirilmesi ve belirginleştirilmesi mümkün olabilir. Diğer yandan liposuction ameliyatının bir kilo verme ameliyatı olmadığı unutulmamalıdır. Liposuction ameliyatının uygulanacağı kişiler bölgesel fazlalıkları bulunan ancak ideal kilosunda ya da ideal kilosuna yakın kişiler olmalıdır.

 

Liposuction düzenli diyete ve egzersize yanıt vermeyen inatçı yağ birikintilerinden kurtulmayı sağladığı gibi bölgedeki yağ hücrelerinin kalıcı olarak uzaklaştırılması mümkün olur. Yıllar boyu doğru bir şekilde beslenmesine ve düzenli olarak egzersiz yapmasına karşın vücudunun belirli bölgelerinde inatçı yağ birikintileri bulunan kişiler için liposuction son derece etkili bir yöntemdir.

 

Bununla birlikte selülit sık karşılaşılan ve ciltte çukurlu bir görünüm oluşmasına neden olan bir problemdir. Selülit genellikle kalça, karın ve uyluklarda görülmekte olup liposuction ile giderilmesi mümkün değildir. Hem kadınlara hem erkeklere liposuction yapılabilir. aynı zamanda erkeklerin sıklıkla karşılaştığı jinekomasti sorununun çözümüne yönelik olarak da jinekomasti prosedürüne başvurulabilir.

 

Op. Dr. Evren İşçi jinekomasti tedavisinde ve bölgesel inatçı yağ birikintilerinin uzaklaştırılmasında başarılı liposuction uygulamaları gerçekleştirmektedir. Liposuction ameliyatı yapılacak kişilerin operasyonun sonucu ile ilgili olarak gerçekçi beklentilere sahip olması son derece önemlidir. Liposuction yaptıracak kişilerin sSıkı ve elastik bir cilde sahip olmalarının yanı sıra genel sağlık durumlarının liposuction prosedürü için uygun olması şartı da aranmaktadır. Ancak aranılan tüm koşulların sağlanması ve doktorun uygunluk vermesi halinde liposuction uygulanabilir. Diğer yandan elde edilen sonuçların uzun süre kalıcı olması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum