‘Kış lastiği, güvenlik için çok önemli’;

‘Kış lastiği, güvenlik için çok önemli’

Kastamonu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu, 1 Aralık 2022-1 Mart 2023 tarihleri arasında uygulanacak kış lastiği kullanma zorunluluğu hakkında açıklama yaptı...

Kastamonu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu, 1 Aralık 2022-1 Mart 2023 tarihleri arasında uygulanacak kış lastiği kullanma zorunluluğu hakkında açıklama yaptı. 

Sarıahmetoğlu, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti; “Kış mevsiminde havaların soğumasıyla araçların kar lastiği kullanmaya başlaması gerekiyor. Antifrizi değiştirmek, araçta kar zinciri bulundurmak, cam suyu ve sileceklerin kontrol edilmesi gibi birçok yapılması gerekenler var. Sürücülerin araçlarına yapacağı kış bakımı ile mevsimin olumsuz etkilerinden dolayı yaşanacak kaza, arıza gibi sonuçların yaşanmasının önüne geçilir. Aracınızın kış bakımını yaparken dikkat etmeniz gereken 6 maddeye dikkat etmemiz gerekiyor. Kış lastiği kullanmanız şart. Yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık 2022 tarihinde başlayacak ve 1 Nisan 2023 tarihinde sona erecek kış lastiği takma zorunluluğuna uymayan araç sahiplerine cezai işlem uygulanacak. Siz değerli üyelerimizin ve vatandaşlarımızın sorun yaşamamaları için takmanız önemle rica olunur. Ticari araçlara takılması zorunlu olsa da hususi araçlara da mevsim durumlarından dolayı kış lastiği takılması, vatandaşlarımızın kış aylarında çıkacağı şehiriçi ve şehirlerarası yolculuklarda kış lastiği kullanması güvenlik için atılması gereken önemli bir adım. Kış lastiklerinin yaz lastiklerine göre derin olan dişleri, yağışlı havalarda daha iyi bir yol tutuşu sağlıyor. Aracınızın kış bakımını yaparken 4 lastiği de değiştirmelisiniz. Burada önemli olan lastik dişlerinin aynı derinlikte, yani 4 mm derinliğinde olması. Araçta bulundurmanız gereken kar zincirinin çapı kullanacağınız kış lastiğinin çap ölçülerine uygun olmalı” ifadelerini kullandı.

“ANTİFRİZ BAKIMI MUTLAKA YAPILMALI”

“Aracınızın radyatörlerindeki suyun donmaması için antifriz sıvısını kullanmalısınız. 0 derece ve altına inen hava sıcaklığında suyun donmaması için radyatör suyuna katılarak donmaları önleyen antifriz, aynı zamanda soğutma sistemini kireçlenme, aşınma, pas gibi olumsuz etkilere karşı korur. Silecekler ve cam suyunu kontrol edin. Kış aylarında araçların yağmur ve kar gibi olumsuz hava koşullarında silecek kullanımı her zamankinden daha çok oluyor. Bu nedenle kış bakımının önceliklerinden biri de cam sileceklerinin ve silecek suyunun kontrolü önemlidir. Havanın erken kararması, hava sıcaklığındaki ani değişimlerinden dolayı sis oluşması durumunda kış aylarında farlarınızı daha sık kullanırsınız. Hatta gündüz saatlerinde de görüşün azaldığı durumlarda farlarınızı açmanız gerekebilir. Aracınızın farlarında ve fren lambalarında bir arıza olmadığından emin olmalısınız. Aracınızda sis farı yoksa araç modelinize uygun bir sis farı da taktırabilirsiniz. Aracınızda bulunan hava, yakıt ve kapı filtrelerinin de kış bakımına ihtiyacı var. Kışlık ve yazlık olmak üzere 2 farklı konumu bulunan hava filtresi kış konumuna alındığında, aracın motoru daha verimli çalışır. Motor etrafında ısınan hava motor içine alınarak aracın daha çabuk çalışması sağlanır. Kış şartlarında geç çalışan bir araba istemiyorsanız, hava filtresini gerekiyorsa değiştirin. Kış şartlarında deponuzdaki yakıtın borularda donma riski var. Bunun nedeni, yakıt filtresine giren suyun donmasıdır. Yakıt deponuzun yarısından fazlasını dolu tutmak ve yakıt deposuna ayda 1 kez buz önleyici koymak donmanın önüne geçecektir. Kışın araç içinde klima ve kalorifer ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle bakım sırasında polen filtresi değiştirilebilir, klima ve kaloriferin sağlıklı çalışması sağlanabilir.”

KIŞIN YOLA ÇIKARKAN BUNLARI YANINIZDA BULUNDURUN!

“Soğuk motoru çevirmek için akü fazla enerji harcar. Kış bakımında kontrol ettiğiniz akünüzün şarjı zayıfsa şarj ettirin ya da eski ise yeni bir akü alın. Kaçaklara karşı egzoz sisteminizi kontrol ettirin. Yaz aylarında genişleyen V kayışını kış aylarında germeniz mümkünse gererek kullanmalısınız. Aksi bir durumda kayışı değiştirin. Arka camdaki rezistansın buğulanmalara karşı sağlıklı çalışması gerekir. Sorunluysa, rezistans onarılmalı ya da değiştirilmeli. Zorlu yol şartlarıyla karşılaştığınızda ihtiyacınız olacakları listeledik. Sık sık yollarda olanlar, güvenlikleri açısından bu yardımcı araçları mutlaka otomobillerinde bulundurmalı: Cep telefonu ve şarjı, uyarı araçları (ışıldak ve reflektör), ilk yardım çantası, marş kabloları, çekme halatı, tekerlek zincirleri, battaniye, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, kürek, eldiven ve su. Kışın otomobilinizle güvenli, keyifli ve kazasız belasız yolculuklar yapmanızı dileriz.” (Bülten)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum