‘Öğretmenlik, insan yetiştirme sanatıdır’;

‘Öğretmenlik, insan yetiştirme sanatıdır’

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Kastamonu'da da 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında kutlama programı gerçekleştirildi. Öğretmenler Günü dolayısıyla Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programda öğretmenlere seslenen Vali Avni Çakır; "Sevgi dolu yüreğiniz ve adanmışlık ruhunuzla, vicdanlı ve ahlaklı bireyler yetiştiren, milli ve manevi değerlerimizi aktaran, evlatlarımıza vatan, millet ve bayrak sevgisini aşılayan, toplumumuzu yarınlara güvenle ulaştıran ulvi bir köprüsünüz" ifadelerine yer verdi....

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Kastamonu'da da 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında kutlama programı gerçekleştirildi. Öğretmenler Günü dolayısıyla Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programda öğretmenlere seslenen Vali Avni Çakır; "Sevgi dolu yüreğiniz ve adanmışlık ruhunuzla, vicdanlı ve ahlaklı bireyler yetiştiren, milli ve manevi değerlerimizi aktaran, evlatlarımıza vatan, millet ve bayrak sevgisini aşılayan, toplumumuzu yarınlara güvenle ulaştıran ulvi bir köprüsünüz" ifadelerine yer verdi.

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilk olarak Vali Avni Çakır makamında ziyaret edildi. Ardından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen çelenk sunma törenine geçildi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, STK temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Milli Eğitim Müdürü Bahçacıoğlu tarafından Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı'na çelenk sunumu sonrası saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

PEKER; “MİNİK BİR KIZ ÇOCUĞU İKEN KURDUM BU HAYALİ”

Çelenk töreninin ardından Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Burada genç öğretmenler adına konuşma yapan Atatürk İlkokulu rehber öğretmeni Hatice Peker şu ifadelere yer verdi; “Bu anlamlı günde 2 güzel vesile ile burada bulunuyoruz. İlki hepimizin malumu olan 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlamak, ikincisi ise benim de aralarında bulunduğum genç öğretmen arkadaşlarımın adaylıklarının kaldırılması sebebiyle yapacakları yemin törenine şahitlik etmek. Öğretmen olmak, her çocuğun hayalidir. Hepimiz daha küçücük bir çocukken tanışırız öğretmenlerle, annelerimizden ayrıldığımız okul hayatına adım attığımız o ilk günde, heyecan ve birazda korku ile bakarız Öğretmenimize. İste o an öğretmenimizin gözünde daha ilk bakışta gördüğümüz sevgi ile yeşerir içimizdeki eğitim aşkı ve öğretmen olma hayali. Zamanla bazılarımızın hayalleri değişse de, farklı mesleklere yönelseler de öğretmen sevgisi hep baki kalır. İşte ben de böyle minik bir kız çocuğu iken kurdum bu hayali. Öğretmen olmak istiyorum dedim. Öğretmenim gibi olmak istiyorum. Büyüdükçe öğretmenlerimin sayısı arttı. Rol modellerim, örnek aldıklarımın sayısı artıyordu ve hepsi farklı karakterlere sahipti. Ama hepsinde ortak olan bir şey vardı. Beni cezbeden, o şey, öğretmen kimliğiydi. Hepsi farklı kişilerdi ama hepsi öğretmendi ve ben de onlar gibi olacaktım. Heyecan ile çıktığımız bu yolu tamamlamak nasip oldu ve birçok zorlu sınavdan geçerek atanmayı başardık. Hepimiz ülkemizin farklı bölgelerinde görevlendirildik. Kimimiz ana babasını bırakıp gitti görev yerine, kimimiz arkadaşlarını, kimimiz de eşini ve çocuğunu... Yine de hepimiz yüreğimizde eğitim aşkı ile yürüdük hayalimize ve işte bugün, sonunda biz de öğretmen olduk. Eserinin üzerinde imzası olmayan yegâne sanatkâr öğretmendir. Bizleri bugünlere ulaştıran tüm öğretmenlerimizin ve öğretmenliğe yeni başlayan tüm arkadaşlarımın Öğretmenler Gününü kutlarım.”

BAHÇACIOĞLU; "ÜLKEMİZİN MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNİN ÜZERİNE ULAŞMASINDA EN BÜYÜK PAY ÖĞRETMENLERİMİZE AİT"

İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu ise, öğretmenlerin bir ülkenin en önemli sermayesi, gelecek nesillere yeni ufuklar açan, toplumların karanlıklarına ışık tutan, çağdaşlığın, dayanışmanın, saygının, güvenin, geçmişin ve geleceğin imzası olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; "İnsanlığın günümüze kadar sağladığı gelişmelerin temelinde eğitim vardır. Eğitim ve bilgi ülkelerin dünya üzerindeki gücünü ve konumunu belirlediği gibi; insanlığın huzur, barış, kardeşlik, ahlâk ve adalet ideallerine erişmesinde de temel araçtır. Bu nedenle eğitimde sürekli olarak gelişim ve değişimi sağlamak zorundayız. Nitekim devletimizin son yıllarda ülke çapında okullarımızın fiziki kapasitelerini artırarak teknolojik altyapılarını güçlendirmesi ile okullar arası imkân farklılıklarının ortadan kaldırılması çalışmaları sonucunda, içinde bulunduğumuz bilgi çağına uyum sağlamaktayız. Her türlü teknolojik ve altyapı gereksinimleriyle donatılan eğitim ortamlarımız hiç kuşkusuz daha da gelişerek bilgiyi üreten ve etkin kullanarak bilgiye yön veren merkezler hâlini almaktadır. Bu değişimin ve gelişimin özümsenerek yaşam biçimi olarak benimsenmesi, millî ve manevi değerlerimize bağlılığın artırılması ve ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine ulaşmasında en büyük pay öğretmenlerimize aittir."

"SAĞLAM BİR GELECEĞİ İNŞA EDEN REHBERLERSİNİZ"

Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözüyle devam eden Bahçacıoğlu; "Dünyanın her tarafında insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurları olan öğretmenlerimiz; yeni nesli, Cumhuriyet'in fedakâr öğretmen ve eğitimcileri olarak yetiştirecek ve yeni nesil, öğretmenlerimizin eseri olacaktır. Sizler sorumluluğu çok büyük, etkisi de bir o kadar yüksek, çok özel ve kutsal bir mesleği icra etmektesiniz. Çağdaş bir toplum olma yolunda fedakârca çaba sarf ederken aynı zamanda bir medeniyeti, bir kültürü, sağlam bir geleceği inşa eden rehberlersiniz. Bin bir zorlukla kurduğumuz Cumhuriyet'imizin yüzüncü yılına adım attığımız bu zamana kadar ülkemizin gelişmesinde, kalkınmasında, bölgesinde ve dünyada önemli bir güç hâline gelmesinde en büyük katkı siz kıymetli öğretmenlerimize aittir. Çocuklarımızın ailelerinden sonraki en büyük güvenceleri olarak vatanımızın her yöresinde idealist bir ruhla hizmet etmekte, devletimizin gülen yüzlerinden birisi olarak tüm vatandaşlarımıza yeni ufuklar açmak için gayret göstermektesiniz. Sizler, kalbine dokunduğunuz her öğrencimizle mesleğinizin sınırlarını okul ve sınıf duvarlarıyla çizmeyen, mesainizi ders saatleri ile sınırlandırmayan, köklü tarihimizden aldığınız güçle aydınlık geleceğimizin meşalesini her daim canlı tutan eğitim neferlerimizsiniz" şeklinde konuştu.

Öğretmenlerin gayreti olmadan eğitimde belirlenen hedeflere ulaşmanın mümkün olmayacağına vurgu yapan Bahçacıoğlu; "Mesleğe Yeni Başlayan Kıymetli Öğretmen Arkadaşlarım; Şüphesiz bu onurlu mesleğe yeni başlayarak gönüllere talip olan siz meslektaşlarımın da kendinizi daima geliştirip, yenilikleri yakından takip ederek mesleğimizi daha yukarılara taşıyacağınıza gönülden inanıyorum. Kendinizi adadığınız bu onurlu meslekte ülkemizin her köşesinde yılmadan, usanmadan, sevgi ve şefkatle yapacağınız yolculukta sizlere üstün başarılar diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerimle başta Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, görevleri başında şehit düşen bütün öğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anıyor; ülkemize uzun yıllar hizmet etmiş emekli öğretmenlerimiz ile hâlen görevleri başında olan tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü en içten dileklerimle kutluyor; her birinize ayrı ayrı saygılarımı sunarken sağlık, başarı ve mutluluklar diliyorum" dedi.

ÇAKIR; "ÖĞRETMENLIK, BİR İDEAL, GAYE VE BİR HİZMET AŞKIYLA İNSAN YETİŞTİRME SANATIDIR"

Vali Avni Çakır, insanlık tarihinin gelişiminin en önemli mimarlarının öğretmenler olduğuna vurgu yaparak;  "Toplumları karanlıklardan aydınlığa götüren bilgi ışığının yanmasında, evlatlarımızın, istikbalimizin, gençlerimizin yarınlara hazırlanmasında siz öğretmenler kutsal bir görev ifa etmektesiniz. Öğretmenlik mesleği, her şeyden önce bir ideal, gaye ve bir hizmet aşkıyla insan yetiştirme sanatıdır. Çağın ruhunu okuyan, bilgiye inanan, çalışkan, özgüveni yüksek, Türk evladı olmanın hissiyatını kalbine işleyen bir nesli yetiştiren siz öğretmenlerimiz çok kıymetli bir sanatkarsınız. Sevgi dolu yüreğiniz ve adanmışlık ruhunuzla, vicdanlı ve ahlaklı bireyler yetiştiren, milli ve manevi değerlerimizi aktaran, evlatlarımıza vatan, millet ve bayrak sevgisini aşılayan, toplumumuzu yarınlara güvenle ulaştıran ulvi bir köprüsünüz. Bizim toplumumuzda öğretmen, öğrencisinin üzerine titreyen bir el, derdiyle üzülen, sevinciyle gururlanan, merhameti ve şefkatiyle öğrencisini evladından ayırmayan anne-baba gibidir. Eğitimden, kültüre, sanattan, spora her başarıda, kazanılan her madalyada, kırılan her rekorda, göndere çekilen her bayrakta, okunan her milli marşta, siz öğretmenlerimizin büyük katkısı vardır. İstiklalimiz ve istikbalimiz olan gençler bilin ki sizin eserinizdir. 24 Kasım Öğretmenler gününüzü tekrar kutluyor, bu vesileyle de Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, görevi esnasında şehit olmuş öğretmenlerimizi ve ahirete irtihal etmiş öğretmenlerimizi rahmetle anıyor, emekli öğretmenlerimize de sağlıklı, hayırlı ve uzun ömürler diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Protokol konuşmalarının ardından görevi başındayken son bir yıl içerisinde vefat etmiş öğretmen, memur ve öğrencilerle ilgili slayt gösterisi izlendi. Akabinde mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin yemin töreni gerçekleşti. Hizmet ve şeref belgelerinin verilmesinin ardından ödül töreniyle ödüller, sahiplerini buldu. 24 Kasım Öğretmenler Günü programı müzik dinletisinin ardından sona erdi.  (Banu Türkmenoğlu)

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum