Geçmişi geleceğe taşıyacak proje;

Geçmişi geleceğe taşıyacak proje

Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği’nin İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, Kastamonu Belediyesi’nin işbirlikçisi olduğu “Kastamonu Kültür Mirasına Sahip Çıkıyoruz” Projesinin imza töreni Vali Avni Çakır’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bu projeyle birlikte desteklenen proje sayısı 8’e yükseldi....

Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği’nin İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, Kastamonu Belediyesi’nin işbirlikçisi olduğu “Kastamonu Kültür Mirasına Sahip Çıkıyoruz” Projesinin imza töreni Vali Avni Çakır’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bu projeyle birlikte desteklenen proje sayısı 8’e yükseldi.

Vali Çakır, imza töreninde yaptığı konuşmada; “Çok güzel projeler yaptık. Bu 8'inci projemiz, inşallah bir projemizi daha yetiştireceğiz. Hedefimiz 10 projenin olmasıydı ama muhtemelen 9 projede kalacağız. Bence çok büyük bir başarı, çünkü 3 sene önce 1 tane projemiz ya vardı ya yoktu” ifadelerine yer verdi.

Valilik makamında düzenlenen törene İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Yavuz Selim Şimşek, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü Şefi Pınar Başbilen, Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı Ayten Kızıltan ve dernek üyeleri katıldı.

ÇAKIR; "KASTAMONU KÜLTÜR EROZYONUNA ÇOK DA MARUZ KALMAMIŞ"

Kastamonu’nun bin yılı aşkındır Türk yurdu olma özelliği ve eski medeniyetlerin burada yaşaması sebebiyle çok zengin bir kültüre sahip bir coğrafya olduğunu aktaran Vali Çakır; “Araç’taki Kahin Tepe kazılarındaki arkadaşlarımızın, Göbeklitepe’yi kuran medeniyetlerin buradan gittiği şeklinde tespitleri vardı. Neticesinde bilinen tarihini çok daha ileriye taşıyan bulgular var. Hal böyle olunca çok müthiş bir kültür birikimi olmuş. Kastamonu’daki bu kültür birikimi nesilden nesile aktarılarak bugünlere kadar gelinmiş. Bugün de 10 Aralık Kadın Platformu Derneği gibi kurumlarımızın, kuruluşlarımızın ferdi anlamda insanların sahaya çıkmasıyla gelecek nesillere aktarılacak. Kastamonu nispeten kapalı bir toplum olduğu için aşırı göç alan bir toplum olmadığı için de her türlü reçetesi, gastronomi alanında, kültürel, sosyolojik alanında ilk günkü halinden çok da fazla bozulmadan bugüne kadar korunmuş. Bugün 500 sene önceki mani günümüzde söylenir halde devam etmiş. 500 sene önceki oyun bugün de oynanıyor. Yemek kültürü de o şekilde. Kastamonu’yu güçlü kılan özelliklerinden bir tanesi de işte bu öz değerlerine sahip çıkması olmuş. Kastamonu kültür erozyonuna çok da fazla kalmamış” diye konuştu.

"KÖKLÜ VE DETAYLI BİR ÇALIŞMA ÇOK CİDDİ ÜRÜNLER ÇIKARACAKTIR"

Avni Çakır, Kastamonu’nun milli mücadelede de önemli bir yeri olduğunu belirterek; “Kastamonu bin 54 köyüyle çok geniş bir coğrafya olduğu için burada yerleşmiş türküler, halk oyunlarının tekrardan derlenmesine ihtiyaç var. Neticede çok güçlü bir mirasımız var ama bunların da birileri tarafından derlenmesi gerekiyor. O yüzden projemizin amaçlarından bir tanesi de bu. İnşallah bu konuda türkülerimizi de derleyip toplayacağız. Yine özellikle kış memleketi olmamızdan dolayı, uzun kış gecelerinde, köy odalarında oynanan kış oyunları… Yine yöresel yemekler Kastamonu’nun bu anlamda en güçlü olduğu alanlardan bir tanesi ama bu konuda kesinlikle derlenmesine ihtiyaç var. Yöresel yemeklerimiz sayısal anlamda çok fazla ama ürün haline gelip insanımıza sunduğumuzda bu alan oldukça daralmakta. Bu konuda potansiyelimiz çok daha fazla.  O yüzden bu anlamdaki çalışmalar da çok önemli. Kastamonu 4 bine yakın yerleşim birimiyle çok muazzam bir kültür potansiyeli olan bir coğrafya. Siz bunların yüz tanesinden 1 tane yeni şey çıkarsanız 40 tane yeni reçete çıkarısınız.  O yüzden köklü ve detaylı bir çalışma, ortaya çok ciddi ürünler çıkaracaktır” dedi.

"SÖZ KONUSU KASTAMONU OLUNCA KONUŞMASI ÇOK KEYİFLİ OLUYOR”

Kastamonu’nun kıyafet anlamında da çok özgün bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Vali Çakır, şöyle konuştu; “Kastamonu’nun yöresel kıyafetleri, cıvıl cıvıl. İnsanlar bunları bazı yörelerde düğün dernek gibi özel günlerde değil de her zaman giydiklerini söylüyorlar. Özellikle Azdavay’da, Pınarbaşı’nda, Cide’de çok yaygın. Kıyafetler gibi şeyler bir servet,  her biri müthiş bir gurur, zenginlik. Bizi biz yapan değerler. Herkese de ayrı pozitif enerji veriyor. Çok güzel bir proje, kadınlara da çok yakışan bir proje. Söz konusu Kastamonu olunca konuşması çok keyifli oluyor.”

"KASTAMONU’YU PROJE MERKEZİ OLARAK GÖRÜYORLAR"

Projeler konusunda Bakanlık ile iyi bir uyum içerisinde olduğuna vurgu yapan Çakır; “Kastamonu'yu artık proje merkezi olarak görüyorlar.Kastamonu'dan gelen projeleri yöreye uygun , 'ince elenip sık donunmuş' tabiri caizse başarı oranı yüksek ve uygulanabilir proje olduklarının artık Bakanlığımızda çok iyi biliyor. Çok güzel projeler yaptık. Bu sene bu 8'inci projemiz, inşallah bir projemizi daha yetiştireceğiz. Hedefimiz 10 projenin olmasıydı ama muhtemelen 9 projede kalacağız ama bence çok büyük bir başarı çünkü biz burada 3 sene önce 1 tane projemiz ya vardı ya yoktu. Bu anlamda Kastamonu Bakanlığının bu projelerinde en çok faydalanan illerinden biri haline geldi, bunun mutluluğunu duyuyoruz. Sizler gibi bilinçli STK'ların, derneklerin bu konuda görevimize, bölgemizin kuruluş amaçlarına uygun böyle projeler yapması ve bizlerde destek olmaktan büyük bir keyif duyuyoruz. Bunlar ufak dokunuşlar ama çarpıntısı çok fazla büyük.  Çalışma sonucunda bizim unutulmaya yüz tutmuş 2 oyunumuzu tekrar sahneleme imkanı sunmak, 2,3 tane yemeğimizi yeniden canlandırmak. Kıyafetimizin görselini öne çıkarmak. Neticede bunları değerlendirecek imkanımız yeteneğimiz ve kabiliyetimiz var, yerimizde mevcut" şeklinde konuştu. (Banu Türkmenoğlu)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum