Tiyatro, eğitimin en büyük aracıdır;

Tiyatro, eğitimin en büyük aracıdır

Kastamonu’da tiyatro denildiğinde akla gelen ilk isim, Nöbetçi Ekip Sahne Sanatlarında Temel Oyunculuk derslerinde tiyatro eğitmenliği yapan Hulusi Sıvacı, ilimizdeki tiyatro konusunu değerlendirdi. 28 yıldır tiyatro sanatı icra eden Sıvacı, tiyatro oyunları hazırladıklarını ancak kaynak bulamadıkları için tüm projelerinin 2023 yılına ertelendiğini dile getirerek durumu eleştirdi....

Sıvacı açıklamasında; “Her şeye kaynak bulunuyor, tiyatro deyince lüzumsuz görülüyor. Tiyatro eğitimin en büyük aracıdır. Bir şehir, tiyatrosunun var olmasını istiyorsa herkes taşın altına elini koyacak” ifadelerine yer verdi.

“YEREL BİR TİYATRO OLARAK, BÖLGENİN PROFESYONEL TEK TİYATROSUYUZ”

Tiyatro eğitmeni Hulusi Sıvacı, Nöbetçi Ekip Sahne Sanatları olarak hedeflerinin tiyatronun daha fazla geliştirilmesine yönelik katkı sağlamak olduğunu dile getirerek; “Biz yerelde profesyonel bir tiyatroyuz. Bizim eserlerimiz genelde, hayatlarında hiç tiyatro izlememiş, ücradaki köy okullarına, burada köy çocuklarının yaşamış olduğu sosyal yaşamın gelişmesi, tiyatroya özendirilmesi ve tiyatronun daha fazla geliştirilmesine yönelik katkıda bulunmak. Amacımız bu yönde. Biz yerel bir tiyatro olarak, bölgenin profesyonel tek tiyatrosuyuz.”

“HER ŞEYE KAYNAK BULUNUYOR, TİYATRO DEYİNCE LÜZUMSUZ GÖRÜLÜYOR”

Kastamonu’da tiyatro oyunu için hazırlıklarının olduğunu ancak kaynak bulunamadığı için ertelendiğini dile getiren Sıvacı; “Birkaç proje hazırladık fakat projelerimize bir kaynak bulamıyoruz. Devlet desteği olmadan tiyatronun ayakta kalması da mümkün değil zaten. Kültür Bakanlığı’ndan her yıl tiyatrolara destekler verilir. Geçen yıl ‘Sıfır Atık’ projesini işleyecektik ama sezonun yarısında bittiği için pandemi, 2022’nin ödenekleri gerekli yerlere tahsis edildiği için ‘Biz size bu konuda bir ödenek ayıramayız, 2023 yılında belki değerlendiririz’ dediler. Bunun yanı sıra siber suçlarla mücadelede çocuklara faydalı olacağını düşünerek eğitim amaçlı bir çocuk oyunu hazırladık. Ancak ilgili kurumlardan yine aynı cevabı aldık. Bir de ‘orman’ var onu da yine 2023’e erteledik. 3 tane çocuk projemiz vardı. Tiyatromuz yerel olduğu için kendi milli değerlerimizin ya da kendi öz kaynaklarımızın kıymetinin bilinmesi açısından, eğitici anlamda orman, su gibi konuları işliyoruz. Bu sene ‘İstiklal Yolu’ konusunu işleyerek turneye çıkarmayı planlıyorduk, onunla ilgili de herhangi bir kaynak bulamadık. Bizim bütün projelerimiz 2023 yılına ertelendi. Şu anda sabırla bekliyoruz, memlekette bir tane tiyatromuz var. 28’nci sanat yılındayız. Bu sene 29 olacak. Bunu yaşatabilmek için hep kendimizden öz kaynak ayırmaya çalışıyoruz ama artık bitti. Tiyatromuzu yaşatmak için aile arabamızı sattık. Sanatçıların bakış açısı, diğerlerine nazaran farklıdır. Ticaret yapan adamın işi gücü paradır, biz işe duygusal yönden bakıyoruz. Kimsenin göremediklerini görebilip sanatıyla anlatabildiği için diğerlerinden farklıdır. Bir şehir tiyatrosunun var olmasını istiyorsa herkes taşın altına elini koyacak. Ben devlet tiyatrosu değilim, ben dizilerde oynamış ünlü birisi değilim ama ben bu memleketin tiyatrosuyum, ben bu memleketin sanatçısıyım. Benim gittiğim köy okullarına, hangi devlet tiyatrosu o köy yollarına çıktı? Ya da dışarıdan getirilen o kadar alaka gösterilen dizilerde oynamış insanların hangi birisi o köydeki insanların gözlerindeki sevinci yaşayabilmiş? Her şeye kaynak bulunuyor, tiyatro deyince lüzumsuz görülüyor. Tiyatro eğitimin en büyük aracıdır.  ” dedi.

“KASTAMONU’DA ÇOK YETENEKLİ OYUNCULAR VAR”

Kastamonu’da tiyatro yeteneği olan insanların da olduğuna vurgu yapan Hulusi Sıvacı, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kastamonu’da çok yetenekli oyuncular var. Bizler Halk Eğitim’den de kurslar açıyoruz. Ben görme engellilerle tiyatro oynuyorum. O insanlar o kadar hevesliler ki oyun çıkardılar ve şu anda ikinci oyunlarına hazırlanıyorlar. Sadece görme engellilerden oluşuyor ben ve yardımcım bir iki sahnede dekor değişimi için giriyoruz arada. Pek çok gören insanın yapamadıklarını yapıyorlar.”

“HERKESE EĞİTİM VEREBİLECEK BİR TESİS OLMALI”

Sıvacı son olarak geçtiğimiz günlerde İl Genel Meclisi tarafından da gündeme getirilen ‘Kastamonu’ya yeni bir kültür merkezi yapılmalı’ konusunu değerlendirdi. Sıvacı konu hakkındaki değerlendirmesinde; “Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’ne tahsis edilen yer sadece fuaye merkezi ve salondur. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de aynı binada yer alıyor. Kültür Merkezi’nde, koro çalışmaları, resim çalışmaları, plastik sanatlar, seramik ya da ebru çalışmaları o odalarda gerçekleştirilebilir. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde olduğu sürece orda bir fuaye alanı ve salon olur sadece. Biz burada yıllardır sahne sanatlarına emek verdik. Bir Kültür Merkezi yapılırsa ben bir tiyatrocu olarak nasıl yapılması gerektiği konusunda düşüncelerimi aktarabilirim, yardımcı olabilirim. Kastamonu açısından yeni bir Kültür Merkezi isabet olur. Böyle bir merkez yapılacak olursa gençlere eğitim verebilecek, her anlamda yaşlısı, kadını, üniversitelisi, köylüsü herkese eğitim verebilecek bir tesis olmalı. Sadece 500 kişilik, bin kişilik salon olmamalı, eğitim olmalı içerisinde.” (Emre Çevikoğlu / ÖZEL HABER)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum