Zarbana’ya HES kurulacak;

Zarbana’ya HES kurulacak

Ceykar Elektrik, 155 milyon lirayı aşan bir yatırımla İnebolu’daki Zarbana Çayı üzerinde 14 MW kapasiteli Kaya Hidroelektrik Santrali (HES) kurmayı planlıyor. İnebolu ilçesi sınırları içinde bulunan Zarbana Çayı üzerinde 14 MW kapasiteli Kaya Hidroelektrik Santrali (HES) kurulup işletilecek....

Ceykar Elektrik, 155 milyon lirayı aşan bir yatırımla İnebolu’daki Zarbana Çayı üzerinde 14 MW kapasiteli Kaya Hidroelektrik Santrali (HES) kurmayı planlıyor. İnebolu ilçesi sınırları içinde bulunan Zarbana Çayı üzerinde 14 MW kapasiteli Kaya Hidroelektrik Santrali (HES) kurulup işletilecek.

Ceylan Grup şirketlerinden Ceykar Elektrik Üretim A.Ş. tarafından, İnebolu’ya bağlı Alaca, Çaydüzü ve Güneşli Köyleri sınırları içerisinde, Zarbana Çayı üzerinde 13,950 MW kurulu kapasitede Kaya Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurulması ve işletilmesi planlanıyor. Projenin değerinin 155 milyon lirayı aşması bekleniyor. 

Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi; “Proje kapsamında Zarbana Çayı üzerinde 208 metre talveg, 215 metre kret ve 217,54 metre maksimum su kotunda beton dolgu gövdeli olarak tesis edilecek bir regülatör yapısı ile sular çevrilerek 3,30 metre çapında ve 2.135 metre uzunluğundaki dairesel betonarme tünele aktarılacak. Tünel çıkışındaki yükleme havuzunda toplanan sular 1,90 metre çapında ve 537 metre uzunluğundaki cebri boru vasıtasıyla 50 metre kuyruksuyu kotunda yer alan santral binasına aktarılacak. Santral binasında enerjisi alınan su sonrasında tekrar yatağa bırakılacak. Santralde yılda ortalama 36,368 GWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Kaya Regülatörü ve HES’te senkron generatörlerden 6,3 kV gerilim seviyesinde üretilecek enerji, ünite transformatörleri vasıtası ile 34,5 kV gerilim seviyesine yükseltildikten sonra 34,5 kV kapalı şalt donanımına aktarılacak buradan da 15,00 km 3x477 MCM enerji nakil hattı ile İnebolu TM’ye bağlanarak ulusal şebekeye aktarılacak.” (Bülten)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum