1 tonu aşkın atık pil toplandı;

1 tonu aşkın atık pil toplandı

Kastamonu Belediyesi’nin Atık Pil Toplama Kampanyası’nın ödül töreni Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun makamında düzenlendi. 1 Ekim 2021 tarihinde başlayan kampanya 30 Nisan 2022 tarihinde sona erdi. Atık Pil Toplama Kampanyası’nda 50 ila 249 kilogram arasında atık pil toplayan her okula 50 kilogram atık pil için top seti (1 futbol topu, 1 voleybol topu, 1 basketbol topu), 250 kilogram atık pil toplayan her okula ise 1 adet STEM Robotik Sistem Seti ödülü verildi....

Kastamonu Belediyesi’nin Atık Pil Toplama Kampanyası’nın ödül töreni Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun makamında düzenlendi. 1 Ekim 2021 tarihinde başlayan kampanya 30 Nisan 2022 tarihinde sona erdi. Atık Pil Toplama Kampanyası’nda 50 ila 249 kilogram arasında atık pil toplayan her okula 50 kilogram atık pil için top seti (1 futbol topu, 1 voleybol topu, 1 basketbol topu), 250 kilogram atık pil toplayan her okula ise 1 adet STEM Robotik Sistem Seti ödülü verildi.

Kampanya doğrultusunda en fazla atık pil toplayan okul 254 kilo 440 gram ile 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Diğer okullardan ise; Merkez Ortaokulu 104 kilo 540 gram, Pervaneoğlu Ali Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 88 kilo 540 gram, Şehit Erkan Kendirci İlkokulu 73 kilo 240 gram, Şehit Burak Kapucuoğlu İlkokulu 72 kilo 380 gram, Prof. Dr. Saime İnal Savi Sosyal Bilimler Lisesi 70 kilo 980 gram ve Orhan Şaik Gökyay İlkokulu ise 64 kilo 540 gram atık pil topladı.

35 BİN 989 ADET AĞACIN KESİLMESİ ÖNLENDİ

Ödül töreninde konuşan Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Atık Pil Toplama Kampanyası kapsamında toplam 1 ton 13 kilogram atık pil toplandığı bilgisini verdi.

Vidinlioğlu, belediye olarak Sıfır Atık Projesi kapsamında geri dönüşüm çalışmalarına büyük önem verdiklerinin altını çizerek; “Bu doğrultuda 2021 yılı içerisinde geri dönüşüm çalışmalarımız kapsamında 2 bin 117 ton kağıt-karton, 256 ton plastik, 3,6 ton metal, 2,5 ton cam atığı, 20 ton bitkisel atık yağ, 16 ton atık motor yağı toplanarak ekonomiye kazandırılmıştır. Bu toplanan atıklar sayesinde 35 bin 989 adet ağacın kesilmesi önlenmiş, 385 bin 622 kg sera gazı salınımı azaltılmış, 5 bin 896 m3 atık depolama alanından tasarruf edilmiş, 10 milyon 160 bin 260,00 KWH enerji tasarrufu sağlanmıştır” dedi.

Geri dönüşümün neden önemli olduğunu aktaran Başkan Vidinlioğlu; “Bir pet şişenin doğada yok olma süresi  400 yıl, bir plastik poşetin doğada yok olma süresi  bin yıl, bir cam şişenin doğada yok olma süresi 4 bin yıl, metaller 10-100 yıl da yok olmakta, 1 ton kağıt/karton atığın geri dönüşümü ile 17 ağacın kesilmesi önlenmektedir. Bir ton plastik atığın geri dönüşümü ile yüzde 95 oranında enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Sadece bir metal içecek kutusunun geri dönüşümünden tasarruf edilen enerji ile 100 Watt’lık bir ampul 20 saat çalışmaktadır. Alüminyum atıklar geri kazanıldığında yüzde 99 oranında kirletici baca gazı emisyonu azalmaktadır. Bir litre bitkisel atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletmektedir. Bu bilgiler yapılan işin ne kadar ehemmiyetli olduğunu bizlere gösteriyor. idarecilerimize, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize bu denli önemli bir projeye sağladıkları katkıdan ötürü teşekkür ediyorum. Gelecek siz kıymetli öğrencilerimizin ellerinden şekillenecek. Biz büyükler bu konularda sizler kadar hassas olamayabiliyoruz. Evde elimi yıkarken suyu açık bıraktığım an kızım hemen ‘Baba musluğu kapat, elini sabunladıktan sonra açarsın’ diyor. Sizdeki bu hassasiyet bizleri mutlu ediyor” diye konuştu.

“ASIL YATIRIM İNSANA YAPILAN YATIRIMDIR”

Kuş gribi sürecini anımsatan Başkan Vidinlioğlu; “Tavuklar itlaf edildi. Sonra ne oldu. Keneler çoğaldı. Bu sefer kene ile uğraşmaya başladık. Yaşadığımız afetlerde de görüyoruz. Doğaya çok müdahil olmamamız gerek. Onun için sizlerde eve gittiğinizde annelerinize, babalarınıza, gelemeyen arkadaşlarınıza iletin ki geleceğimiz daha sağlıklı olsun. Bu kampanyada emeği geçen herkesi tekrar kutluyorum. Öğretmenlerimize, öğrencilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kastamonu Belediyesi olarak sosyal faaliyetlerin içerisinde olmaya gayret ediyoruz. Ilgaz gezisini yaptık. Çanakkale gezisini yaptık. Çok olumlu geri dönüşler oldu. İnşallah buna Samsun ile devam ederiz. Birkaç gün önce Cumhuriyetimizin 99’uncu yıl dönümünü hep birlikte kutladık. Cumhuriyetimiz hangi şartlarda kuruldu. Bizim canımız gitti. Birçok kahramanımız var. Ülkemizi onlar bizlere vatan yaptı. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk silah arkadaşları olmak üzere bu vatanı bizlere yurt yapan geçmişlerimizin ruhları şad olsun. Bizlere düşen onların aziz hatıralarına sahip çıkmak ve geleceğimizi bunun üzerine inşa etmek. Geçmiş geleceğin aynası. Nereden nereye geldik çok önemli. İnanıyorum ki sizlerin elinde Cumhuriyetimiz çok daha güzel günler görecektir. Hedefimizi Büyük Gazi göstermiş, ‘muasır medeniyet seviyesi’ diye. Hepimizin gayreti ile hem şehrimizi hem ülkemizi hedeflerine ulaştırırız. Bugüne kadar bir tane derdim oldu. Aslında en büyük derdim de o. Çöpümüzün bir saat geç alınmasını çok kayda değer bulmuyorum. Bir saat sonra alınır çok mühim değil. Asıl yatırım insana yapılan yatırım. Asıl büyük yatırım sizlerin zihin dünyanıza yapılan yatırım. Asıl büyük yatırım sizlerin geleceğiyle ilgili bizlerin yol gösterici faaliyetlerin içerisinde olmamız. Dolayısıyla hem geçmişi bilmek hem gelecekle ilgili hayaller kurmak hepimizin ortak hedefi olmalı. Aynı havayı teneffüs ediyoruz. Hayallerimizin de ortak olması gerekli. Biz şuandaki birliktelik gibi geçmişe bakışımızda ve geleceğe bakışımızda da birliktelik sağlamalıyız. Böyle olmalıyız ki adımlarımızı daha sağlam atabilelim” diyerek sözlerini tamamladı.

Belediye Başkanı Vidinlioğlu, konuşmasından sonra okullara ve öğrencilere hediyelerini takdim etti. (Banu Türkmenoğlu)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum