KADES’i yeterince kullanmıyoruz ama biliyoruz;

KADES’i yeterince kullanmıyoruz ama biliyoruz

İçişleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Kadın Destek Uygulaması’ (KADES), kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri biraz da olsun engellemek adına kullanıma sunulan çok önemli bur uygulama konumunda. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Kastamonu'da da polis ve jandarma ekipleri tarafından KADES uygulaması hakkında bilgilendirme faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor. CNG Haber ve Açıksöz TV muhabirleri, Kastamonulu kadınlara KADES uygulamasıyla ilgili görüşlerini sordu....

“KOMŞUM, EŞİ ONU DARP EDERKEN UYGULAMAYI KULLANDIĞINDA EKİPLER GELDİ”

Kadınlara “KADES uygulamasını yüklesinler” diyerek çağrıda bulunan Hamide Kırıştı isimli vatandaş; “KADES uygulamasını kullanmadım, inşallah da kullanmam. Kadınlar KADES uygulamasını yüklesinler. Çevremde de görüyorum, uygulama ile ilgililer. Ama yeterli değil. Bazen ben hemcinslerime de kızıyorum, bazen beylerimizde de suç yok. Hemcinslerimiz de bazen sorunları yaratıyor. Biz aramızda zaten bunu çözebilirsek böyle bir uygulamaya da gerek kalmayacak. Aslında gerekli desteği görüyoruz. Ama yine de ortalığı biz karıştırıyoruz. Biz her şeyi yapıyoruz gibi geliyor. Kimisi eşlerini susturmak için yapıyor. Bence bu uygulama yeterli. Çünkü benim kendi çevremde bizatihi gördüm. Komşum KADES uygulamasını yükledi ve eşi onu darp ederken uygulamayı kullandığında ekipler geldi, ona yardımcı oldular ve kadına avukat bile verildi. Bence uygulama yeterli. Kadınlar Kadın Sığınma Evine yerleştirildikten sonra sanki boşlanıyor gibi geliyor. Bazı hemcinslerimi suçladığım oluyor ama tabii ki de hemcinslerimin yanlarındayım“ ifadelerine yer verdi.

“BÜTÜN KADINLARDA HER AN İÇİN BU UYGULAMANIN OLMASI GEREKİYOR”

Sadece ihtiyaç dağilinde değil her an için bütün kadınlarda uygulanmanın olması gerektiğini vurgulayan üniversite öğrencisi Fatime Çelebi; “Uygulamayı ilk başta indirmiştim, daha sonra gerek duymadım ve kaldırdım. Tam da kaldırdığım sırada ihtiyaç duymuştum, o nedenle tekrar indirmiştim. Sonrada tekrardan ihtiyaç duymadığımı düşündüğüm için uygulamayı sildim. Bence çoğu kişi uygulamayı duydu. KADES uygulaması Arka Sokaklar, Esra Erol’da gibi televizyon programlarında tanıtıldı. Bence Türkiye’de kadınlar rahat değil. Kadınlar asla korkmamalıdırlar. Çünkü, Twitter’da en küçük bir olay bile çok hızlı büyüyor. Eğer ki kadınlar korkmazlarsa bence duyuluyorlar. Sadece ihtiyaç dağilinde değil, her an için bütün kadınlarda bu uygulamanın olması gerekiyor“ şeklinde konuştu.

"AKŞAM İŞTEN ÇIKTIĞIMDA ARKAMA BAKARAK YÜRÜMEK ZORUNDA HİSSEDİYORUM KENDİMİ"

Bir kadın olarak bütün kadınların yanında olduğunu dile getiren Aslı Demir ise; “Kullanmıyorum, ama biliyorum. Bence bu devirde bütün kadınların kullanması gereken bir uygulama. Çünkü nereden ne geleceği veya ne olacağı hiç belli olmuyor. Bence herkeste olması ve herkesin kullanması gereken bir uygulama. Kadınlar uygulamayı bilmiyor. Ben biliyorum ama kullanmadığım için içeriğinde neler var, bilmiyorum. Belki uygulama içeriği çok fazla duyurulmadığı için çoğu kadın bence kullanmıyordur. Türkiye’de kadına şiddet oranı aşırı yüksek. Çünkü haberlere baktığımızda bile her gün kadınlar şiddete uğruyor ve öldürülüyor. Bu hiç normal değil. Mutlaka bir yerde bir eksiklik olduğu için böyle oluyor. Ben bir kadın olarak dışarıya çıktığımda rahat edemiyorum. Çalıştığım zaman, akşam işten çıktığımda arkama bakarak yürümek zorunda hissediyorum kendimi. Çünkü insanın başına her şey gelebiliyor. Bence hiçbir kadın rahat değildir. Ben bir kadın olarak bütün kadınların yanındayım. Gözümüzün önünde bile kadına şiddet ile karşı karşıya kalabiliyoruz ve hemen yardıma koşabiliyoruz. Kadın kadının dostudur. Biz kadın olarak kadınları anlayabiliyoruz. Başka kimse bizi anlayamıyor“ dedi.

"EN FAZLA 5 DAKİKA İÇERİSİNDE YARDIM GELİYOR"

KADES uygulamasının, ilk çıktığı günden itibaren telefonunda yüklü olduğuna söyleyen Esra Beleç de; “Ekipler, en fazla 5 dakika içerisinde geliyor. Ama uygulamanın yeterli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü insanlarımız bunu bilmiyor. Telefonuna yüklemiyor ve ‘gerek yok’ diye düşünüyorlar. Bir kadın olarak Türkiye’de özgürüz ve rahatız. Aslında bu durum herkesin görüş açısına bağlı. Biz kendi haklarımızı bildiğimiz sürece özgürüz. Hemcinslerim birbirlerini suçlu gördükleri müddetçe bunun önüne geçilemez. Biz daha kendi hemcinslerimize kendimizi kabul ettirememişken erkeklerin kabul edip de özgürlük sağlayacağını zannetmiyorum” dedi. (Banu Türkmenoğlu / Mizgin Kaynar)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum