Özel İdareden su altı operasyonu;

Özel İdareden su altı operasyonu

Taşköprü ilçesinde bulunan Küçüksu Göleti’nin bozulan vanaları, Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından Türkiye'de çok az uygulanan bir yöntemle tamir edildi....

Yaklaşık 1 milyon metreküp su depolama havzasına sahip Küçüksu Göleti’nin bozulan vanaları nedeniyle su tahliyesi yapılamadı. Tarım arazilerini sulayamayan vatandaşlar, durumu İl Özel İdaresine bildirdi. Bunun üzerine Özel İdare ekipleri tarafından göletin bozulan vanaları tamir edilip, tekrar kullanılabilir hale getirilmesi için çalışma başlatıldı. 

Özel İdare tarafından bölgeye davet edilen bir firmanın dalgıçları, fizibilite çalışmalarının ardından borulara hava vererek, 15 metre derinliğindeki bacanın yerini tespit etti. Daha sonra görüş mesafesinin sıfıra yaklaştığı suda 15 metre derinliğe dalan dalgıçlar, bacadan su geçişini engellemek amacıyla yapılacak olan kapak için ölçü aldı. Yaklaşık 290 kilogram ağırlığındaki metal kapak sanayide yapıldıktan sonra özel aparatlarla su altına indirilip, su geçişini sağlayan baca kapatıldı. Dalgıçlar daha sonra vanaları çıkararak yeni vanaları yerine taktı. 

“ARAZİLERİMİZ TEKRAR SULANABİLECEK HALE GETİRİLDİ”

Küçüksu Köyü Muhtarı Kemal Sarıdemir, çok özel ve ince bir işi başarıyla tamamlayan Kastamonu İl Özel İdaresine teşekkür etti. Göletin bozulan vanaları nedeniyle sulama yapamadıklarını belirten Sarıdemir; "İl Özel İdaremize durumu bildirdik, ilgilendiler ve kısa sürede yaptılar. Artık arazilerimiz tekrar sulanabilecek hale getirildi. Dalgıçlarımız geldi suya girdi tamirini yaptılar. Çok zor bir işti. 4-5 gün uğraştılar. Baya mücadele ettiler" dedi.

Yaklaşık 2 bin dekar arazinin göletten sulandığını dile getiren Sarıdemir, "Vanalar bozulup, yağışlar artınca gölete su seviyesi tehlikeli boyuta ulaştı. Özel İdare tamir ettirdi ve göletin yıkılma tehlikesi de ortadan kalktı" diye konuştu.

Köy sakinlerinden Şaban Aslan ise göletin 1983 yılında yapıldığını ifade ederek, "O tarihten beri sulamada kullanıyoruz. Bu sene Temmuz aylarında vana bozuldu sulama yapamadık. Mahsullerimiz biraz yandı. Var olsun yetkililerimiz, devletimiz yardımcı oldu ve yapıldı. Şu an faal durumda. Artık bir patlama durumu da kalmadı" ifadelerine yer verdi. 

Firma yetkilisi Adnan Özçelik de, Özel İdare ile yapılan görüşmeler sonucu bölgeye gelerek çalışmalara başladıklarını ifade ederek şunları kaydetti; “Bahsedilen iş her zaman rastlanan bir iş değil. Su altı çalışmaları riskleri olan bir iş. Göletin yapısını inceledik. Son derece eski bir göletti. Barajlarda 5-6 metreden sonra görüş bozuluyor su altında dalgıçlar bir şey göremiyor. Dalgıçlar dalış yaptı, su altında hareket ettikleri için görüş tamamen kayboldu. Ters taraftan hava basarak önce bacanın yeri tespit edildi. Ardından bacaya yapılacak kapak için ölçü alındı. Yaklaşık 290 kilogram kapak dalgıçlar tarafından su altına indirilerek baca kapatıldı."

İşin bir çok riski olduğunu anlatan Özçelik; "Yaptığımız hesaplara göre kapağa 36 ton yük binecekti. Ekibimiz kapağı yerleştirdikten sonra süratle vanalara geçtik. Vanaların değişimini süratle yaparak teslim ettik. Bu süreçte özel idare yetkilileri her açından bize büyük destek vererek, işin sorunsuz tamamlanması için ellerinden geleni yaptı."dedi.

Proje yetkilisi Taylan Özçelik, görüş mesafesinin su altında 10 santimetreye kadar düştüğünü ifade ederek, "En önemli konu bacanın bulunmasıydı. Kendi geliştirdiğimiz yöntemle bacanın yerini tespit ettik. Su basıncı ve riskler hesaplanarak zamanla yarışıldı. Ortaya çıkan aksaklıklar kısa sürede çözüp gölet tamir edildi" diye konuştu. (Bülten)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum