KADASK’tan 13 kilometrelik parkurda zorlu eğitim sınavı
Kastamonu’da dağcılık ve doğa sporları noktasında 7 yıldır birçok proje ve faaliyete imza atan KADASK, yeni üye adaylarını profesyonel eğitimlerin ardından doğayla buluşturuyor....
Kastamonu’da dağcılık ve doğa sporları noktasında 7 yıldır birçok proje ve faaliyete imza atan KADASK, yeni üye adaylarını profesyonel eğitimlerin ardından doğayla buluşturuyor.
Bünyesinde dağcılık, doğa ve kanyon sporları, sportif tırmanış, dağ bisikleti ve trekking gibi branşlarda faaliyet göstererek adrenalin ve macera tutkunlarını şehrin eşsiz doğal güzellikleriyle buluşturan Kastamonu Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, bilinçli ve disiplinli sporcuları camiaya kazandırmak üye adaylarını verdiği eğitimlerle yetiştiriyor.
İlkyardım, düğümler, kampçılık ve yürüyüş teknikleri konularında eğitim ve sınav programı hazırlayan KADASK, 13 kilometre uzunluğa sahip parkurda da uygulama eğitimlerini gerçekleştiriyor.
KADASK Başkanı Dr. Alp Arslan, yaptığı açıklamada, Kastamonu’nun zorlu coğrafyasında imza attıkları faaliyetlerde sporcuların daha bilinçli bir şekilde hazırlanarak doğaya çıkmaları gerektiğini birçok kez tecrübe ettiklerini belirtti.
“BİLİNÇLİ VE DİSİPLİNLİ OLMAK DAĞCILAR İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR DURUMDUR”
Doğa sporlarının riskinin yüksek olduğuna dikkati çeken Arslan, “Bu sporlarda risk yüksek, dolayısıyla salon sporları gibi konforlu ortamlarda bulunmuyoruz. Gerek yağmur, kar, soğuk her zaman karşılaştığımız hava durumları gerek engebeli dik yokuşlar, sık çalılıklar ya da karanlık bizim için engel teşkil etmiyor. Bizler bu sporu böyle zor şartlarda yapıyoruz. Bilinçli ve disiplinli olmak dağcılar için vazgeçilmez bir durumdur. Her hava durumu ya da ortam şartlarına önceden hazırlanarak ve gerekli ekipmanlarımızı sırt çantamızda taşıyarak hedefimize ulaşmaya çabalarız” ifadelerini kullandı.
Arslan, kendileri için en önemli etkenin tüm sporcuların keyifli ve sağlıklı bir şekilde evlerine kavuşmuş olmaları olduğunu vurgulayarak, “ Bir doğa sporu faaliyetine katılan her katılımcı, başına ne gelebileceğini tahmin edip ona göre hazırlanmalı. Sahada disiplin ve ekip uyumu güvenlik için çok önemli” dedi.
“TÜM AŞAMALARDAN TOPLAM 70 GEÇER NOTU ALAN ADAY KADASK ÜYESİ OLMAYA HAK KAZANIYOR”
Bu noktada eğitimlerin devreye girdiğini vurgulayan Arslan, şöyle devam etti: “Tüm bunları sağlamak kolay değil bu sebeple üye alırken önce eğitim materyallerini veriyor, daha sonra eğitime alıyoruz. En sonunda çok etaplı zorlu sınavımızdan geçer not almaları gerekiyor. Yürüyüş sırasında ise üç kritere göre (Yürüyüş teknikleri, Kondisyon, Disiplin) her bir katılımcı, görevli gözlemciler tarafında değerlendirmeye tabi tutuluyor. 13 kilometrelik parkurun sonunda ise tüm puanlamanın yüzde 35’ini oluşturan ilgili konulardan derlediğimiz 20 soruluk test ile katılımcıların bilgi seviyesini ölçülüyor. Tüm verilen puanlar bilgi işlem sorumlusu tarafından düzenlenerek adayın toplam sınav notu ortaya çıkıyor. Tüm aşamalardan toplam 70 geçer notu alan aday KADASK üyesi olmaya hak kazanıyor.”
Arslan, buradaki amaçlarının yaptıkları sportif faaliyetlerin ciddiyetini göstermek olduğunu vurgulayarak, “Sporcularımız nelerle karışılacaklarını bilmeli ve sahaya hazırlıklı çıkmayı öğrenmelidir. Bizde bunu en iyi yolunun pratik uygulamalarla göstermek ve değerlendirmek olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Tüm dağcılara ve doğa sporcularına seslenen Arslan, keyifle başlayan faaliyetlerin kabusa dönüşmemesi için disiplinin elden bırakılmamasını, hem Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) kurallarına hem de tecrübeli dağcıların tavsiyelerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. (Semih Yüksel)
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.