Kaza mı, ihmal mi?;

Kaza mı, ihmal mi?

Geçtiğimiz hafta Bartın Amasra’daki kömür madeninde meydana gelen grizu patlaması sonucu 41 işçimiz hayatını kaybetmişti. Facia sonrasında ihmaller gündeme geldi. Peki vatandaşlar bu konuda ne düşünüyor? Bu facia önlenebilir miydi? Gerekli önlemler alınıyor mu? CNG Haber ve Açıksöz TV muhabirleri Kastamonu halkına sordu....

Geçtiğimiz hafta Bartın Amasra’daki kömür madeninde meydana gelen grizu patlaması sonucu 41 işçimiz hayatını kaybetmişti. Facia sonrasında ihmaller gündeme geldi. Peki vatandaşlar bu konuda ne düşünüyor? Bu facia önlenebilir miydi? Gerekli önlemler alınıyor mu? CNG Haber ve Açıksöz TV muhabirleri Kastamonu halkına sordu.

“TEKNOLOJİK OLARAK, MADEN FACİALARININ ÖNÜNE GEÇEBİLMELİYİZ”

Dünyada birçok maden işletildiğini dile getiren Gürbüz Akın Saygat isimli vatandaş, konuyla ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi; “Teknolojik olarak, bu şekildeki maden facialarının önüne geçebilmeliyiz. Bence, yaşanan grizu patlaması konusunda ihmalden ziyade, orada bir eksiklik var. Kimse bile bile patlamaya neden olmaz. Kasıtlı olabileceğini zannetmiyorum. Ama belki ihmal olabilir. Ben kendimi oradaki yetkililerin, çalışanların yerine koyuyorum, kastın olduğunu zannetmem. Olayı kadere bağlamamak lazım. Evet, kadere inanıyoruz ama bile bile de lades olmaması lazım. Oradaki insanların da bu kadar sorumsuz olabileceğine inanmıyorum. Ben de orada çalışıyor olabilirim. Artık bu maden facialarının olmaması lazım. Bizim, ‘neden madenler ülkesi olan Amerika’da böyle maden facialarının olmuyor da bizde oluyor?’ diye düşünmemiz lazım. Devletin bu olaya teknik olarak yaklaşması lazım. İnsan hayatı bu kadar basit olmamalı. İhmalkarlık varsa, sorumlu kimse cezasını çekmeli.”

“GELİŞMİŞ ÜLKELERDE BU TÜR KAZALARIN OLMAMASI İÇİN GEREKKEN BÜTÜN ÖNLEMLER ALINIYOR”

Maden facialarının ihmale dayalı olduğunu belirten İsmail Kocasüleyman; “Amasra maden faciası, daha önce Soma ve Zonguldak’ta yaşanan diğer maden faciaları gibi ihmale dayalı. Çünkü bu tür kazalar önlenebilir. Gerçekleşen bütün iş kazalarının yüzde 98’i zaten ihmal ve gerekli önlemlerin alınmamasından kaynaklanıyor. Kendiliğinden oluşan kaza olmaz. Bizde her nedense maden kazaları gerçekleştikten sonra çok olağanmış gibi karşılanıyor. Ama gelişmiş ülkelerde bu tür kazaların olmaması için gereken bütün önlemler alınıyor. Kazaları önleyecek teknolojilere sahibiz, neden kullanmıyoruz, kullanıldığı zaman bu şekildeki facialar engellenebilir.”

“TÜRKİYE’DE İNSAN HAYATI UCUZ BİLE DEĞİL, BEDAVA”

Kemal Kargacıoğlu isimli bir diğer vatandaş da; “İhmal olduğu belli, işte hükümetin tutumuna da görüyorsunuz. İçeride gaz kokusu var diyorlar, hala işçileri içeri gönderiyorlar, buna ne gerek var? İş bilmeyen insanları başa getirirsen olacağı budur. Türkiye’de insan hayatı ucuz bile değil, bedava” ifadelerine yer verdi. (Banu Türkmenoğlu)


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum