Hayat pahalılığı yüzünden birçok şeyden vazgeçtik;

Hayat pahalılığı yüzünden birçok şeyden vazgeçtik

CNG Haber ve Açıksöz TV muhabirleri, sokağın nabzını tutmaya devam ediyor. Son zamanlarda alım gücünün de düşmesiyle vatandaşlar hayatlarında kısıtlamalara gidiyor. Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de her 10 kişiden 8’inin son dönemde alım gücünün düştüğü ortaya çıktı....

CNG Haber ve Açıksöz TV muhabirleri, sokağın nabzını tutmaya devam ediyor. Son zamanlarda alım gücünün de düşmesiyle vatandaşlar hayatlarında kısıtlamalara gidiyor. Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de her 10 kişiden 8’inin son dönemde alım gücünün düştüğü ortaya çıktı. Peki Kastamonulular, son 1 yılda ekonomik sıkıntılar nedeniyle nelerden vazgeçti, nelerden tasarruf etti?

"KENDİ İHTİYAÇLARIMDAN ÇOCUĞUMUN İHTİYAÇLARI ADINA VAZGEÇİYORUM"

Çocuğu için kendi ihtiyaçlarından vazgeçtiğini vurgulayan Cansu Çenesiz Vatan isimli vatandaş; “Genel olarak ev ihtiyaçlarımdan vazgeçtim. Küçük çocuğum olduğu için mama fiyatları olsun, bebek bezi fiyatları olsun her şey ortada. Anne-baba olarak kendimizden feragat ediyoruz. Kendi ailem Çorum’da yaşıyor, mazot fiyatlarından dolayı ailemin yanına gidemiyorum. Hayatımızdaki her şey bebek odaklı, çünkü kendi ihtiyaçlarını dile getiremez. Bizler de yetişkinler olarak çoğu şeyden feragat edebiliriz, ama bebek bunu yapamaz. Kendi ihtiyaçlarımdan çocuğumun ihtiyaçları adına vazgeçiyorum” dedi.

“BÖYLE GİDERSE BU FİYATLAR UÇACAK

Ortaokul öğrencisi olan Mehmet Umut Şenoğlu ise; “2017'de arabamız vardı. 2018 senesine geldiğimiz zaman arabayı 150 bine satmıştık şuan 400 bin ederinde. Annem ve babamın bana verdiği harçlık 20 lira ben bu harçlık ile kampanya olan yerleri seçerek karnımı doyuruyorum. Bir tane çikolata, bir tane su aldım diyelim geriye kalan parayla sandviç veya ekmek anca alabiliyorsun. Böyle giderse bu fiyatlar uçacak herhalde” ifadelerine yer verdi.

“HAYAT O KADAR PAHALI Kİ ARTIK HİÇ BİR ŞEY YAPAMIYORUZ”

2 yıl öncesiyle kıyaslamada bulunan Nehir Çataloğlu da; “Çok değil, daha 2 sene önce yaptığımız çoğu şeyi şuanda hiç bir şekilde yapamıyoruz. Önceden okuldan aldığım su 50 kuruşken şuan ise 3 liraya yükseldi. Hayat o kadar pahalı ki artık hiç bir şey yapamıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“HAFTAYA DA YESİNLER DİYE ÇOCUKLARIMDAN SAKLIYORUM”

Türkiye'nin gidişatının kötü olduğunu dile getiren Funda Akalın; “5 tane çocuğum var, kırtasiye malzemelerine hayat pahalılığından yetişemiyorum. Çocuğum markete giriyor ‘anne şunu alıyım mı’ diye soruyor, ‘kızım şuan paramız yok sonra alalım’ diyerek geçiştiriyorum. Kendimi artık unuttum, evin ihtiyaçları desen önceden 1 kilo aldığım şeyi şimdi yarım kiloya düşürdük. Çocukların yiyebileceği şeyleri birazını yapıyorum, haftaya da yesinler diye çocuklarımdan saklıyorum. Gidişatımız hiç iyi değil Allah sonumuzu hayır etsin. Sonumuz ne olur bilmiyorum” şeklinde konuştu.

“MASRAF OLMASIN DİYE YEDİĞİM İLE DURMAYA ÇALIŞIYORUM”

İnternetten kısmak durumunda kaldığını ifade eden Efe Kamil Yazıcıoğlu; “Oyun oynamayı seven biriyim ama çok fazla bakamıyorum. Çünkü bilgisayarımın şarj aleti 230 volt, bu da elektrik faturasının fazla gelmesine sebep oluyor. Genellikle hafta sonları eğlencesine 1 ya da 2 saat oynuyorum. Okulda kantin fiyatları fazla olduğu için sabah kahvaltımı sağlam yapıp çıkıyorum. Öğlen de tekrar eve gidip karnımı doyuruyorum. Masraf olmaması adına yediğim ile durmaya çalışıyorum” dedi. (Banu Türkmenoğlu)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum