‘Dere yatağına okul’ girişimi tepki çekti;

‘Dere yatağına okul’ girişimi tepki çekti

Hürriyet Gazetesi, dünkü sayısında Abana Lisesi inşaatının geçtiğimiz yıl sel felaketinde 70 kişinin hayatını kaybettiği dere yatağına yapılması girişimini gündeme getirerek “Abana’ya kulak verin” manşetiyle çıktı....

Hürriyet Gazetesi, dünkü sayısında Abana Lisesi inşaatının geçtiğimiz yıl sel felaketinde 70 kişinin hayatını kaybettiği dere yatağına yapılması girişimini gündeme getirerek “Abana’ya kulak verin” manşetiyle çıktı.

Hürriyet Gazetesi’nde yer alan haber şöyle; “Deniz kenarındaki İnönü Lisesi’nin, geçen yılki sel felaketinde 70 kişinin öldüğü Ezine dere yatağına taşınmak istenmesi Abanalıları ayağa kaldırdı. Hürriyet’e durumu değerlendiren mühendisler de okulun dere yatağını daraltacağı, olası selde can kayıpları yaşanacağı uyarısında bulundu.

Kastamonu’nun Bozkurt ve Abana ilçelerinde geçen yıl ağustos ayında yaşanan sel felaketinde 70 kişi hayatını kaybederken, bir yıl geçmeden haziran ayında yine Ezine Deresi’nin taşmasıyla ortaya çıkan selde köprüler yıkıldı, evler sular altında kaldı. Devlet Su İşleri (DSİ), Bozkurt’tan başlayarak Abana’ya uzanan Ezine Deresi’nin taşkın sahası içinde kaldığı gerekçesiyle 600’e yakın daireyi kamulaştırıp onlarca binayı yıktı. Kamulaştırma çalışmaları devam ederken, deniz kenarında bulunan İnönü Lisesi’nin, dere yatağında belediyenin tahsis ettiği, eski otogar arazisine taşınma kararı Abanalıları ayağa kaldırdı.

‘İZİN VERİLMEMELİ’

Abanalılar’ın Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yolladığı fotoğrafları inceleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, okul inşaat alanının Ezine Deresi’nin taşkın çökelleri içinde göründüğü izlenimi edindiğini belirtirken, “Ezine Çayı’nın taşkın riski dikkate alındığında okulun dere yatağına yapılmasına DSİ’nin izin vermemesi gerekmektedir. 200 metre yukarıda DSİ taşkın alanı diye kamulaştırma yaparken, aşağıya okul yapıp dere yatağını daraltmak; olası sel felaketinde öğrenci ve öğretmenler için can kayıpları demektir” dedi.

ÇUKURÇAYIR; “BİZDEN FARKLI SİZ NE DÜŞÜNDÜNÜZ, NE GÖRDÜNÜZ?”

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır ise, durumu şöyle değerlendirdi: “DSİ ve belediyenin öncelikle taşkın sınırlarını koruması gerekir. Fotoğraflar bizi yanıltmıyorsa temeli atılmış lise, derenin taşkın sınırı içinde görünüyor. Sel gelir o bent aşılırsa hem okul hem de yandaki o evler selin altında kalır. İnsan canıyla ilgili bir olay bu ve DSİ en uzman kuruluş, onlar sakıncalı, dediği andan itibaren o bina oraya yapılmamalıdır. Ama DSİ yapılabilir, dediyse o zaman da sormak gerekir; ‘Bizden farklı siz ne düşündünüz, ne gördünüz?’ diye.” (Hürriyet)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum