‘Dünyadan çocuk felcini sileceğiz’
Rotary Kulübü’nce 2430’uncu Bölge 2022-23 Dönem Guvernörü Emre Öztürk’ün katılımı ile Cem Sultan Bedesteninde basın toplantısı düzenlendi....
Rotary Kulübü’nce 2430’uncu Bölge 2022-23 Dönem Guvernörü Emre Öztürk’ün katılımı ile Cem Sultan Bedesteninde basın toplantısı düzenlendi. Öztürk burada yaptığı konuşmasında; “Rotary Kulübü’nün bugüne kadar yaptığı en büyük proje dünyadan çocuk felcini silmek. Maalesef bu hastalığın tedavisi yok ama aşıyla engellenebilir bir hastalık. Bugüne kadar 3 milyar kadar çocuk aşılandı ve Rotary bu işe 2,4 milyar dolar fon ayırdı. Dünyada kökü kurtulmuş bir tek insan hastalığı var, o da çiçek hastalığı. Çocuk felci de 2’nci olacak. Dolayısıyla bu bugüne kadar yapılmış en büyük sivil toplum kuruluşu projesi” ifadelerine yer verdi.
Düzenlenen toplantıya 2430’uncu Bölge 2022-23 Dönem Guvernörü Emre Öztürk, Yardımcısı Ahmet Akyol, Kastamonu Rotary Kulübü Dönem Başkanı Hakan Oral, 10 Aralık Rotary Kulübü Dönem Başkanı Ayşe Yaylı Eyüpoğlu, Kastamonu Rotary Kulübü Dönem Sekreteri Erkan Akın, Kastamonu Rotary Kulübü eski dönem Başkanı Onur Bahçeci, 10 Aralık Rotary Kulübü Kurucu Üyesi Rahat Rajapova ve Bölge Sekreteri Murat Turhan katıldı.
Toplantıda 2430’uncu Bölge 2022-23 Dönem Guvernörü Emre Öztürk, Kastamonu Rotary Kulübü Dönem Başkanı Hakan Oral ve 10 Aralık Rotary Kulübü Dönem Başkanı Ayşe Yaylı Eyüpoğlu konuşma yaptı.
ÖZTÜRK: “ROTARY,
1.4 MİLYON ÜYESİ İLE 200'DEN FAZLA ÜLKEDE ETKİN”
Rotary'nin insanlığa hizmet vermek, her meslekten yüksek ahlaki standartları yüceltmek, dünyada barış ve iyi niyeti yaymak amacıyla kurulan bir sivil toplum örgütü olduğunu söyleyen 2430’uncu Bölge 2022-23 Dönem Guvernörü Emre Öztürk, dünyada ve Türkiye'de Rotary tarihinden de kısaca bahsetti. 1905 yılında kurulan ve bugün 1.4 milyon üyesi ile 200'den fazla ülkede etkin olan Rotary'nin Türkiye'de 1954 yılında faaliyetlerine başladığını belirten Öztürk, sosyal sorumluluk projelerinden örnekler verdi. Özellikle pandemi döneminde devlet hastanelerine Kovid-19 mücadelesi kapsamında 50'den fazla ventilatör bağışı yaptıklarını, kadın kooperatiflerine yönelik gıda üretim tesisleri kurduklarını, Antalya'daki yangınlarda zarar gören 100'den fazla aileye keçi ve arı kovanı bağışında bulunduklarını, ilimizde yapılan Runtalya koşusundan elde ettikleri gelir ile 100 adet akülü tekerlekli sandalye, 200 adet akıllı baston hibe ettiklerini anlatan Emre Öztürk, Türkiye'de 28 tane adında Rotary geçen okulları olduğunu, bu okulların tamamının Rotaryenler tarafından yapılıp Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışlandığını, bununla birlikte her sene bin civarında öğrenciye burs verdiklerini ve liderlik programları ile binlerce öğrenciye vizyon kazandırmak amaçlı eğitimler verdiklerinden bahsetti.
"EN BÜYÜK
PROJE DÜNYADAN ÇOCUK FELCİNİ SİLMEK"
Rotary Kulübü hakkında bilgi veren Emre Öztürk; “Rotary Kulübü, iç savaş olan ve dünyadan izole bir şekilde yaşayan ülkelerde yok. Onun haricinde her ülkede Rotary Kulüpleri mevcut. Rotary Kulübü’nün yapmış olduğu önemli çalışmalardan biri de Birleşmiş Milletlerin kurulmasına vesile olmasıdır. 1945’te Birleşmiş Milletlerin kurulmasına öncü olan birkaç STK’dan bir tanesi Rotary. Bugün de dünyada iyi niyetin ve barışın yaygınlaştırılmasına inanan, bu alanda hizmet veren iş ve meslek sahibi insanların bir araya gelerek oluşturduğu bir kuruluş olarak, bütün toplumdaki insana ve doğaya dair hemen hemen her konuda projeler yapan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Rotary Kulübü’nün bugüne kadar yaptığı en büyük proje, dünyadan çocuk felcini silmek. Çocuk felci 0-5 yaş arası çocuklara bulaştığında felç eden, hatta öldüren bir hastalık. Maalesef bu hastalığın tedavisi yok ama engellenebilir bir hastalık. Aşılama ile bunu engelleyebiliyoruz. Rotary de 43 yıldan beri aşılama yapıyor. Bugüne kadar 3 milyar kadar çocuk aşılandı ve Rotary bu işe 2,4 milyar dolar fon ayırdı. 1985 yılında dünyada yıllık 350 bin çocuk felci vakası görünürken, geçen sene vaka sayımız 6’ya düştü. Bu sene 29’a çıktı. Tekrar aşılama başladı. Çocuk felci dünyada sadece 2 ülkede kaldı. Pakistan ve Afganistan’da. Bu çok büyük bir proje. Bugüne kadar dünyada kökü kurtulmuş bir tek insan hastalığı var, o da çiçek hastalığı. Çocuk felci de 2’nci olacak. Dolayısıyla bu bugüne kadar yapılmış en büyük sivil toplum kuruluşu projesi” dedi.
"7 TANE ODAK
ALANIMIZ VAR"
Yerel bazda da birçok projeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Öztürk; “Bizim 7 tane odak alanımız var. İnsana ve doğaya dair biz her konuda projeler üretiyoruz. Hastalıkların önlenmesi ve tedavisi, anne ve çocuk hastalığı, ekonomik ve toplumsal kalkınma, barış ve anlaşmazlıkların çözümü, su ve hijyen, temel eğitim ve okuryazarlık, çevre. Bunlarla ilgili biz birçok projeler yapıyoruz. Pandemi döneminde yapılan çalışmalarından da bahseden Doktor olan dostlarımızdan bir komisyon oluşturduk. 50 tane ventilatör cihazlarını Türkiye’nin farklı şehirlerinde devlet hastanelerine bağışladık. Bu sayede belki binlerce vatandaşımızın hayatta kalmasına katkımız olmuştur. Orman yangınlarında dağ köylerinde her şeylerini kaybeden ailelerden 52 tane aileye Manavgat’ta 6 şar tane keçi aldık verdik. 54 tane aileye 9’ar tane arı kovanı verdik. Onları tekrar hayata tutundurduk. Spina bifidalı (omurga ayrılığı) hastalığı olanlara 100 tane akülü tekerlekli sandalye aldık, görme engelliler için 200 akıllı baston aldık. Binlerce tablet aldık evinde bilgisayarı olmayan köy okullarına gönderdik. 5 tane ambulans aldık. Şimdi 6’ncısını alıyoruz. 30’a yakın kuvöz aldık devlet hastanelerine verdik. Binlerce öğrenciye burs verdik” ifadelerini kullandı.
"AZ ŞANSLI
KESİMLERİNİN HAYATLARINA DOKUNABİLMEK O HAYATLARI DEĞİŞTİREBİLMEK"
Diğer çalışmalar hakkında da bilgi veren Emre Öztürk; “Zihinsel engellilere yönelik duyu bütünleme odası yaptık. LÖSEV ile çalışmalarımız oldu. Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile bilgisayar sınıfları kurduk. Bu sene serebnal parsili çocuklar için sürdürülebilir bir gelir elde etmek için mobil kafe projemiz var. Türkiye’de bizim yaptırdığımızın ve adında Rotary ibaresi geçen 28 tane de okulumuz var. 28 tane okulun tamamını bizler yaptırmışız ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlamışız. Bizim amacımız toplumun daha az şanslı kesimlerinin hayatlarına dokunabilmek o hayatları değiştirebilmek. 50 bine tohum topu atacağız. Karaçam ve kızılçam topları bunlar. Ağaçlandırması zor olan bölgelerde Orman genel müdürlüğü işbirliğinde dronlarla atıyoruz. Büyük kısmı Muğla’ya bir kısmı da Artvin’ atılacak. Caratte carattelere yönelik bir projemiz var. Yumurtlama alanlarını korumak, yaşamsal döngülerine yönelik. Şehit yakınlarına ve gazilerimize yönelik çalışmalarımız var. Her kulübümüz mutlaka bir şehit yakınına burs verir, tablet erir, eğitimlerine destek olur. Sanatla ilgili projelerimiz 15 yıldır devam eden Rotary Film festivalimiz, tiyatro festivalimiz var. Biz bir hizmet kuruluşuyuz, balık vermekten çok balık tutmayı öğreten projeler yapıyoruz. Biz gizli bir dernek değiliz. İç İşleri Bakanlığı denetiminde, tüzüklerimiz herkese açık. Gizli saklı yaptığımız hiçbir şey yok. Rotary olarak biz bir Amerikan kuruluşu değiliz. Uluslararası sivil toplum örgütü. Dünyanın her yerinde yapılanması var” şeklinde konuştu.
Rotary'nin Türkiye'de yeterince tanınmadığını ve hatta yanlış algıların olduğunu söyleyen Emre Öztürk Rotary' nin ne olduğundan çok ne olmadığını anlatmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Rotary' nin gizli bir dernek olmadığını, toplantıların tüm misafirlere açık olduğunu, herkesin üye olabileceğini, zenginler kulübü olmadıklarını, her gelir seviyesinden üyelerinin olduğunu, kökü dışarda bir yapılanma değil bilakis tüm Rotary Kulüplerinin dernekler masasında kayıtlı, İçişleri Bakanlığı denetiminde, yasal dernekler olduğunu, bir Amerikan derneği olmadıklarını, uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olduklarını özellikle vurguladı.
ORAL; "YAKIN
DÖNEMLE İLGİLİ DE PLANLARIMIZ VAR"
Kastamonu Rotary Kulübü Dönem Başkanı Hakan Oral ise, ilimizde gerçekleştirdikleri çalışmalara değinerek; “Temiz su bizim odak noktalarımızdan bir tanesidir. Hayrioğlu Köyüne yaklaşık 120 bin dolarlık proje ile 10-15 km’den su getirdik. Geçmiş dönemlerde projelerimiz var. Engelli vatandaşlarımıza liderlik konusunda eğitimler gerçekleştirdik. Pandemi döneminde bunu gerçekleştiremedik. Önümüzdeki sezon bu eğitimlerimize yeniden başlayabiliriz. Bu eğitimler de engelli vatandaşlarımızdan ihtiyaçları olanlara akülü sandalye yardımlarımızda oldu. Afetlerde vatandaşlarımıza dokunuyoruz. Bozkurt’ta yaşanan afette yardımlarda bulunduk. Eğitim alanında yardımlar gerçekleştiriyoruz. Yakın dönemle ilgili de planlarımız var. Bütçemize göre hayata geçireceğiz” dedi.
EYÜPOĞLU; “KASTAMONU
İÇİN İNŞALLAH DAHA GÜZEL ŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞACAĞIZ”
10 Aralık Rotary Kulübü Dönem Başkanı Ayşe Yaylı Eyüpoğlu da; “Kastamonu’da daha önce Rotary Kulübü vardı. Fakat Kastamonu 10 Aralık Rotary ruhu ile birlikte kadının ağırlıkta olduğu bir kulüp kurulma ihtiyacı duyduk. Kadın ağırlıklı bir kulüp olarak, 10 Aralık Rotary kulübünü kurduk. Bizler ise, ‘Kastamonu'muza neler yapabiliriz?’ düşüncesi ile birçok projenin peşindeyiz. Özellikle kadın ağırlıklı olmasının sebebi ise, Kastamonu da kadının gerçekten ekonomik anlamda güçlenmeye çok ihtiyacı var. Kadın bir anne olduğu için her zaman maddi anlamda güçlenmeye ihtiyacı var. Bunların sonucunda ise bu tarz ihtiyaçlar doğuyor, kadın kooperatifleri özellikle Araç, Daday merkezde bulunan kadın kooperatiflerinde sürekli oluşturabilecek bir pazar oluşturmaya çalışıyoruz. Bu şekilde geride kalmış olan mahallerimizdeki kadınlara bir iş gücü sağlamak ve onlara ekonomik bir gelir sağlamak aslında. Çocuğunun kalemi almayan bir annenin o kalemi rahat bir şekilde almasını sağlayacağız. Balığı direkt vermek değil balık tutmayı öğretmek amacımız. Birçok proje yapmaya çalışıyoruz, özel bireyler odak noktamız ve Kastamonu’da ne yazık ki birçok ihtiyacını karşılayamayan birçok özel bireyimiz var ve onların dernekler sayesinde biz bu arkadaşlara ulaşabiliyoruz. Çoğunluk çocuklardan oluşuyor, onların ihtiyaçları akülü sandalye, bebek arabası, manüel sandalyeler gibi ürünleri gelir getirici projeler ile yaparak eksikleri gidermeye çalışıyoruz. Bozkurt selinde o bölgede mümkün olduğunca aktif olarak bulunmaya çalıştık. Çocuklarımıza okul başlama döneminde kırtasiye yardımında bulunduk ya da Ağlı’da yaşayan ve Kastamonu merkezi görmemiş olan 20 tane çocuğumuzu ailelerinden izin alarak Kastamonu'ya getirdik, burada tiyatro ve sinemaya getirdik. O çocukların beklide hayata bakışına dokunduk o gün, Kastamonu için inşallah daha da güzel şeyler yapmaya çalışacağız” ifadelerine yer verdi. (Banu Türkmenoğlu)
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.