‘Türkiye’de insan hayatı sudan ucuz’;

‘Türkiye’de insan hayatı sudan ucuz’

Eğitim-İş Sendikası’nın 17’nci kuruluş yılı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Meydanda çelenk sunma ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Penbe Han’da düzenlenen programa geçildi. Burada bir konuşma yapan Eğitim-İş Şube Başkanı Ahmet Tevfik Bal; “Bağımsız, Türkiye Cumhuriyeti’ne, Atatürk’e, Atatürk ilke ve devrimlerine, bilimsel laik ve demokratik bir eğitime sahip çıkacak ve aynı zamanda örgütlü olmak görevini yapacak bir örgüte ihtiyaç vardı. Eğitim-İş, bunu gördü ve kuruldu. Eğitim-İş, yakın bir gelecekte, eğitim emekçileri sendikal hareketinin yüz akı olacak. Buna katkıda bulunan, üye olan, sizler gibi her şekilde destek veren bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi....

BAL; “KAZALAR, EMEKÇİYE DEĞER VERİLMEDİĞİNİN GÖSTERGESİ”

Şube Başkanı Bal, konuşmasında ilk olarak, Bartın Amasra’daki maden ocağında meydana gelen ve 41 işçinin yaşamını yitirdiği patlamaya ilişkin şu ifadelere yer verdi; “Bugün içimiz buruk. Bartın Amasra’da meydana gelen maden kazasında 41 işçinin yaşamını yitirmesi hepimizi derinden üzdü. Allah’tan rahmet, ailelerine ve Türk Milletine sabırlar ve başsağlığı diliyorum. Dünyada birçok ülkede kömür madenciliği yapılıyor. Ancak dünyada bu tip çok sayıda ölümlü maden kazaları olmuyor. Maalesef Türkiye’de Soma, Ermenek gibi facialar hepimizi derinden üzdü. Bunun nedeni nedir? İnananlar için kaza ve kader var, bunu tartışmıyoruz. Ancak açık bir gerçek var ki, Türkiye’de maalesef insan hayatı sudan ucuz. Teknolojiye, can güvenliğine, iş güvenliğine yatırım yapılmıyor. Ucuz iş gücü, canı pahasına acımasızca insanlar sömürülüyor. Günümüzün teknolojinin ulaştığı aşamada, bu tip olayları engellemek mümkün ancak böyle olmaması Türkiye’de bu tip olayların hala yaşanıyor olması, Türkiye’de emekçiye çalışana bir değer verilmemesinin göstergesi. Burada sendikaların da önemli bir rolü olduğunu anlıyoruz. Sendika sadece işveren ile ücret pazarlığı yapan bir örgüt değildir. Aynı zamanda temsil ettiği çalışanların, çalışma koşulları üzerinde de söz sahibidir. Sayıştay’ın raporuna rağmen Amasra Taşkömürü Kurumunda bir önlem alınmadıysa, bu konuda sendika gerekli tepkiyi göstermeliydi. Ancak gösterdi mi göstermedi mi, yetkililer kulak astılar mı, asmadılar mı bilmiyorum. Sendika gerçekten dirayetli olabilseydi bu kaza önlenebilirdi. Umarım bu olaylardan ders çıkartırız ve bir daha böyle acı olayları ulus olarak yaşamayız.”

“2 KASIM’DA İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPILACAK”

Eğitim-İş ve örgütlü sendikaların 2 Kasım’da iş bırakma eylemini yapacaklarını da açıklayan Ahmet Tevfik Bal; “Eğitim-İş, bu konularda öncülük yaptı ve 2 gün önce örgütlü sendikaların katıldığı toplantı yapıldı. Bu toplantıda yasanın değiştirilmesi, eğitim çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi, sosyal devlet olmanın gereği olarak öğrencilerimize beslenme ve eğitim konularında destek olunması, torpilin kaynağı olan mülakatın kaldırılması, aynı işi yapan eğitim çalışanları arasında farklılık yaratılmaması amacıyla Eğitim-İş’in öncülüğünde sendikalar bir araya geldiler ve birtakım uyarı eylemleri yapacaklar. 2 Kasım’da da iş bırakma eylemi yapacaklar. Bu Türkiye’nin emek tarihinde çok önemli bir olay. Bunun için eğitimci olmayan duyarlı kamuoyunun da desteğini bekliyoruz. Çünkü eğitim bir ülkenin geleceğidir. Öğretmenler huzurluysa eğitim sistemi yürür. Bunun için biz sadece eğitim çalışanlarının değil, duyarlı olan tüm toplum kesimlerinin de desteğini bekliyoruz. Bu gelecek için de bir gösterge olacak. Eğitim-İş’in üye sayısı geçen yıldan bu yana ciddi şekilde arttı. Bu artış devam ediyor. Eğitim-İş yakın bir gelecekte, eğitim emekçileri sendikal hareketinin yüz akı olacak. Buna katkıda bulunan, üye olan, sizler gibi her şekilde destek veren bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Umarım önümüzdeki yıldönümlerinde daha cesur, daha mutlu ortamlarda kutlamalar yaparız” dedi.

Programın devamında Eğitim-İş Şube Başkanı Ahmet Tevfik Bal ve Atatürkçü Düşünce Derneği Kastamonu Şube Başkanı Ülker Yavuzoğlu tarafından, Ali Fuat Darende İlkokulu’ndan emekli öğretmen Yaşar Ezer ve Tosya İlkokulu’ndan emekli Şevket Onur’a plaket takdim edildi. (Emre Çevikoğlu)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum