KAPKARA BİR ACI;

KAPKARA BİR ACI

Komşumuz Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden faciası, tüm Türkiye’nin yüreğine ateş gibi düştü. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TKK) bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında geçtiğimiz Cuma günü saat 18.15 sıralarında bir patlama meydana geldi. Grizu patlamasında 41 madenci şehit oldu. Çok yönlü başlatılan soruşturmada ocağın teknik müdürü görevden alındı....

Patlama, deniz seviyesinden 300 metre aşağıda, 350 metre yerin altında, ocağın girişinin 2.5 kilometre ilerisinde meydana geldi. Madencilerin çoğunun 320 metredeki kotta hayatını kaybettiği öğrenildi.

Akşam saat 18.15’deki patlamada içeride kalan madencileri çıkartılması için 16 saatlik zamanla yarış başladı. Ocaktaki arkadaşlarının yardımına ilk koşanlar ise yine madenciler oldu. Tahlisiye ekipleri, canları pahasına arkadaşlarını ocaktan çıkarmak için mücadele etti. Gecenin ilerleyen saatlerinde madende çıkan yangın nedeniyle kurtarma ekipleri büyük tehlike atlatırken hayatını kaybeden madencilerin bedenlerine saatlerce ulaşılamadı. Ekipler gerekli güvenliği sağladıktan sonra 350 metre derinliğe inip, patlamanın yaşandığı alana giriş yaparak arkadaşlarının cansız bedenlerini çıkardılar.

ANİ YÜKSELEN METAN GAZI

Amasra Maden Ocağı’nda ilk kez grizu patlaması yaşandı. Yapılan ilk incelemeye göre ocaktaki patlamaya ani yükselen metan gazı neden oldu. Savcılık, metan gazının, o sırada dinamit patlatılmasıyla olayın meydana geldiği yönündeki iddiaları araştırıyor. Sürekli ölçülen ve sensörlerle takip edilen gaz oranı, patlamanın meydana geldiği kotta değerlerin üzerine çıktı.

Ocaktaki gaz izleme sensörlerinin son olarak 1.7’yi gösterdiği ve bu verinin ardından da devre dışı kaldığı öğrenildi. Soruşturma kapsamında ocağın teknik müdürü görevden el çektirildi.

TTK’DAN "2019 SAYIŞTAY RAPORU” AÇIKLAMASI  

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü, bazı basın yayın organlarında yer alan "Eksi kotlarda yüksek metan gazı" ve "2019 yılında yayınlanan Sayıştay raporu" içerikli haberlerle ilgili açıklamada bulundu.

TTK Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Haberlerde yanlış ifadeler nedeniyle açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur. 2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporuna atıfta bulunularak yapılan haberlerde, çalışan damarların tamamında gaz içeriğinin yüksek olduğu ifade edilmektedir. Söz konusu haberlerde kömürün içerisinde yer alan metan gazı, 'Çalışılan ortamdaki havada yüksek metan gazi tespit edildi' şeklinde lanse edilmektedir. Söz konusu ifade tamamen yanlıştır. Ocak içerisindeki havalandırma ile kömürün bünyesindeki metan gazı birbirinden farklı konulardır. Dolayısıyla bu durum iş sağlığını ve güvenliğini etkileyen bir durum değildir. Öte yandan kurumumuzdaki tüm müesseselerimizde maden iş sağlığı ve güvenliği kurallarına sıkı sıkıya riayet edilerek üretim yapılmaktadır" denildi.

Açıklamada, Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanlığına atanan İbrahim Özkarcı’nın ziyareti ile ilgili yapılan haberlerle ilgili olarak ise, “Ziyaret esnasında Özkarcı, yeraltı ocağımızı ziyaret etmiştir. Söz konusu ziyaret denetim amaçlı olmayıp, sadece kurumumuza yapılan bir nezaket ziyaretidir. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içermektedir. TTK Amasra Müessesesinde üretim esnasında Kurum Degaj Yönergesi hükümleri titizlikle uygulanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Patlamanın meydana geldiği maden içerisinde oluşan göçüklerin tamiri noktasında çalışmalar sürerken içeride biriken gaz ve duman tahliyesi işlemleri devam ediyor.  

Ocak içerisinde kalan işçilerin tamamının çıkarılması sonrası bölgede çalışmalar sürüyor. Ekipler bir taraftan içeride oluşan göçüklerin giderilmesi noktasında çalışmalarını sürdürürken diğer taraftan da biriken gaz ve dumanın tahliyesi devam ediyor. (iha / CNGHaber)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum