‘Kastamonu Bilim Şenliği’ başladı;

‘Kastamonu Bilim Şenliği’ başladı

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri kapsamında düzenlenen “Kastamonu Bilim Şenliği”nin açılışı gerçekleştirildi. Şenlik, yarına kadar devam edecek....

İl Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinlikte, öğrencilerin hazırladığı bilimsel projeler stantlarda sergilendi.

Gerçekleştirilen şenliğin açılışına katılan Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu ile protokol üyeleri katılım sağladı. TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri programında konuşan Vali Çakır, Türkiye’nin İHA, SİHA ve İKU’da dünya da söz sahibi ülkelerden birisi olduğuna dikkat çekti. Bilim şenliklerinin çocukların ve küçük yaşlardan itibaren öğrencilerin bilime, teknolojiye ve bir şey icat etmeye yönelik merakını arttırmak olduğuna dikkat çeken Avni Çakır; “Bu anlamda ufak dokunuşlarla çok büyük işler başarılabiliyor” dedi.

ÇAKIR: “GENÇLERİMİZE DESTEK OLMAMIZ LAZIM”

Teknofest Karadeniz etkinliğine Samsun’da düzenlenmesine rağmen ilimizden katılımın yeterli düzeyde olmadığını vurgulayan Vali Çakır; “Bizler çok küçük dokunuşlar, çok küçük destekler yaptık. Ama imkanı olan kamu kurum kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve iş insanlarımız bu konuda potansiyelinin çok çok altında. Bu gençlerimize destek olmamız lazım. Türk genci kendine imkan verildiğinde büyük başarılar ortaya koyabiliyor. Bu organizasyonlar bunların göstergesi. Yerli ve milli teknolojik ürünler hepimizin morallerini yükseltti” diye konuştu.

VİDİNLİOĞLU: “20 YIL ÖNCE İNSANSIZ HAVA ARACI DESEK HERKES BİZE GÜLERDİ”

Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu ise şenliğin açılışında yaptığı konuşmada ilimin ve fennin rehber olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi; “Böyle bir organizasyona biz de belediye olarak destek verdiğimiz için çok muyluyum. Bizim çok daha gayretle öğrendiğimiz çoğu şeyi sevgili yavrularımız çok daha kısa sürede kavrıyorlar. Bundan 20 yıl önce insansız hava aracı desek herkes bize gülerdi. Hayal gücümüzü zorlasa bile böyle bir şey olabileceğini düşünmezdik. Cumhuriyet yeni nesille birlikte yükselme trendini çok daha hızlı şekilde gerçekleştirecektir. Bizim için yegane rehber ilimdir, fendir. Çocuklarımızın bu anlamda bizden çok daha ötede olduğunu söyleyebiliriz. Bizde onlara her türlü desteği sağlayarak buna katkıyı vereceğiz.”

BAHÇACIOĞLU: “3 GÜNÜN SONUNDA 15 BİN ZİYARETÇİ BEKLİYORUZ”

Şenliğin toplamda üç gün süreceğini ve bu üç günde 15 bin ziyaretçi beklediklerini ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu da konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Kastamonu’muzun çocuklarına ve gençlerine bilim adına bir katkıda bulunabilmek amacıyla çıktığımız bu yolda bugün; her yaş grubu öğrenci ve veliye yönelik toplam 48 atölyede bilim, robotik, astronomi, teknoloji, artırılmış gerçeklik uygulamaları, Bilim Otobüsü, AFAD deprem simülasyonu, jandarma trafik simülasyonu ve iki planetaryum da uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir. TÜBİTAK tarafından onaylanarak hayata geçen projemizin gerçekleşmesinde bizlere destek veren Millî Eğitim Bakanlığı YEGİTEK Genel Müdürlüğü, Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı, Kastamonu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, AFAD İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay, Sancaktepe Bilim Merkezi ve Konya Bilim Merkezi’ne ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

Programda konuşmaların ardından müzik dinletisi ve kurdele kesimi sonrasında protokol üyeleri tarafından stantlar tek tek gezildi, projeler, deneyler gözlemlenerek öğrenci ve öğretmenlerle sohbet edildi.

ÖĞRENCİLER DEPREMİ DENEYLEDİLER

Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün deprem simülasyon tırı, Kastamonu Bilim Şenliğinde yerini aldı. Afet bilinci oluşturmak amacıyla kurulan tıra, öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Binlerce kişinin öldüğü 1999 yılında gerçekleşen 7.4 büyüklüğündeki Gölcük depremi ile 1939 yılında gerçekleşen 7.9 büyüklüğündeki Erzincan depremini simule edildi. Öğrencilere deprem anında ve sonrasında neler yapması gerektiği anlatıldı. Standa gelen vatandaşlara afet durumları ile ilgili çeşitli bilgiler verildi, broşürler dağıtıldı. Ayrıca AFAD acil mobil uygulaması ile AFAD gönüllülük projesi tanıtıldı.

ÖĞRENCİLERE TRAFİK EĞİTİMİ VERİLEREK EMNİYET KEMERİNİN ÖNEMİ ANLATILDI

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından eğitim verilmesi için görevlendirilen “Trafik Eğitimi ve Simülasyon Aracı”, bilin şenliğinde emniyet kemeri kullanımına farkındalık oluşturmak amacıyla öğrencilere kullanıldı. Öğrencilere ilk olarak “Mobil Trafik Eğitim Aracı” ile eğitim verildi. Ardından jandarma personeli tarafından öğrenciler, kaza anında emniyet kemerinin öneminin anlatıldığı simülasyon aracına bindirilerek uygulamalı bir şekilde emniyet kemerinin takılmasının önemi gösterildi.

Konuşmaların ardından bilimsel deneylerden oluşan gösteri yapıldı. Ayrıca öğrenciler tarafından konser verildi. Daha sonra protokol üyeleri, atölyeleri gezdi. Şenlik, yarın sona erecek. (Emre Çevikoğlu)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum