Üniversiteliler, tabiatın kalbinde kamp yapacak
Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Turizm Fakültesi Dekanlığı, Rektörlük ve Azdavay Belediyesi’nin işbirliğinde gerçekleştirilecek olan “Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Tabiatla Buluşuyor” Projesi kapsamında öğrenciler, tabiatın kalbi olarak adlandırılan Azdavay ilçesi Suğla Yaylasında tabiat kampına girecek. Burada hem bilimsel anlamda çalışma yapılacak hem de doğa turizmi konusunda uygulamalı bilgi ve tecrübe sağlanacak....
Konuyla ilgili proje öncüsü Turizm Fakültesi Rehberlik Bölümü Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal bilgilendirmelerde bulundu. Amaçlarının Kastamonu turizmini çeşitlendirmek olduğunu dile getiren Haberal; “Kastamonu’nun her bir yeri ayrı bir değer. Turizm envanterine bakıyorum sahada gördüğüm envanterin yarısı yok. Biz sahada gördüklerimizi uygulamalı olarak görsellerle literatüre eklemek istiyoruz. Kimsenin bilmediği inanılmaz mağaralar var, şelaleler var. Kastamonu’da inanılmaz bir potansiyel var” ifadelerine yer verdi.
“KASTAMONU’DA YENİ
BİR MACERA ROTASI OLUŞTURACAĞIZ”
Hikmet Haberal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Kastamonu’ya bir yıl önce geldim. Bu bir senelik sürede geriye dönüp baktığımda bizim fakültenin neler yaptığına yönelik bir liste oluşturdum. Dekanlığımız tam 20 faaliyet yapmış. Bunun üçü festival. 2 hafta önceden Ankara’da Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde uluslararası bir turizm ve seyahat kongresi yapıldı. Bu kongrede, Araç, Ağlı ve Tosya’yı öne çıkararak bir bildiri yayınladım ve kabul edildi. Çok da güzel oldu izleyenler hayran kaldı. Kastamonu Üniversitesi olarak tabiat turizmi ihtisas üniversitesiyiz. Bu yapmış olduğumuz etkinlik de tabiat kampı. Hepsi tabiat turizminin içinden geliyor. Kastamonu’daki macera rotaları adı altında bir projemiz daha var. Dekan Yardımcımız Burhan Hocamızla beraber bir ekip oluşturduk. Ekibimizdeki arkadaşlarımız dağ ve yayla anlamında deneyimi yüksek olan arkadaşlar. Bu arkadaşlarımızı da çağırıp bir ekip oluşturduk. Araç, Daday, Azdavay, Pınarbaşı, Şenpazar ve Cide’ye kadar bir macera rotası yaptık. Bu projemizi de rektörlüğe teslim edeceğiz, sonrasında da Cumhurbaşkanlığı’na sunacağız inşallah. Kastamonu’da yeni bir macera rotası oluşturacağız.”
“KASTAMONU’YA
GÜNDE BİR OTOBÜS ZOR GELİYOR”
Azdavay ve Pınarbaşı tarafına öğrencileriyle gittiğini de dile getiren Hikmet Haberal, şöyle devam etti; “Azdavay’da Suğla Yaylası beni çok ezp etti. Sonra dedim ki biz burada bir kamp yapalım. Suğla Yaylası’nda, Atlı Turizm Merkezi’nde kamp kurduk. Gördüm ki buralarda tam bir potansiyel var. Azdavay sadece kamp yapma alanı değil, aynı zamanda coğrafyası, yerel halkın kültürü ve doğal kaynaklarıyla ön planda olan bir ilçemiz. Kastamonu’nun 19 ilçesi var ama her birinin ayrı bir değeri var. Ancak sadece Nasrullah Meydanı, Cumhuriyet Meydanı ve Şeyh Şaban-ı Veli ön plana çıkarılabilmiş. Onlar zaten bizim değerlerimiz. Kastamonu’yu herkes evliyalar şehri olarak bilir. Bizler ürün çeşitlendirmesi yaparak, Kastamonu’yu öyle pazarlamamız lazım. Oraya gelen belirli bir kitle ve profil var. Rize’de 3 bin 100 rakıma gelen günde 150 minibüs var. Keçinin bile zor çıktığı yerlere minibüsler çıkıyor, Kastamonu’ya günde bir otobüs zor geliyor. Çünkü turizm çeşitliliğini artıramıyoruz. Kanyonları, denizi, Ilgaz’ı ayrı, Küre’si ayrı, inanç turizminden tutun da çok fazla alanda turizm çeşitliliği var ancak bunları yeteri kadar gösteremiyoruz. Kastamonu için bir kitap çalışması yapıyorum, Vali Bey’e de sunacağım. Şu anda 57 çeşit turizm çeşidinin Kastamonu’da yapılabildiğini bizzat ben uygulamışım ve bunu da kitap haline getiriyoruz inşallah. Bu akademik ve bilimsel bir çalışma olacak.”
“OSMAN BAŞKAN,
‘SİZ PROGRAMINIZI YAPIN, BEN SİZE HER ŞEYİ SAĞLAYACAĞIM’ DEDİ”
“Azdavay’da potansiyel var. Geçtiğimiz günlerde sosyal sorumluluk projesi kapsamında da bir çalışmamız vardı. 85 metre aşağı dağcı arkadaşlarımla indik, çevre temizliği yapıp, o çöpleri yukarıya çıkardık. Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek’e dedim ki; ‘Başkanım, burası inanılmaz bir kamp alanı. Tam bir tabiat. Çok güzel bir hizmet yapmışsınız. Suğla Yaylası ayrı, Atlı Turizm Merkezi ayrı…’ O da sağ olsun ‘ne istiyorsanız yapalım’ dedi. Ben de ‘Öğrencilerimi buraya getirmek istiyorum ama öğrencilerin durumu belli. Ekonomik anlamda zor yani. Biz rektörlükten araç talep edelim sizler de burada bizlerin kahvaltı ve akşam yemeğini verirseniz burayı da kullanalım’ dedim. O da; ‘Burası sizin. Programı yapın ben size her şeyi sağlayacağım’ dedi. Dekanlığımızla, rektörlüğümüzle konuştuk, bunu ‘Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Tabiatla Buluşuyor’ Projesi haline getirdik. Ancak sadece Turizm Fakültesi değil, oraya üniversite genelindeki öğrencilerle katılıyoruz. Şuan talep de çok. Belediye başkanımız bizlere yeri tahsis etti. Orada zipline, bisiklet, zihin geliştirici etkinlikleri var, doğa yürüyüşü olacak. Bu etkinlik çerçevesinde son günde Azdavay’dan kalkıp Horma, Ilıca, Valla’ya öğrencilerimiz götürüp öğrencilerimi öyle getireceğim.”
“TEK EKSİĞİMİZ İMKANLARIN
KULLANILAMAMIŞ OLMASI”
Amacının Kastamonu’daki gizli güzellikleri bilimsel olarak literatüre eklemek ve Kastamonu değerlerini ön plana çıkarmak olduğunu dile getiren Haberal; “Kastamonu’nun her bir yeri ayrı bir değer. Bu değerler var ama kim biliyor, yerli halk biliyor. O bölgede yaşayan diyor ki burada mağara var, şelale var ama literatürde yok, kayıtlarda yok. Turizm envanterine bakıyorum sahada gördüğüm envanterin yarısı yok. Biz sahada gördüklerimizi uygulamalı olarak görsellerle literatüre eklemek istiyoruz. Kimsenin bilmediği inanılmaz mağaralar var, şelaleler var. Kastamonu’da inanılmaz bir potansiyel var. Tek eksiklik her türlü imkan var ancak bunlar kullanılamamış. Yani ortaya çıkarılamamış. Amacımız bunları ortaya çıkarmak ve Kastamonu’nun turizm çeşitliğini artırmak” ifadelerine yer verdi. (Banu Türkmenoğlu)
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.