‘Önemli olan en erken  dönemde tespit etmek’;

‘Önemli olan en erken dönemde tespit etmek’

Kastamonu Özgül Öğrenme Güçlüğü Derneği (KÖÖGDER) tarafından Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından kabul edilen Disleksi’yi Fark Et Projesi’yle ilgili basın toplantısı düzenlendi. Söz konusu projeyle özgül öğrenme güçlüğü ve disleksi hakkında öğretmenler bilgilendirilerek tanıda ve tespitte fark etmelerini kolaylaştırılacak....

Kışla Canoğlu Restaurant’ta düzenlenen toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, Milli Eğitim Özel Eğitim Şube Müdürü Fatma Türkmen, Valilik Sosyal Etüt Proje Müdürü Suat Tüfekçi, Kastamonu Üniversitesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Esra Ketenoğlu Kayabaşı, Kastamonu Özgül Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı Hüseyin Demir, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Uzm. Öğrt. Rıfat Çakır, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Özel Eğitim Öğretmeni H. Hüseyin Saçı ve KÖÖGDER Yönetim Kurulu Üyesi Nurcan Ugar katıldı.

DEMİR; “BU ÇOCUKLARIMIZ ZEKA GERİLİĞİ YAŞAMAMAKTADIRLAR”

Kastamonu Özgül Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı Hüseyin Demir, dernek hakkında bilgilendirmede bulunarak; “Özgül öğrenme güçlüğü zeka seviyesi normal ve normal üstü olan çocuklarımızın akademik anlamda okuma yazma ve matematik alanında akranlarına göre geri kalması durumudur. Toplumda daha çok disleksi olarak bilinmektedir. Oysa disleksi yani okuma güçlüğü özgül öğrenme güçlüğünün diğer alt dallarının oluşturmaktadır. Disgrafi dediğimiz yazma güçlüğü ve diskalkülü dediğimiz matematik güçlüğü de özgül öğrenmenin diğer alt dallarını oluşturmaktadır. Tanımdan da anlaşıldığı üzere bu çocuklarımız zeka geriliği yaşamamaktadırlar. Önemli olan özgül öğrenme güçlüğünü en erken dönemde tespit edebilmek ve eğitim anlamında destek sağlayarak akranlarının düzeyine getirebilmektir” dedi.

"YAVRULARIMIZIN SAĞLIKLI YARINLARININ İNŞASI İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMAKTAYIZ"

Dislekside akademik başarının mümkün olduğunun altını çizen Demir; “Örneğin tanılı öğrencimiz bu yıl liselere geçiş sınavında LGS’de başarılı olarak nitelikli lise olan Abdurrahmanpaşa Lisesine yerleşti. Derneğimizin en büyük amacı da çocuklarımızın başarılı olabilmesi için zemin hazırlamak ve onları desteklemektir. Bu şekilde onların ötelenmemesini istiyoruz. Derneğimiz 2020 yılında kurulan Kastamonu merkezli yerel bir demektir. Dernek kurucularımız velilerimiz, akademisyenler, sağlık çalışanları, öğretmenler, kamu çalışanları gibi toplumun tüm kesimlerinden oluşmaktadır. Biraz öncede ifade ettiğim gibi hep birlikte yavrularımızın sağlıklı yarınlarının inşası için birlikte çalışmaktayız. Kuruluş amacımız; Toplumda özgül öğrenme güçlüğü bilinirliği ve farkındalığını yaratmak, dis grubu olarak adlandırılan disleksi, disgrafi, diskalkuli, dispraksi olguları ile mücadele etmek. Bu sorunları yaşayan bireylerin kişisel gelişimine katkıda bulunmak, çocuklara ve ailelerine destek olmak.  Özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklarımızı ailelerini ve öğretmenlerini yasal hakları konusunda bilinçlendirmek. Özgül öğrenme güçlüğü tanılı bireyleri her türlü platformda temsil etmek, taleplerini ilgili kuruluşa iletme ve takip etmek. Üniversiteler, uzaman kişi kamu kurum kuruluşlarıyla ortaklaşa proje çalışmaları yapmak. Özgül öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilerimiz ve aileleri için kongre, sempozyum, konferans, gezi, piknik, konser ve kermesler düzenlemektir” şeklinde konuştu.

Disleksiyi Farket Projesi’nin ilimizde uygulanan önemli bir proje olduğunu vurgulayan Demir, bu tür projelerin Avrupa Birliği Sivil Düşün programınca desteklenmesinin önemli olduğunu ve bu destek sayesinde disleksi hakkında öğretmen, idareci, okul öncesi öğrencileri olmak üzere çok geniş bir gruba ulaşarak toplumda önemli bir farkındalık oluşturacaklarını söyledi.

BAHÇACIOĞLU; "TANI HIZLI BİR ŞEKİLDE YAPILDIĞI ZAMAN ÇOK KISA BİR ZAMANDA SONLANDIĞINI GÖRDÜK"

Tüm Türkiye’de 1-7 Ekim Özgül Öğrenme Güçlüğü Haftası olarak kutlanıldığını hatırlatan İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu ise; “Milli Eğitim Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda son zamanlarda çok yaygın olarak görülen özgül öğrenme güçlüğü hakkında bir çalışma yaptık. 2019 yılında Ankara Üniversitesi’nden Cevriye Ergül hocamızı ilimize davet ettik ve bu konu ile ilgili bir seminer yaptırdık. Hakikaten şunu gördük, bu konuda özellikle okulöncesinde ve ilkokulda bunun tanısının hızlı bir şekilde yapıldığı zaman çok kısa bir zamanda özgül öğrenme güçlüğünün sonlandırıldığını hatta hiç olmamış noktasına geldiğini gördük. Türkiye’de özellikle göz önünde olan sanatçılarda da özgül öğrenme güçlüğünün olduğundu öğrendik. Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve rehberlik araştırma merkezi olarak okulöncesi, sınıf öğretmenlerimiz ile beraber bu konuyu ayrıntılı bir şekilde çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz. Cevriye Ergül hocamız il genelinde 20 tane öğretmene eğitim verdi. Her yıl eğitim ve öğretim yılı başlamadan önce  bu arkadaşlarımız rehberlik araştırma merkezindeki arkadaşlarımız ile beraber il genelinde çalışmalar ve bilgilendirmeler yapıyorlar. İlimizde mümkün olduğunca bu çalışmaları iyi bir şeklide yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kastamonu Üniversitesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Esra Ketenoğlu Kayabaşı ile

İl Milli Eğitim Özel Eğitim Şube Müdürü Fatma Türkmen de özgül öğrenme güçlüğü ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Şube Müdürü Türkmen, ilimizde yaptıkları çalışmalar sonucu 224 öğrencide özgül öğrenme güçlüğü tanısı tespit ettiklerini söyledi. (Banu Türkmenoğlu)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum