Geleneksel Tosya Fesi;

Geleneksel Tosya Fesi

Geleneksel Tosya Fesi, geçmişten günümüze kadınların günümüzde kına gecelerinde ya da düğünlerde kullandığı bir kıyafet. Geçmişten günümüze gelen ancak insanların geçmişte gündelik yaşamda da kullandıkları bu fesler şu anda kına geceleri ya da düğünlerde kullanılmakta. Tosya ilçesinde Kültür Bakanlığı Geleneksel El Sanatları üzerine Tosya Fesi sanatçısı Nevin Tahtacı 25 senedir yaptığı bu işin kıymetinin bilinmesini ve değerlerin unutulmamasını dile getirdi....

“HER YÖRENİN KENDİSİNE AİT FESİ VAR”

Tahtacı, yapımında kullandığı malzemelerin hepsinin özel döküm olduğunu söyleyerek; “25 yıldır yapmış olduğum bir iş, Yıllardır geleneksel ürünümüz olan kıyafetleri gündelik yaşamda kullanıyorlarmış. Şuan ise sadece kına gecelerinde ve düğünlerde kullanılıyor. Başlığımızı ve üç eteğini tamamlayan özel bir kıyafetimiz var. 25 senedir bu kıyafetleri yapıyorum. Her yörenin kendisine ait fesi var benimde yaptığım Tosya fesi ve hiç birininkine benzemiyor. Yapımında kullandığımız altınlar olsun, üzerindeki metalleri olsun bunların hepsi özel döküm” ifadelerine yer verdi.

“HERKES DEĞERLERİNİN KIYMETİNİ BİLMELİ BENDE ONLARA ÖRNEK OLMAK İSTİYORUM”

Tosya Fesi sanatçısı Nevin Tahtacı son olarak; “Şapka İnkılabı Atatürk'ün bize en güzel hediyesidir. Şimdi kıyafetlerimiz, şapkalarımız ile modern bir halkız ve hepimiz istediğimiz şekilde giyinebiliyoruz daha ne olsun.Yapmış olduğum bu işin kıymetinin bilinmesi ve herkesin kendine ait unutulmaya yüz tutmuş değerlerin herkes tarafından bilinmesini istiyorum. Bu değerler unutulmamalı en azından kullanılmasa bile böyle düğünlerde, özel günlerde unutulmamak adına alınmalı. Herkes değerlerinin kıymetini bilmeli, bende onlara örnek olmak istiyorum” ifadelerini kullandı. (ÖZEL HABER)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum