Sağlık Müdürlüğü’nün kansere karşı bilgilendirme çalışmaları sürüyor;

Sağlık Müdürlüğü’nün kansere karşı bilgilendirme çalışmaları sürüyor

...

Sağlık Müdürlüğü’nün kansere karşı bilgilendirme çalışmaları sürüyor

KASTAMONU İl Sağlık Müdürlüğünün Ocak ayı serviks (rahimağzı) kanseri farkındalık etkinlikleri çerçevesinde halkın sağlık okuryazarlığını geliştirmek, taramalara talep oluşturabilmek ve konuyla ilgili farkındalığı artırılabilmek için Barutçuoğlu Alışveriş Merkezi'nde (BAVM) TSM/KETEM personelleri Dr. Aybüke Gümüş ve Ebe Huri Boran tarafından kanser farkındalık standı açıldı. Stantta rahimağzı kanseri farkındalığını simgeleyen yeşil renkli kurdelalar ve balonlarla dikkat çekilirken ziyaretçilere; ‘erken teşhis hayat kurtarır’ sloganlı KETEM logolu kalemler, not defterleri ve araba kokuları hediye edildi. Ayrıca halk eğitimleri kapsamında; Merkez Köklü Köyünde kadın çiftçilere, Hz. Ebubekir Kur’an Kursu, Hacı Suzan Tonbul Kur’an Kursu öğretmen ve kursiyerlerine, Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü, Gençlik Spor İl Müdürlüğü personellerine ‘kanser ve çeşitleri kendi kendine meme muayenesi, KETEM ve kanser taramaları’ konularında TSM personeli Ebe Huri Boran tarafından eğitim düzenlendi. Eğitimler sonrasında tarama yaş aralıklarına uyan bireylere GGK kitleri dağıtılarak kolon kanseri taraması yapıldı. Öte yandan merkez köylerinden; Hatipli, Köseoğlu, Damlaçay, Esenli köylerinde, 30-65 yaş arası bayanlara serviks kanseri taraması yapılırken, 40-69 yaş aralığındaki bayanlar meme kanseri taramalarını yaptırmak üzere KETEM’e davet edildi. Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “Önlenebilir bir kanser türü olan serviks kanseri yavaş gelişim göstermektedir. Bu nedenle de erken evrede teşhis ve tedavi edildiği takdirde çoğu kişide tam iyileşme sağlanabilmektedir, 30-65 yaş arası tüm bayanların rahimağzı kanseri taramalarını yaptırmaları önem arz etmektedir.” Ücretsiz kanser taramaları ise şu şekilde sıralandı;
  1. Meme kanseri taraması; 2 yıl aralıklarla 40-69 yaş arası bayanlara mamografi çekilerek yapılır.
  2. Rahimağzı kanseri taraması; 5 yıl aralıklarla 30-65 yaş arası bayanlara HPV testi ile yapılmaktadır. HPV testi parça değil sürüntü örneği alınarak yapılır.
  3. Kalın bağırsak kanseri taraması; 2 yıl aralıklarla 50-70 yaş arası bay ve bayanlara GGK testi ile bakılmaktadır. GGK testi dışkı örneğinden numune alınarak bakılır.
İlimizde rahim ağzı kanseri taramaları Ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM), Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM), İnebolu Devlet Hastanesi Kanser Tarama Odası ve Kastamonu Devlet Hastanesi Kanser Tarama Odasında yapılmaktadır.” (Bülten)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum