09 TEMMUZ 2020
KASTOD Başkanı Mütevelli, ‘güvenli turizm sertifikası’ için işletmecilere çağrıda bulundu
‘Güvenli otel’ için son gün 15 Temmuz
UZUN süre karantina süreci geçiren vatandaşlar, havaların ısınmasıyla beraber tatil planları yapmaya başladı. Ancak ‘otellerde salgın tedbirleri iyi alınıyor mu’ soruları da akla geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, otellerin aldığı tedbirlere göre yeni bir sertifika sistemi geliştirdi. Bakanlık tarafından Haziran ayında gönüllü olarak ortaya atılan ‘güvenli turizm sertifikası’, 1 Temmuz itibariyle zorunlu hale getirildi.
Koronavirüs salgını, hızlı yayılan ve tedbir gerektiren bir unsur olarak biliniyor. Özellikle sürekli değişen kişiler tarafından kullanılan, dezenfektenin en üst düzeyde olmasının elzem olduğu otellerde hassasiyet biraz daha fazla. Kültür ve Turizm Bakanlığı da otellerin yeni düzenlemesine ilişkin bir sertifikasyon sistemi geliştirdi. Buna göre bakanlık koordinasyonunda başlatılan ve dünyada da ilk örneklerden biri olan ‘Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı’ ile koronavirüs sürecinde oteller, restoranlar ve kafeler, tur ve transfer araçları olmak üzere üç ayrı kategoride sağlık, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygunluk açısından denetlenerek güvenli turizm belgesi verilecek. Belgeler, Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı 15 yetkili firma ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından, yapılan başvurular üzerine denetimler sonucunda alınabiliyor.
Sağlıklı turizm belgesi, konaklamadan yeme içme tesislerine, tesis çalışanlarından misafirlerin kendi sağlık durumuna geniş bir yelpazede yeni tedbirleri tanımlıyor. Sertifikalara konulacak kare kod sistemiyle tüm müşteriler kaldıkları tesisin denetim geçmişini şeffaf olarak görebilecek. Aylık gerçekleşecek denetimlerin bir kısmı haberli, bir kısmı habersiz olacak. Denetçiler zaman zaman gizli müşteri olarak tesislerde kalarak alınan önlemleri yerinde inceleyecek.
GÖNÜLLÜ BAŞLADI, ZORUNLUYA DÖNDÜ
Haziran ayında başlatılan ve ilk başta gönüllük esasına göre belirlenen Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tüm oteller için artık zorunlu hale getirildi. Şu ana kadar Kastamonu’da herhangi bir otelin bu belgeyi almadığını belirten Kastamonu Otel ve Turizm Derneği (KASTOD) Başkanı Serkan Mütevelli, başvuruların bir an önce yapılması için çağrıda bulundu.
BAŞVURU İÇİN SON GÜNLER
50 oda ve üstü oteller için çağrıda bulunan KASTOD Başkanı aynı zamanda Mütevelli Otel’in sahibi Serkan Mütevelli; “Güvenli turizm sertifikası, konaklama hizmetleri ve yeme içme tesislerinde kovid-19 önlemleriyle alakalı alınan bir sertifikasyon. Bunu da 1 Temmuz itibariyle devletimiz zorunlu hale getirdi. 50 oda ve üzeri otellerin tamamı 1 Temmuz’dan itibaren bu uygulamaya geçecek ve son başvuru tarihi de 15 Temmuz. Bunu özellikle söylüyorum ki; çok hızlı bir aksiyon alınması gereken bir nokta. Burada şartları sağlaması gereken işletmelerimiz varsa bir an önce harekete geçmeliler çünkü aksi takdirde belge iptaline kadar gidebiliyor” dedi.
GİZLİ MÜŞTERİLER DE DENETLEME YAPACAK
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı sitesinde (www.tga.gov.tr) denetimlerin nasıl yapılacağıyla ilgili tüm detayların mevcut olduğunu, ayrıca gizli müşterilerin de denetleme yapacağını belirten Mütevelli; “Bu internet sitesinde bazı akredite kuruluşlar var. ‘Kafama göre kendi sertifikasyonumu yapıyorum, kendi önlemlerimi aldım, bu benim için yeterli’ diye düşünemeyiz. Belirlenen 10-12 tane firma listesi var. Hepsi zaten standart, fiyat politikaları aynı. Bu akredite kuruluşlardan bir tanesi de Türk Standartları Enstitüsü (TSE). Sağ olsun TSE’nin Kastamonu’daki temsilcileri bu konuda yardımcı oluyorlar. Özel bir firmayla çalışmak istemeyen işletmeler, TSE ile çok rahat çalışıp kendi belgelendirmesini yapabilir. Biz de başvurumuzu yaptık sonucu bekliyoruz. Tüm firmalar gizli müşteri imkânı sağlayacak. Bu da kesinlikle sektörde olması gereken bir şey. Biz diğer işletmelerimizle mesela gizli müşteri hizmeti satın alıyoruz. Diğer sahip olduğumuz işletmelerde ve bu bize çok güzel geri dönüşler sağlıyor. Bunu personel de bilmiyor biz bile bilmiyoruz. Hangi müşteriden nasıl bir geri dönüş aldığımızı da bilmiyoruz. Ona göre kendi eksiklerimizi çok daha iyi bir şekilde görebiliyoruz. Yine bu internet sitesinde hem yeme içme tesisleri için hem de oteller için iki ayrı checklist var. Oteller kendine uygun checklist alıp, bu checkliste göre ön kontrollerini yapabilirler. Bildiğim kadarıyla şuana kadar Kastamonu’da herhangi bir otel bu sertifikayı almadı. Ancak 15 Temmuz’a kadar başvuruların bitmesi gerekiyor. İşletmelerin bir an önce harekete geçmesi gerekiyor” dedi.
“ÜÇÜNCÜ BİR GÖZ, EKSİKLİKLERİ ÇOK DAHA RAHAT GÖREBİLİR”
‘Güvenli turizm sertifikası’ ile standardizasyonun sağlanmış olacağını belirten KASTOD Başkanı Serkan Mütevelli, kovid-19 süreci içerisinde doğru bilinen yanlışların da tek elden kontrolünün sağlanabileceğini aktardı. Mütevelli, ayrıca işletmelerde oluşan işletme körlüğü adı verilen bir soruna da değinerek üçüncü bir gözün yararlı olacağını vurgulayarak şöyle devam etti; “Siz sürekli bir işin içindesiniz. O işin rutinini devam ettirme yönelimi içindesinizdir. Dışarıdan üçüncü bir göz bakarsa hiç sektörle alakası olmasa bile o eksikleri bizden daha iyi görür. Bu niye burada diye bir soru sorarsınız biz de hakikaten düşünürüz onu acaba bu neden burada diye. Çünkü sürekli biz burada vakit geçiriyoruz mesai harcıyoruz. Bizde artık bazı şeyler normal ve rutin hale geldiği için dışarıdan bir göz bunu çok rahat bir şekilde analiz edebiliyor.”
“SERTİFİKA BEDELİ KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN BİR KÜLFET OLACAK”
Alınan sertifika hizmetinin bir bedelinin olacağını da belirten Serkan Mütevelli; “Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen fiyat 1200 TL+KDV gibi bir rakamdan başlıyor, 50 oda ve üzeri işletmeler için. Kendi oda kapasitesine göre de bunlar değişiyor. ‘Ben sertifika aldım, kurtuldum’ diye bir şey de yok. Bu sertifikaların her ay yenilenmesi gerekiyor ve bu ücret her ay verilecek. Küçük işletmeler için de ciddi bir külfet haline geliyor. Bizim gönlümüzden geçen; madem ki böyle zorunlu bir uygulamaya geçiliyor, bunu bakanlığın karşılaması, bakanlığın kendi kontrolü aracılığıyla denetlemesi gerekiyor. Bizi satın almaya zorlamaktan ziyade bu hizmeti bize sağlaması yönündeydi. Bunu turizm il müdürlükleri çok kolay bir şekilde yapabilirdi” diye konuştu. (Nihan Kıran / ÖZEL HABER)
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.