Ne her dediğini yap çocuğunun, ne de hiçbir isteğini duymazdan gel!
Ne har vurup harman savur, ne de cimrilik et!
Ne çok konuş, ne de sessiz kal!
Dengede kal.
İki kutuplu bir dünyada yaşıyoruz. Tanımlama ölçütümüz bu kutuplardan biri ile olabiliyor ancak.
İyi kötü, güzel çirkin, siyah beyaz, sevgi korku, mutlu üzgün, eski yeni vb
Hep bir kıyaslama ile tanımlayabiliyoruz nesneleri, olguları, duyguları. Ve her tanımımız da içinde zıddını barındırıyor; iyi (yani kötü değil).
Denge işte bu çift kutuplu yaşama uyum sağlama sanatıdır. Yaşamın inişli çıkışlı ritmine uymak, nehrin akışına güvenerek teslim olmaktır. Ölçülü olabilmektir denge.
Eğitimde de denge çok önemlidir. Çocuk hem teoriyi öğrenmeli, hem pratik yaparak kavrayabilmeli. Hem sosyal yönden zenginleşmeli, hem bireysel becerilerini geliştirebilmeli. Tükettiği kadar üretebilmeli. Ana dilinin zenginliklerinin de farkında olmalı, yabancı dil bilmenin yaşamına katacaklarının da. Spor da yapabilmeli, sanatsal üretim de.
Bunlar çocuğa dengeli bir biçimde sunulduğunda iyi bir eğitim modeli de kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Çocukları her yönden besleyen bir eğitim modeli. Başarıya verdiği kadar sürece de önem veren, ders çalışmanın yerini öğrenmenin aldığı, konu anlatımlarının kavramlarla desteklendiği, işitsel algıya sahip olanlar kadar, görsel ve dokunsal algısı ağır basanların da düşünüldüğü bir eğitim modeli elbette mümkündür.
Anne ile babanın hem kendi ilişkilerinde hem çocuklar arasında denge sağlayabildiği ailelerde büyüyen çocuklar ne kadar şanslılar. Okul ile ev ya da ev ile iş arasında denge kurabilen bireylerin daha mutlu bir yaşamları olduğunu söylemem kimseyi şaşırtmayacaktır.
Yaşamınızda yolunda gitmeyen bir şeyler varsa kendinize şu soruyu sormalısınız: dengesiz olan nedir? Neyi fazla ya da neyi eksik yapıyorsunuz ki denge bozulmuş? Ailenize ayıracağınız zamanı işte geçirmeyi mi tercih ediyorsunuz? Yoksa büyük çocuğunuzun küçüğe kıyasla daha mı az ilgiye ihtiyaç duyduğunu düşünüyorsunuz? Geliriniz giderlerinizden daha mı az? Dengenin bozulduğu noktayı bulursanız, onu sağlamanız da kolaylaşır.
Otomobillerin balans ayarlarının bozulması gibi bizim de dengemiz bozulabilir. Buna karşı koyamayız ama yeniden dengeyi sağlayabiliriz. Yeter ki teraziyi zihnimizde hayal edip kefelerine neleri koyduğumuzu fark edelim.
Dengede kalın.
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.