(22 OCAK 2016)
Genç nüfus var, havaalanı var, yol var, liman var?ama sanayi yok. Peki ama niye? Kastamonu’nun güçlü bir sanayisi niçin yok?
Lafa gelince Kastamonu ?yiğitler diyarı’ diye mangalda kül bırakmıyoruz. Lakin yiğitler yıllardır ekmek parası peşinde gurbet ellerde yaşıyorlar. İstanbul’da bir milyona yakın Kastamonulu olduğu söyleniyor. Bu sayının içinde İÇDAŞ, RAMSEY, Dalgakıran ve İMES gibi dev şirketlerin sahipleri de var.Sadece bu isimler bile memlekete yatırım yapmaya ikna edilebilse Kastamonu’nun çehresi değişecek. Belki de geriye göç başlayacak.
Aslen Kastamonulu olan ülkemizin sayılı sanayici ve iş adamları var.
Ve bu insanlar dört tane sanayi bölgesi olmasına rağmen memleketlerine yatırım yapamıyorlarsa vekilinden, bürokratına herkesin şapkasını önüne alıp düşünmesi gerekiyor. Kastamonu için yapılacak çok iş var.
Son on yılda Kastamonu hayli yol aldı. Havaalanından, Ilgaz Tüneli’ne, İnebolu Limanı’ndaki olumlu gelişmelerden sağlık alanındaki fiziki ilerlemelerekadar önemli işler yapıldı. Tüm bunlara rağmen alınacak hayli yolumuz daha var.
İnebolu limanıyla hemİstanbul’a hem Akdeniz’e hem de Rusya’ya bağlanabiliriz.
Ankara-İnebolu arasındaki yol kısaltılarak, Ilgaz ve Küre Dağları delinerek Orta Anadolu’nun kaplanlarını dünyaya bağlayan güzergâh olabiliriz.
Zonguldak- Sinop sahil yolu bitmeli, Kastamonu-İnebolu arasındaki virajlı yolun ıslahı da tamamlanmalı. Bir de demiryolu ağı yapılırsa al sana kaymaklı ekmek kadayıfı.
Yol projeleri tamamlanmazsa, modern bir liman yapılsa dahi beklenen faydayı sağlaması mümkün olmayacak. Ve Kastamonu yine elindeki elmas madeninden faydalanamayacak.
Kaldı ki limanın da kendi içinde tamamlanması gereken alt yapıları var. Konteynır yolu vs. gibi.
Her türlü ham maddeye sahibiz ve yine her şey sözde kalıyor.
Her şehrin kendine has kültürel ve tarihi yapısı olduğu kadar, o şehre yol gösteren, sıkıntılarının çözümünde öncülük eden, lokomotif görevi üstlenen yerel dinamikleri var. Bu dinamiklerin en başında şüphesiz sivil toplum kuruluşları geliyor. Özellikle son 5-10 yıla baktığımızda dernek ve odalarımızın Kastamonu gelişimine yeterli desteği veremediği algısı hakimkamuoyunda. Mesela; Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, nam-ı diğer KATSO?
Kastamonu’da sanayici dikenli tel üstünde yürüyor. Tüm bu sıkıntıların üstüne KATSO gitmezse ?El elin eşeğini türkü çığırarak ararmış.? Sektörün dışındakiler bir söyler, iki söyler sonra da susarlar. Bu konuda en çok KATSO’ya iş düşüyor. Gerekli tüm kurumları harekete geçirecek lokomotif ancak KATSO’dur diye düşünüyoruz.
Kastamonu’nun iş dünyası için cazibe merkezi olmaması için hiçbir neden yok.
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.