MUTLU AİLE PSİKOLOJİK EĞİTİM, ÇOCUK VE AİLE DANIŞMANLIK MERKEZİNDEN ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRECEK ÖĞRENCİLER İÇİN UYARILAR
Sevgili gençler, uzun bir süredir hazırlandığınız sınavın başlamasına bir gün kaldı. Her biriniz az ya da çok, programlı ya da programsız bu sınava hazırlanmak için çalıştınız, çabaladınız. Şimdiye kadar edindiklerinizin sınavdaki başarınıza katkısı %95tir. Kalan %5lik kısım ise moral, motivasyon ve rahatlamanızla ilgilidir.
Merkezimizde görev alan psikologlarımızın ortak çalışması sonucunda ortaya çıkan aşağıdaki kuralları okur ve içselleştirirseniz sınavda daha rahat olacak ve stresten arınmış olarak sorulara odaklanıp, cevaplarını kolayca bulabileceksiniz.
1.Kural: BU SİZİN SINAVINIZ
Bu sınav ne ailenizin, ne öğretmenlerinizin ne arkadaşlarınızın sınavı. Bu sizin kendinizi göstermeniz, öğrendiklerinizi ortaya çıkarmanız için bir FIRSAT. Bugüne kadar öğrendiklerinizle soruları cevaplayacak ve kendi geleceğiniz için önünüze çıkan bu fırsatı değerlendireceksiniz. Çevrenizdekilerden ve içinizden gelen başarısız olacağınıza dair sözlere kulaklarınızı tıkamanın zamanı geldi. Bu tür düşünceleri reddedin ve başarılı olacağınızı kendi kendinize tekrar edin. Siz neye inanırsanız başınıza o gelir. Başarıya inanırsanız başarmanız kaçınılmazdır.
2.Kural: KENDİNİZE İNANIN VE GÜVENİN
Bu bir sınav ama siz daha önce de sınavlara girdiniz. Yani alışık olduğunuz bir eylemde bulunacaksınız. Deneme sınavlarıyla defalarca prova ettiğiniz, kimisinde başarılı olduğunuz, kimisinde olamadığınız bu sınavlardan en başarılı olduğunuzu hatırlamak için birkaç dakikalığınıza gözlerinizi kapatın ve o güne dönün. Muhtemelen o gün çok rahattınız. Diğer denemelerden daha az stres vardı üzerinizde ve bu yüzden daha fazla soruya kolayca yanıt verip sizi tatmin eden bir sonuca ulaştınız. O günü hatırlayın ve yarının da tıpkı o gün gibi stressiz, rahat, huzurlu bir gün olacağına inanın.
3.Kural: BAŞARILARINIZIN YARATTIĞI DUYGULARI HATIRLAYIN
Yine o en başarı olduğunuz deneme sınavına ama bu defa sonuçların açıklandığı ana dönmek için gözlerinizi kısa bir süreliğine kapatın. Sonuçları öğrendiğinizdeki ruh halinizi yeniden yaşamaya çalışın. Başarmış olmanın verdiği gururu, mutluluğu ve huzuru hatırlayın. Bu güzel duyguları belleğinize yerleştirin ve bu sınavdan sonra da aynı duyguları hissedeceğinizi bilin. Bugüne kadar başardığınız her olay, aştığınız her engel size bu duyguları yaşattı. Bir kez daha yaşamak için kendinizi hazırlayın.
4.Kural: GERGİN OLMAYIN
Yaptığımız her işte, girdiğimiz her sınavda bizi en çok etkileyen ve başarısızlığa sürükleyen şey gerginliktir. Gerginken, stres altındayken hem odaklanmada güçlük çekeriz hem de hata yapma ihtimalimiz artar. BU nedenle, öncelikle gevşemeyi öğrenmeliyiz. Bunun için omuzlarımıza bakmamız yeterlidir. Omuzlar yukarıdayken gergin ve stres altında olduğumuzu fark edebiliriz. Bedenimizdeki her kas gerilmiştir. Sınav salonunda size ayrılan sandalyeye oturduğunuzda omuzlarınıza dikkat edin. Eğer boynunuza doğru yukarı kalkmış olduklarını fark ederseniz derin bir nefes alıp içinizde biriken hava ile birlikte stresi de atmak için bütün gücünüzle nefesinizi verin. Sonra yeniden birkaç defa derin nefes alıp vererek beyninizin oksijen ihtiyacını giderin. Rahatlamanız hem hafızanızda yer alan bilgilerin kolayca hatırlanmasını sağlayacak hem de hata yapma ihtimalinizi en aza indirecektir.
5.Kural: HAFIZANIZA GÜVENİN
Sınav yaklaştıkça öğrendiklerinizi unutacağınıza, hatalar yapacağınıza dair vesveselere kapılmanız mümkün ve doğaldır. Ama bu düşünceler her aklınıza geldiğinde durun, fark edin ve bu düşünceleri reddedin. Kendi kendinize; hafızama güveniyorum, her zaman bana yardımcı oldu bu defa da kolayca hatırlayacağım ve hatasız bir biçimde cevapları işaretleyip sınavı süresi içinde tamamlayacağım deyin. Bu yeni inanış eskisinin yerini kolayca alacaktır. Aklınıza her olumsuz önerme geldiğinde bu işlemi tekrarlayın ve pekiştirin. Bir süre sonra olumsuz düşünceler sizi rahatsız etmekten vazgeçecektir.
6.Kural: SORULARLA BOĞUŞMAYIN, TUZAĞA DÜŞMEYİN
Sınavda her bölümdeki sorunun eşit değerde olduğunu unutmayın. Soruyu anlamakta güçlük çekiyorsanız durun ve omurganızı dikleştirin, tam karşınızdaki bir noktanın biraz yukarısındaki boşluğa bakın. Bedeninizi anlamaya yönelten bu duruştan sonra soruyu tekrar okuyun. Anlayabildiğinizi fark edeceksiniz. Eğer hala bir değişiklik yoksa sorunun yanına bir işaret koyup diğer sorulara geçin. Bazı sorular sizi oyalamak için özellikle konulmuştur. Kafanızı karıştırmak ve zamanınızı tüketmek için konulan bu soruları fark edin ve pas geçmeyi bilin. O soruya ayıracağınız zamanla belki üç belki daha fazla soruyu yanıtlayabileceğinizi hatırlayın.
7.Kural: BEDENİNİZİN FARKINA VARIN
Sınavda beyninizi kullanacaksınız ama bedeninizin duruşu zihninizi de etkiler. Omurgası kamburlaşmış, bakışları donuk, başı öne düşmüş bir insanın soruların doğru cevaplarını bulabilecek bir zihne sahip olamayacağını, bu duruşun kaybeden insanları yansıttığını fark edin ve doğrulun. Dik oturmak ve meraklı bakışlarla sınav kitapçığına odaklanmak başarınızı artıracaktır.
8.Kural: YARDIM DİLEYİN
Hangi inanışa sahip olursanız olun başarmak için yardım dileyin. Sınavdan önce okuyacağınız içten bir duanın sizi rahatlatacağını ve beklediğiniz yardımın size ulaşması için bir kapı olacağını bilin.
9.Kural: ŞÜKREDİN
Sınava girebildiğinize, sağlıklı olduğunuza, aklınızın varlığına, okuyabildiğinize, yazabildiğinize ve diğer yeteneklerinizin varlığına şükredin. Şükretmek ruhunuzu besler ve hak ettiğiniz başarıya giden yolu aydınlatır.
10.Kural: SONUÇLARA GÜVENİN
Siz elinizden geleni yaptınız. Çalıştınız, öğrendiniz, kendinizi defalarca sınadınız. Artık rahatlamış ve odaklanmış bir biçimde sınava girip inancınızın da yardımıyla hak ettiğiniz sonuca ulaşacaksınız. Siz sadece sınava odaklanın. Sonuç sizin istediğiniz gibi olacaktır. Başarılı olacağınıza inanır ve kendinize güveninizi tazelerseniz başarılı olmanız kaçınılmazdır.
Hepinize başarılar dileriz.
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.