Bugünlerde iki hatıradan iki ihtar:
Birincisi: Bu şehirde Risale-i Nura intisap eden ihtiyar hanımlar sebat ettiklerini ve başkalar gibi sarsılmadıklarını düşündüm. Birden bu hadis-i şerif ihtar edildi: Âhirzamanda, kadınların samimî dinlerine ve kuvvetli itikadlarına tâbi olunuz.
Evet, ihtiyare kadınlar fıtraten zaife ve hassase ve şefkatli olmalarından, herkesten ziyade dindeki tesellî ve nura muhtaç olduğu gibi, herkesten ziyade fıtratlarında fedakârâne şefkat cihetiyle, dinde bulduğu nihayetsiz şefkatperverâne bir nur-u tesellî ve iltifat-ı merhamet-i Rahmân ve nokta-i istinat ve nokta-i istimdada ihtiyacı var. Tam sebat etmek, fıtratlarının muktezasıdır. Onun için, bu zamanda o hâcâtı tam yerine getiren Risale-i Nur, herşeyden ziyade onların ruhlarına hoş geliyor ve kalblerine yapışıyor.
İkincisi: Bugünlerde benim yanıma müteaddit ayrı ayrı zâtlar geldiler. Ben onları âhiret için zannettim. Halbuki ya ticaret veya işlerinde bir kesat ve muvaffakiyetsizlik olduğundan, bize ve Risale-i Nura, muvaffakiyet için ve zarardan kurtulmak niyetiyle müracaat edip, dua ve istişare istediklerini anladım.
Ben, bunlara ne edeyim ve ne diyeyim? diye tahattur ettim. Birden ihtar edildi: Ne sen divane ol ve ne de onları divanelikte bırakıp divanece konuşma. Çünkü yılanlar zehirine karşı tiryak tedarikiyle ve onları kaçırmasıyla meşgul ve vazifedar birtek adam, yılanlar içinde duran ve sineklerin ısırmasına mâruz olan ve sinekleri kaçırmak için çok yardımcıları bulunan diğer bir adama, yılanların ısırmasını bırakıp, ona, sinekler ısırmamasına yardım için koşan divanedir ve onu çağıran dahi divanedir. O sohbet dahi divanece bir konuşmaktır.
Evet, hadsiz hayat-ı uhreviyeye nispeten muvakkat ve fâni kısacık hayat-ı dünyeviyenin zararları, sineklerin ısırması gibidir. Hayat-ı ebediyenin zararları, ona nispeten yılanların ısırmasıdır. Kastamonudaki kardeşlerimize hitaben yazılan bir hakikattır. Belki size de fâidesi olur diye gönderdim.
Said Nursi
Evet, haddi zatında dünyaya ait meselelerde maruz kalınan zarar ve sıkıntılar sinek ısırıkları gibidir. Ve fakat ebedi hayat olan ahiret hayatına ait zarar ve kayıplar zehirli bir yılanın sokması gibidir. İşte risale-i nurlar ve bu hizmetin bir gereği olarak kalplerde iman ateşinin daha güçlü yanıp tahkim edilmesi için çalışmak, bu önemli ayrımı insana öğretir. Ve bu önemli hakikati öğrenen insan artık yüzünü dünyadan ahirete çevirir. Çoklarının dünyalarına ait gelen bir musibet ve sıkıntı karşısında vaveyla edip ortalığı ayağa kaldırdığı zamanda o vakarını, duruşunu bozmadan ahirette ereceği nimetleri düşünerek sapasağlam yoluna devam eder.
İşte tam da bu inançtan dolayı bu hizmete gönül verenler servete, şehvete ve makama ait meselelerle ne korkutulabilirler ne de avlanabilirler. Allah bizlere böyle bir ufukta yaşamayı nasip etsin ve ölünceye kadar da bu istikametten ayırmasın. Zarfın mazrufundan çıkan bu hakikatlerin istifazeli olması niyazıyla.
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.