Saray Hamamı’nda ‘100. Yıl’ sergisi
“Milli Mücadele ve Kastamonu - Kastamonu’dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku”
Saray Hamamı’nda ‘100. Yıl’ sergisi
10 ARALIK 1919 tarihinde Kastamonu’da gerçekleştirilen ve ülkemizin ilk kadın mitingi olarak tarihe geçen “Kastamonu Kadın Mitingi”nin 100. yıldönümü etkinlikleri, Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKI) tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu kapsamda 9 Aralık’ta Kastamonu’da “Milli Mücadele ve Kastamonu / Kastamonu’dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku” başlıklı bir sergi açılacak. Sergi, 10 Ocak 2020’ye kadar açık kalacak.
Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak ilin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmaküzere kurulmuş bir sivil girişim olan DMKİ, Aralık ayında önemli bir tarihi konuyu gündeme taşıyor. Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatmasından birkaç ay sonra, Anadolu’nun yabancı kuvvetler tarafından işgalini protesto etmek amacıyla 10 Aralık 1919’da Kastamonu’da bir miting düzenlendi. Milli Mücadele tarihine ilişkin kayıtlarda ülkenin ilk kadın mitingi olduğu belirtilen10 Aralık 1919 Kastamonu Kadın Mitingi, yörenin aydın kadınları öncülüğünde, 3 bin kadının katılımıyla gerçekleşmiş ve miting dönemin yerel gazetelerinde de geniş yer bulmuştu.
ARALIK AYI BOYUNCA ANMA ETKİNLİKLERİ
Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi, bu önemli mitingin 100.yıldönümünü Kastamonu ve İstanbul’da sergi, panel ve özel bir gala davetinden oluşan bir dizi etkinlikle kutluyor. “Kastamonu’dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku” üst başlığında düzenlenecek etkinlikler9 Aralık 2019 Pazartesi günü Kastamonu’da, Saray Hamamı Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılacak sergi ile başlıyor. Küratörlüğünü İzzeddin Çalışlar’ın, proje tasarımını ise Cubis Art İstanbul’un üstlendiği “Milli Mücadele ve Kastamonu/Kastamonu’dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku” başlıklısergi, geniş bir arşiv çalışmasıyla hazırlanan görsel ve video içeriğinden oluşuyor.
Yakın tarihimizin bu önemli safhasının farklı boyutlarıyla ele alındığı serginin kapsamı, ayrıntılı bir kronoloji ve kaynak taramasının ardından belirlendi. Milli Mücadele’yi doğuran şartlar, işgal altındaki bölgeler ve değişen yaşam koşulları ile başlayarak milli direnişin nasıl doğduğu, Kastamonu’daki gelişmeler, sivil örgütlenme ve Kuvayi Milliye hareketi ile bölgenin lojistik öneminin ele alındığı bölümlerden oluşan sergide, tarihin bu dönemine iz bırakmış olan kadın hareketi de vurgulanarak işleniyor.
Milli Mücadele’nin yüzüncü yılı sebebiyle İş Sanat için hazırladığı “İstiklal Sergisi” 8 ayda 400 binden fazla ziyaretçi tarafından gezilen küratör İzzeddin Çalışlar, sergiye ilişkin şunları söyledi: “Kastamonu’da açılacak olan sergimizde, hem tarihçilerin hem de konuya dair bilgisi sınırlı olan kişilerin ilgisini çekebilecek bir denge kurmayı hedefledik. Sergi mekanının tarihinitelikleriyle fiziksel koşullarına uygun bir bölümleme yapıldı. Doğrudan kronolojik bir anlatım yerine, sergiyi altı tematik bölüme ayırdık. Balkan Savaşları’yla başlayan ve 1920’lerin ortalarında son bulan, döneme farklı açılardan bakan birsergi oldu.
Sergide yüzlerce belge, fotoğraf, film ve obje yer alıyor. Savaşın tarafı ya da gözlemcisi olmuş ülkelerin arşivlerinden, yerli ve yabancı basından da yararlandık. Savaşa dair askeri objeler, emirler, savaş sırasında hazırlanmış ve savaşın seyrini belirleyen haritalarla Kastamonuluların aile arşivlerindeki malzeme bir araya getirildi. Serginin Anadolu’nun diğer gazi şehirlerinin deneyim ve birikimlerinin gün ışığına çıkartılmasında, bu birikimin herkesle paylaşılmasında öncülük eden bir rolü olmasını da umuyorum.”
Serginin proje tasarımı üstlenen sanat yönetimi firması Cubis Art da, Kastamonu’nun bu değerli tarihi mirasının gün ışığına çıktığı sergiyi global standartlarda bir anlayışla hayata geçirerek, zengin içeriğe büyük bir katma değer sağladı.
9 ARALIK 2019-10 OCAK 2020 ARASINDA ZİYARET EDİLEBİLECEK
DMKİ Başkanı Atıf Uğurlu ve DMKİ üyesi, proje sözcüsü Zeynep Esen ise sergiye ilişkin şunları söyledi: “Kastamonu’nun sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak, yerel değerlere ait bilinirliğini artırmak amacıyla, sivil bir girişim olan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi çatısı altında 2017 yılından bu yana faaliyetler yürütüyoruz. 10 Aralık 1919 Kastamonu Kadın Mitingi’nin 100.Yıldönümü projesi de, hem ilimiz hem de ülkemiz için önemli bir etkinlik. Aralık ayı boyunca, 100 yıl önce gerçekleşen bu müthiş kadın inisiyatifini kültür, sanat ve tarih bağlamında ele alan ve kutlayan çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Milli Mücadele’de Kastamonuluların ve Kastamonulu kadınların yerini ve önemini, öncelikle kendi ilimizde böylesi geniş bir biçimde anlatmaktan ve bu sergiyi hemşehrilerimizle buluşturmaktan büyük gurur duyuyoruz. 100. Yıl kutlamaları ardındanprojeyi, farklı paydaşların da destekleriyle, Batı Karadenizli kadınların sosyo-kültürel gelişimine katkıda bulunacak bir Kadın Enstitüsü’nü de içeren çeşitli yerel projeler ile taçlandırmak ve ‘Kastamonu’dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku’nu yıllara yayarak genişletmek en büyük arzumuz. 9 Aralık 2019-10 Ocak 2020 tarihlerinde arasında ziyarete açık olan sergimize tüm Kastamonulu hemşehrilerimizi bekliyoruz.” (Bülten)