2019 toparlanmaydı, 2020 yatırım yılı olacak
8 aylık hizmet dökümünü basın mensuplarıyla paylaşan Belediye Başkanı Vidinlioğlu, yatırımlar için 2020 yılını işaret etti
2019 toparlanmaydı, 2020 yatırım yılı olacak
BELEDİYE Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, görev geldiği 1 Nisan 2019 tarihinden bu yana yaklaşık 8 aylık hizmet dökümünü düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı. 2019 yılını ‘derlenme ve toparlanma yılı’ olarak adlandıran Başkan Vidinlioğlu, yatırımlar için 2020 yılını işaret ederek; “Tüm plan ve programımızı 2020 yılı için yapıyoruz” dedi. Zor bir mali süreçten geçildiğini hatırlatan Vidinlioğlu, bu zorluğa rağmen Ankara’da yaptığı görüşmeler neticesinde yaklaşık 55 milyon TL’lik bir yatırımın sözünü de aldığını açıkladı.
Kastamonu Belediyesi’nin faaliyetlerini özetleyen Başkan Vidinlioğlu, şehir içi ulaşımından, vadesi geçmiş alacaklara, 2014-2019 yılları bütçe durumundan teleferik projesine, Salı Pazarı’nın durumundan hazırlanan sera projesine, Ankara ziyaretlerindeki kazanımlardan Teknokent binasının yapımına, Karaçomak Deresi ıslahından, Millet Bahçesinin durumuna varıncaya kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Toplantıya Başkan Vidinlioğlu ile beraber başkan yardımcıları ve belediye meclis üyeleri de katıldı.
“KASTAMONU İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK”
Belediye Başkanı Vidinlioğlu, Nisan-Eylül dönemini kapsayan 6 aylık sürede parklar, festivaller, etkinlikler ve bir takım proje temellendirmeleri yaptıklarını ifade ederek başladığı konuşmasında şeffaf olmadıklarıyla ilgili eleştiriler aldıklarını belirterek; “Bizim de açıklamada geç kaldığımız noktalar elbet vardır nihayetinde de karşınızdayız” ifadelerini kullandı. Ayrıca Kastamonu için bir şeyler yapma gayretinde olduklarını da beyan ederek şunları aktardı; “Ben defalarca belirttim. Kastamonu’ya gelmem kendi tercihim. Önümde birçok fırsat varken ben özellikle Kastamonu’nun mahpus tarihi eğitim-öğretime gidenlerimiz bir daha Kastamonu’ya geri gelmiyorlar. Ticari hayatta da bu böyle. Kastamonu’da da birazcık sermaye yapanlar işletmelerin iş yerlerini en azından bir şubesini Ankara ya İstanbul’a açıyorlar. Kastamonu hem sermaye yönünde hem de beyin birikimi olarak ne yazık ki göçmedi. Bu sadece bizim köyden ya da ilçeden gelen ekmeğinin peşinde olan insanımız değil ekmeğini bulmuş insanlarımız da ne yazık ki Kastamonu’da durmuyorlar. Onun için nasip oldu biz de Kastamonu için elimizi taşın altına koyalım dedik ve bir seçim süreci geçirdik. Çok şükür seçildik bugün de huzurunuzdayız. Kastamonu için bir şeyler yapma gayretindeyiz. Tabi ben yapı olarak klasik devlet memuru zihniyetinde değilim. Belli bir süre hastanede çalıştıktan sonra yine o dönemde dünya kadar eleştiriler gelmesine rağmen hâlihazırda 13 yıl olmasına rağmen hala Batı Karadeniz’in tek göz merkezine sahibim. Hayatın kendisi risk ticaretin de ayrıca risk. Hayırlı hizmetler yapmak tek gayemiz” dedi.
“KİMSEYE İŞ SÖZÜ VERMEDİM”
31 Mart seçimlerinin ardından belediyeye bini aşkın iş talebi iletildiğini açıklayan Vidinlioğlu; “Ben seçim kampanyası boyunca bir tek Allah’ın kuluna ‘seni işe alırım’ sözü vermedim. Fabrika kurmak, yeni iş alımları açmak gibi şeyler belediyenin birinci vazifesi değil. Belediye ancak istihdam yaratmak isteyen, bir şeyler yapmak isteyen iş adamlarına olanak sağlar, önlerini açar ve onlara yardımcı olur. Sürekli iş talebi geliyor. Herhalde şu süre zarfında bini aşan iş talebi var. Buna cevap vermek mümkün değil, ama belediyenin herhangi bir alanında çalışacak desteğe ihtiyacı olduğu zaman zaten bunu değerlendiririz. Neye ihtiyaç varsa da liyakati öne alarak biz iş alımını gerçekleştiririz. Burada ciddi bir mesai takibimiz oluyor. Durduk yere insanlarımız da böyle bir beklenti içerisine girmesinler. Çünkü o kadar yoğun bir iş talebi var ki, buna belediyenin cevap verebilme imkânı yok” şeklinde konuştu.
“DEVLET HASTANESİNDE DOKTORUN OLMAMASI BELEDİYENİN İŞİ DEĞİL”
Yer yer sosyal medyadan da mesajlar geldiğini ‘Devlet hastanesinde doktor yok. Ne yapacaksınız?’ şeklinde yorumlar yapıldığını aktaran Başkan Vidinlioğlu; “Kardeşim, devlet hastanesinde olmayan doktor belediyenin işi değil ki, bu genel hükümetin işidir. Sağlık Bakanlığı’yla belediyenin ne tarz bir ilgisi olabilir bu durumla? Bunlar arasındaki görev tanımları çok farklı. Onun için olur olmaz taleplerin de geliyor olması bizim iş yaparken ki gücümüzü ve zamanımızı büyük oranda alıyor. Dolayısıyla özellikle istirhamım iş konusunda lütfen çok fazla ısrarcı olmasınlar. İmkânlarımız belli. Şu anda belediyede takriben bin civarında çalışan var ve hemen hemen kadroların tamamı da zaten dolu durumda. O sebeple bu taleplere cevap verme şansımız yok. Ben kimseyi de üzmek kırmak istemiyorum ama insanlara ‘hayır kardeşim senin oğlunu kızını işe alamam’ demek zorunda kalıyorum. Bu da beni ziyadesiyle üzüyor. Tabi ki gelip CV’lerini bırakabilirler. Onun neticesinde ihtiyaç olduğunda onu buraya yönlendiririz” dedi.
“AKILLI POMPA İLE YÜZDE 50 TASARRUF SAĞLANACAK”
Belediye ve ülke olarak çok ciddi sıkıntılı bir dönemden geçildiğini, belediyenin kullanabileceği ciddi bir bütçesi olmadığını ifade eden Başkan, bütün çabalarının bu sıkıntılı ‘Kastamonu’ya ne katabiliriz’ düşüncesinde olduğunu belirtti. Ankara’ya gittiklerinde kendilerine genel bütçede de para olmadığının söylendiğini aktaran Vidinlioğlu; “Güneş panelleriyle ilgili bir proje yaptık. Belediyenin yaklaşık aylık olarak 500 bin lira enerji gideri var. Bunun 250 bin lirası şehre su pompalayan pompalardan kaynaklanıyor. Bunlar eski usul pompalar olduğu için aylık yaklaşık 150 bin lira enerji gideri oluyor. Akıllı pompa projelerini yaptık. Bunlarla ilgili hepsiyle ilgili de söz aldık. Otomatik olarak pompalarla ilgili harcanan rakam 125’e düştü yani yüzde 50 tasarruf gerçekleştirmiş olacağız. Çok ciddi bir proje bu” dedi.
“KUZEYKENT’E İTFAİYE BİRİMİ KURULACAK”
Kuzeykent’te bir yangın olduğunda Olukbaşı’ndaki itfaiye birlikleri ulaşıncaya kadar hayli vakit geçtiğini söyleyen Başkan Vidinlioğlu; “Şehir trafiğinden kaynaklı Kuzeykent’e ulaşmada sıkıntı yaşanıyordu. O sebeple Kuzeykent’te bir itfaiye birimi kurmaya karar verdik, bunu da projelendirdik. Bina ve 4 itfaiye aracının projesini hazırladık” dedi.
“ANKARA ZİYARETLERİNDEN BELEDİYEMİZİN KAZANDIĞI RAKAM 55 MİLYON LİRA”
Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, ‘kanayan yara’ olarak nitelendirdiği Karaçomak Deresinin bir kısmının yapıldığını, ancak bir kısmının yapılmadığını, bununla ilgili DSİ’de ihale aşamasında olduğunu ve projesinin hazır olduğunu söyledi. Bütçe yokluğundan yapılamadığını aktaran Vidinlioğlu; “DSİ Genel Müdürüyle yaptığımız görüşme neticesinde, bununla ilgili olarak Genel Müdürümüz Bölge Müdürümüzü aradı. İhalesi yapılıyor, inşallah mart ayıyla birlikte gerçekleşecek. Bu da yaklaşık 18 milyonluk bir bütçe gerektiriyor. Belediyeler Birliğinden bir tane vidanjör aldık. Önceki gün aradılar en kısa sürede teslim edecekler. Bu birkaç günlük Ankara ziyaretlerimiz takriben belediyemize kazandırdığı rakam 55 milyonluk bir rakam” ifadelerine yer verdi.
“EĞİTİM İÇİ HİZMET YIL BOYU DEVAM EDECEK”
Vidinlioğlu, belediye içinde hem halk otobüsleri nezdinde hem de kendi personeliyle ilgili bir hizmet içi eğitim olduğunu, bu sene sonuna kadar da devam edeceğini belirterek şunları ekledi; “Biz zaten bütün plan ve programımızı 2020’ye göre yapıyoruz. Bazı müdürlüklerle ilgili tasarrufta bulunacağız. Yenilerini tayin edeceğiz. Bunlarla ilgili bilgiler 2020 stratejik planımızda da var zaten. Bunu da küçük bir not olarak ekleyim istedim. Bir AR-GE Birimi oluşturduk belediyede. Bunun eksikliği çok ciddiydi. Bununla ilgili de alt kadroyu oluşturuyoruz. İnşallah o da en kısa zamanda faaliyete geçecek.”
“TEKNOKENT’LE İLGİLİ SÖYLENTİLER YALAN DEĞİL, KÜLLİYEN YANLIŞ”
Özellikle Teknokent konusuna değinmek istediğini, yazılan bazı şeylerin kendisini üzdüğünü belirten Başkan Vidinlioğlu, şu açıklamaları dile getirdi; “Teknokent’le ilgili ‘belediyenin işi geciktirmesinden kaynaklı’ gibi ifadeler kullanıldı. Bu yalan değil, külliyen yanlış. Çünkü ben belediye başkanı seçildiğimin ikinci ya da üçüncü günü eski rektörümüz beni ziyarete geldi ve ondan bir-iki gün sonra da ben kendisini ziyarete gittim. Dedi ki: ‘belediye Teknokent binasını yapma sözü vermişti ama henüz hiç bir faaliyet olmadı, zaman da daralıyor.’ Ben de aynı gün arkadaşlara ‘bunu hemen bitirelim’ dedim. Kısa süre içerisinde binayı bitirdik ve teslim ettik. Dolayısıyla bunu belediyenin geciktirmesi meselesi söz konu değil. Ha benden önceki dönemde böyle bir talep vardı da geciktirildi mi onu bilmiyorum. Onu da zaten muhataplarına sorarsınız.”
“OTOGARIN KARŞISINDAKİ 9 DÖNÜMLÜK YERİ 10 YILLIĞINA KİRALADIK”
En önemli meselelerden bir tanesi olarak gördüğü eski Fen Edebiyat Fakültesi olan otogarın karşısındaki 9 dönümlük alanda büyük bir binanın olduğunu söyleyen Vidinlioğlu; “KESOB’la protokolümüzü imzaladık. 10 yıllığına belediye olarak orayı kiraladık. Kiraladık diye KESOB’u da devre dışı bırakmadık. Halk Eğitim ciddi bir sıkıntı yaşıyor, kursları açmak konusunda. Oranın ilk etapta iki katında ne kablo kalmış, ne petek kalmış, ne cam kalmış. Oranın hemen en kısa sürede camını, çerçevesini, elektrik tesisatını, peteklerini tamamlayarak, orada düzenleme yaparak o binayı da şehrimizin hizmetine sunacağız. Tabi benim orayla ilgili aklımdan geçen bir başka birim daha var. Kulakları çınlasın. Kastamonu’da bulunan konakların restorasyonunu ilk başlatan eski valimiz sevgili Enis Yeter beydi. O zamanlarda valilik bünyesinde bir ekip vardı Vedat Tek Kültür Merkezi’nde. Daha sonra bu ekibin dağıldığını hepimiz biliyoruz. Oradaki ustalar şimdi başka başka yerlerde ekmeğinin peşinde. İnşallah kısmet olur da onu gerçekleştirebiliriz. Böyle bir ekip kurmak istiyorum. Oranın alt katı da bu iş için çok müsait. İnşallah bunu hayata geçirerek şehrimizin hizmetine sunarız” dedi.
“İMAR İNŞAAT ŞİRKETİ’NİN 1 MİLYON 150 BİN BORCU VARDI”
Sıkıntılarından birinin de İmar İnşaat Şirketi olduğunu, göreve geldiklerinde şirkette dünya kadar insan olduğunu, ancak faaliyetlerin 5 kişinin maaşını ancak ödeyebilecek nitelikte olduğunu söyleyen Belediye Başkanı; “O maaşları ödemek mümkün değildi. Belediyenin şirketi belediyeye borçluydu. Bir baktık Hüma Hatun Konağı İmar İnşaat Şirketi’ne kiralanmış belediyece. Ama Hüma Hatun Konağı’nda İmar İnşaat Şirketi’nin hiçbir faaliyeti yok. Dolayısıyla yaklaşık 350 bin lira civarında sigorta pirim borcu vardı. Elimize sigortadan icra kâğıdı gelince öğrendik. Yaklaşık 1 milyon 150 bin lira civarında İmar İnşaat Şirketi borçlu pozisyondaydı. Hemen o kira sözleşmesini iptal ederek sigorta borçlarını yapılandırdık. İmar İnşaat Şirketi’nin faaliyet alanlarını biraz daha genişlettik. Şu anda İmar İnşaat Şirketi ciddi bir gelire sahip oluyor” diye konuştu.
“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ OLMAZSA OLMAZI REZERV ALAN”
Dereköydeki rezerv alanıyla ilgili mecliste mera alanı olduğu için bir itiraz olduğunu ama burayı rezerv alanı olarak belirlediklerini ifade eden Vidinlioğlu sebebini şöyle açıkladı; “Çünkü İstanbul seçimlerinden önce hem Çevre ve Şehircilik Bakanımız hem Kültür Bakanımız hem de Binali Yıldırım belediyeyi ziyaret ettiklerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Nasrullah ile kale arasındaki kentsel dönüşümün sözünü verdi. Bu kentsel dönüşüm şehrin olmazsa olmazı. Bu kentsel dönüşümle ilgili de birinci alan rezerv alanı. Bakanlığın ilk sorduğu şey rezerv alanı. Ama geçtiğimiz dönem itibariyle belediyenin bazı şeylerden feragat ettiğini gördük, rezerv alanı olarak bizim düşündüğümüz yer belediyenin özel ormanı çıktı. Onun için bu konuyla ilgili rezerv alan bulmak zorundayız. En net olan yer orasıydı, ancak oradan olumlu netice alamadık. Birkaç tane daha yer var. Rezerv alanı en kısa zamanda tamamlamak zorundayız. Çünkü kentsel dönüşümü olmazsa olmazı bu rezerv alan. Oradaki dönüşüm ancak bu rezerv üzerinden gerçekleşecek. Onun için bu konuda da çok ciddi gayretimiz var. Ama ne yazık ki bazen siz ne kadar yol almaya çalışırsanız çalışın bir yerde tıkandığınız noktalar oluyor.”
TOSYA YOLU’NA İKİNCİ CAMİİ
Tosya yolunda bir cami ihtiyacının olduğunu, kendilerinin de o noktada bir sözü olduğunu belirten Başkan Vidinlioğlu, Diyanet’le görüştüklerinde Yunus Emre Camii’nin eski fonksiyonunu ifa etmediği, orada bir alan olduğunu belirterek Diyanet’in ‘biz burayı biraz daha büyütmek istiyoruz’ dediğini söyledi. Yunus Emre Camii’ni de daha büyük bir hale getireceklerini söyleyen Vidinlioğlu, Tosya yolunda ikinci bir caminin yapılacağını belirtti. Ayrıca Tosya yolunda pazar yeri ile ilgili bir çalışma yapılacağının da bilgisini ekledi.
“SALI PAZARI İLE İLGİLİ BİR ORTA YOL BULACAĞIZ”
Hem esnaf, hem pazarcılar, hem de bölge halkı için Salı Pazarı’nın pozisyonuyla ilgili bir sıkıntı olduğunu belirten Vidinlioğlu şunları dile getirdi; “Esnaf, ‘kışın kar yağıyor, yazın güneşin altındayız, burada su problemimiz var’ diyor. Yine orada yaşayan insanların Salı Pazarı’yla ilgili şikâyetleri var onu da masaya yatırdık. Oradaki pazarcı esnafı ile bir araya gelerek bir orta yol bulacağız.”
DOLMUŞLAR, 2020’DE KARTLI SİSTEME GEÇECEK
Başkan Vidinlioğlu, şehir içi toplu taşımada durak aralarının çok kısa olduğunu, bu sebeple trafiği aksattığını belirtti. Şehrin ulaşımıyla ilgili master çalışması yapılmasının gerekliliğini vurgulayarak bir çalışma başlattıklarını aktaran Vidinlioğlu, ayrıca Türkiye’de kartlı sisteme geçmeyen 7 şehir arasında olduğumuzu belirterek 2020’de halk otobüslerinde kartlı sisteme geçileceği bilgisine yer verdi.
“TEMİZLİK KONUSUNDA VATANDAŞLARIMIZDAN ÖZÜR DİLİYORUM”
En fazla şikayet gelen konuların başında temizlik olduğunu ve temizlikte yer yer aksaklıklar yaşandığını kabul eden Vidinlioğlu, vatandaşlardan bu konuda özür dileyerek; “Bu durumdan dolayı önce şehrimizin yaşayan insanlarından bir özür dilememiz gerekiyor. Bu konuda her ne olursa olsun mazeretlerin arkasına sığınmamak lazım. Temizlik konusunda özelikle sokak aralarında eksik kaldığımız zamanlar oluyor. İlk etapta bu işin içerisinde ziyadesiyle çok provokasyon vardı. Biz göreve geldikten hemen sonra saat dokuzda çöp arabasının geçtiği yere saat 9 buçukta ortaya çöp bırakılıyordu. Bunların hepsi belgeli. Öncelikle bu iş provokasyonla başladı. Ama akabinde TYP’lilerinde ayrılması söz konusu oldu. Bizim temizlik için TYP’lilerden kullandığımız çok sayıda çalışanımız vardı. Onların gitmesi ile birlikte çok ciddi bir çalışan eksikliğimiz var. Dolayısıyla mesai ile çalıştırmamıza rağmen yetişemedik. Ben genel müdürle de görüştüm TYP’lilerin durumu ne olacak diye. Şuanda sadece Milli Eğitim’e verildi. Onun haricinde verilen TYP’li yok. Mevzuatta değişiklik yapılacak deniliyor. Onda da ben gündeme getirmiştim. Başka kurumlara bazen görevlendirmeler oluyordu. Bu da hukuki sıkıntı çıkartıyordu. Ben hatta İŞKUR müdürümüzle yaptığım görüşmede bunun çok doğru olmadığını ve her kurumun ihtiyacı kadar TYP’liyi talep etmesi gerektiğini söyledim. TYP’liler sadece dış birimlerde çalıştırılabiliyor. Dolayısıyla dış birimi olmayan kurumların TYP’li talep etme şansı yoktu. Ben de o zaman mevzuatta küçük bir değişiklik ile bunun önüne geçilebileceğini söylemiştim. Bilmiyorum, bununla ilgili bir çalışma mı yapılır. Ama sonuçta henüz TYP’lilerden bir ses çıkmadı. Milli Eğitim dışında alan hiç kimse yok. Ben konunun sıkı takipçisiyim. Hatta bu konuda ben belediye olarak ihtiyacımız kadar TYP’li talep edeceğimizi söylemiştim. 200-220 civarında bir talebim söz konusu olmuştu. 10 gün önce 150 TYP’li için söz aldım. Ama henüz ortada bir şey yok. Eğer zaten bu 150 tane TYP’li bile verilse temizlik ile ilgili problemimizi büyük oranda çözmüş olacağız. En azından bir 10-15 gün daha bekleyelim. Bu TYP konusunda bir şey çıkmazsa o zaman başımızın çaresine bakacağız. Çünkü temizlik olmazsa olmazımız. Ama geçici de olsa yaşanan bu aksaklıktan dolayı ben yine vatandaşlarımızdan, şehrimiz yaşayanlarından özür diliyorum.”
“MASLAK CİDDİ BİR İŞ”
Maslak Yeni Sanayi Sitesi ile ilgili bu ayın sonunda kamulaştırılmasının bitimi olduğunu söyleyen Vidinlioğlu; “Bazıları kamulaştırmaya razı olmuştu, bazıları kamulaştırılmasını istememişti. Biz de bununla ilgili mahkemeye gitmiştik. Nisan ayı içinde davamız açtık. Kamulaştırmalarla ilgili bilirkişi raporları verdi. Birkaç gün içinde mahkemesi var. Mahkeme de nihai kararını verirse Kasım ayı içinde o kısmı da halletmiş olacağız. O kamulaşma bittikten sonrada diğer aşamalarına geçilecek. Maslak ile ilgili Naci Ağbal Beyle bir görüşme yaptım. Kendisinin yaklaşımını da gördüm. Bu ciddi bir iş. Belediye olarak da zaten biz bu işin içindeyiz. Beklentiler çok yüksek, süreç biraz yavaş işliyor. Ama süreci de hızlandırma adına biz hemen dava açtık. İnşallah bundan da daha hızlı şekilde netice alırız” dedi.
“AKILLI KENT UYGULAMASINDA BEKLEMEDEYİZ”
Toplantıda seçim kataloglarında da bulunan Akıllı Kent Uygulamasıyla ilgili sürece de yer veren Vidinlioğlu; “Akıllı kent ile ilgili ihaleye çıktık, fakat mevcut anlaşmalı olduğumuz şirket bunu, kendisinin mağdur olacağı gerekçesiyle şu andaki KİT’e aldı. Bekleme sürecindeyiz. Tabi bu süre zarfında da İçişleri Bakanlığı’nın belediye sistemi çalışması var. Bundan yaklaşık 20 tanesini bitirmiş vaziyette ama 65 modül olacak. Kanuni olarak zorunlu hale getirecekler. İçişleri Bakanımız Belediyeler Birliğindeki açıklamasında ‘Zaten biz bunu yapacağız itirazlar var. Bütün belediye bilgelerinin bakanlıkta toplanması çok doğru bir şey olmayacak diyerek muhalefet edenler var ama biz bunu kendi bünyemizde bulundurmayacağız bunu tamamladıktan sonra Çevre ve Şehircilik bakanlığına devredeceğiz’ dedi. Zannediyorum orda bir belirsizlik söz konusu. Ya bunun ihalesini kendimiz yapacağız ya da dediğimiz gibi e belediye sistemi üzerinden sisteme entegre olacağız. Dolayısıyla Akıllı kent uygulaması dediğimiz durum bu aşamada” dedi.
MEHMET FEVZİ EFENDİ KABRİ CİVARINA OTOPARK
Şeyh Şaban-ı Veli Caddesinde ciddi bir yoğunluk yaşandığını, Hisarardı ile Mehmet Fevzi Efendinin kabrinin bulunduğu yere çıkmadan önceki yer arasında trafiğe kapalı bir alan düşüncesi olduğundan bahseden Galip Vidinlioğlu; “Ama bunu yaparken de mutlaka hem Mehmet Fevzi Efendi tarafına hem de Hisarardı tarafına girerken bir otoparkımızın olması gerekiyor. Onunla ilgili Mehmet Fevzi Efendi’nin orada 2-3 tane yer tespit ettim. Bir de Hisarardı orası Özel İdarenin, Milli Eğitim’e tahsis edilmiş. Hem Milli Eğitim müdürümüzle hem de valimizle bir görüşme yaptık. İnşallah orayı da çözüme kavuşturursak Hisarardı Okulu ve dolayısıyla diğer tarafına yapılacak iki 3 tane otopark alanı tespit ettim, onlarla birlikte bunu da uygulamaya inşallah geçebiliriz” şeklinde konuştu.
ADALET CADDESİ 26 KASIM’DA ESKİ HALİNE DÖNÜYOR
Trafik düzenlemelerine de değinen Belediye Başkanı Vidinlioğlu; “Kuzeykent’te Kamil Demircioğlu Caddesi’nde ara refüjlerin kapatılmasıyla ilgili ve şehir merkezinde Mütevelli Otel’in ilerisine korkuluk yapılması ile ilgili sosyal medyadan ciddi birkaç tane eleştiri aldık. Bunların tamamı İl Trafik Komisyonu kararıdır. 28.12.2017 tarihinde toplanan 2017/02 sayılı İl Trafik Komisyonu’nda alınan karardır. Biz bu komisyon kararını uygulamaya koyduk. Bizim aldığımız bir karar değil. Sadece uygulama bize ait. 23 Eylül 2019 yılında Mutaflar Çarşısı ve Adalet Caddesi’ndeki trafik akımının ters yöne çevrilmesi talebi. Talebi biz verdik. İl Trafik Komisyonu belirtilen talebi yaptığı değerlendirmede kabul gördü. Yani burada trafik eski haline geri dönüyor. 26 Kasım Salı günü itibariyle trafiği yeniden eski haline getireceğiz. Belediye Caddesi’nden giriş yapıldığında Adalet Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na giriş sağlanacak. Trafik ışıklarını ona göre düzenleyeceğiz. Ekiplerimiz 26 Kasım Salı günü itibariyle sürücülerimizi bilgilendirmeye başlayacak. Üç ay boyunca bu bilgilendirmeler yapılacak. Yine seçim sürecinde ana yol güzergahındaki askıya alınan park yasağını bizler uygulamaya koyduk. Trafiğimizin daha güvenli ve rahat şekilde seyredebilmesi adına gerekli çalışmaları sürdürüyoruz” diye konuştu.
ÖDENMEYEN BORÇLAR İÇİN SON UYARI: ‘İCRA TAKİBİ BAŞLAYACAK’
Genele bakıldığında büyük oranda vatandaşların faturalarını ödediklerini, ancak ödemeyenlerin de bunu alışkanlık haline getirdiklerini belirten Başkan Vidinlioğlu; “Belediyemizin vadesi geçmiş alacakların toplam tutarı 17 milyon 87 bin 875 TL. Aslında biz genele baktığımızda büyük oranda yüzde 75’lere, 80’lere hatta yer yer 90’lara varan oranda vatandaşımız geliyor ücretlerini ödüyor. Ödemeyenlerde bu alışkanlık haline gelmiş. Bekleyip duruyor. Af diye bir şey söz konusu olması mümkün değil bu kamu alacağı. Eğer benim bir alacağım varsa ‘Hadi kardeşim sildim, Allah yolunu açık etsin’ diyebilirim ama Devletin alacağı noktasında kimse devlet yerine affetme yetkisine sahip değil. Son bir kez daha uyarımızı yapalım. İcra takibini başlatacağız. Ödemediğin su parasıyla abdest alıp namaz kılıyoruz. Bu konuda biraz daha hassasiyet göstermelisiniz. Ödenmesi gerekiyor. Ben kimseyi zor durumda bırakmak istemem ama benim bu alacaktan en vazgeçme hakkım var ne de bir başkasının var. Dolayısıyla en kısa sürede mesaj yerine bulur da ödeme gerçekleşir yoksa icra takip işlemini başlatmak zorunda kalacağız” dedi.
“ÖNÜMÜZE BİRAZ DAHA GÜVENLE BAKACAĞIZ”
2018 yılından 60 milyon lira civarında bütçeye arsa satışı konulduğunu, ancak gerçekleşen 32 milyon olunca 2019 yılına 28 milyon bütçe açığıyla bir devir olduğunu belirten Başkan Vidinlioğlu, son olarak şunları kaydetti; “Geçen gün sosyal medyada vardı. 2014 ile 2019 arasındaki yaklaşık 1 milyarlık bütçeye rağmen ne yapıldı ne yapılmadı gibi sosyal medyada bir paylaşım oldu. Tabi 2019 bütçesi dahil benim bütçem değil. 2020 bütçesiyle ilgili ben her türlü soruya muhatabım. Ama bu süreyle ilgili bilgilendirme amaçlı ben size rakamları söyleyeyim. 2014 yılı mali bütçesi; bütçe toplamı 133 milyon 732 bin. Personel gideri 18 milyon 577 bin 550, mal ve hizmet alım gideri 64 milyon 653 bin 225, sermaye giderleri 41 milyon 571 bin 425, gerçekleşen bütçe 88 milyon 769 bin. 2015 yılı mali bütçesi; bütçe toplamı 140 milyon. Personel gideri 22 milyon 790 bin, mal ve hizmet alım gideri 63 milyon 732, sermaye giderleri 39 milyon 727, gerçekleşen bütçe 106 milyon. 2016 yılı mali bütçesi; bütçe toplamı 145 bin. Personel gideri 22 milyon 610 bin, mal ve hizmet alım gideri 43 milyon 819 bin, sermaye giderleri 34 milyon 402 bin, gerçekleşen bütçe 133 milyon. 2017 yılı mali bütçesi; bütçe toplamı 176 milyon 680 bin. Personel gideri 23 milyon 690 bin, mal ve hizmet alım gideri 62 milyon 123 bin, sermaye giderleri 61 milyon 34 bin, burada da gerçekleşme 169 milyon lira olmuş. 2018 yılı bütçe toplamı 210 milyon. Personel gideri 26 milyon 830 bin, mal ve hizmet alım gideri 78 milyon 300 bin, sermaye giderleri 61 milyon 522 bin, burada da gerçekleşme 204 milyon. 2019 yılı mali bütçesi; bütçe toplamı 195 milyon, gerçekleşen 166 milyon. Personel gideri 30 milyon 467 bin, mal ve hizmet alım gideri 64 milyon 232 bin, sermaye giderleri 59 milyon 862 bin. 2014 yılı hibe desteği 453 bin, 2015 yılı 610 bin, 2016 yılı 853 bin, 2017 yılı 378 bin 2018 yılı 4 milyon 824 bin 686, 2019 yılı 1 milyon 127 bin 771 TL. Arsa satışları; 2014 yılı 4 milyon 32 bin, 2015 yılı 12 milyon 869 bin, 2016 yılı 15 milyon 269 bin, 2017 yılı 28 milyon 677 bin, 2018 yılı 32 milyon 764 bin, 2019 yılı 16 milyon 121 bin. Tabi bizim en büyük sıkıntılarımızdan biri şu; 2018 yılında 60 milyon civarında bütçeye arsa satışı konulmuş. Ancak gerçekleşme 32 milyon olunca 2019 yılına 28 milyon bütçe açığıyla bir devir söz konusu. 2018 yılındaki bütçe açığı dolayısıyla bu yıla yansıyor. Dolayısıyla böyle bir kriz döneminde arsa satılmayınca ve maddi sıkıntılarda olunca birde mart ayı içinde yapılan ihaleler sizi bağlayıcı oluyor. Bütçenin büyük oranda harcanması söz konusu. Bugün yaşanan mali tablonun sebebi de bu zaten. Biz göreve geldiğimizden bu tarafa harcamaları en aza indirerek borcumuzu azaltmanın derdine düştük. Dolayısıyla şu aşamada bizim projelerimizle ilgili çok fazla yaptığımız bir şey yok. Henüz büyük ihale sürecine girmedik. Onun için bu sıkıntılı süreçten inşallah yüzümüzün akıyla, bütçeyi denkleştirerek yada çok cüzi bir şeyler bırakarak çıkma niyetindeyiz. Bütün hesabımızı kitabımızı ilk toplantıda da dile getirdim, 2020 yılına göre yapıyoruz. Genel yaptığımız görüşmelerin sebebi de bu. Genel bütçede de para olmadığından bakanlıklarda bizlere hesabınızı 2020 ye göre yapın deniyor. Biz yine de bu para yokluğunda nereden baksanız 50-55 milyonluk bir rakamın sözünü almış olduk.”
6 AYDA YAPILANLAR 10 BAŞLIK ALTINDA SIRALANDI
Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, belediyenin Nisan-Eylül dönemindeki 6 ayda yapılan faaliyetleri, şehir imar planları, sosyal haklar, acil durum, KASKİ, sosyal yardım ve faaliyetler, spor faaliyetleri, park ve çevre çalışmaları, sokak hayvanları, denetimler ve teknoloji faaliyetleri olmak üzere 10 başlık altında sıraladı;
Şehir imar planları;
Kastamonu’da cadde, mahalle sokak ve oyun gruplarının bulunduğu demir korkuluk yapımı, Nasrullah Meydanı içerisine Zabıta noktası ve lostra salonu yapımı, Kuzeykent’te itfaiye binasının yapımı, 8 adet imar planı değişikliği ve yapımı, 6 adet yeni yapı inşası, 38 metruk bina tespiti ve 4 yapı yıkıldı. Bankaların talepleri doğrultusunda yeni ATM yerleri tespiti ve kiralanması, şehrin çeşitli yerlerinde yol, yeşil alan, park vb. kamu hizmet alanlarının tespit ederek 2020 Kamulaştırma programına dâhil edildi. 25 bin 500 metrekare parke tamiratı, 50 in metreküp hafriyat çalışması, 2 bin metrekare asfalt çalışması, 52 bin metrekare parke yol yapımı, 13 bin 200 metre bordür yapımı, 18 bin metrekare asfalt yol yapımı, 153 bin metrekare sathi kaplama, 42 bin 500 metrekare yol kumlama çalışması, 4 adet yıkılma tehlikesi bulunan yapının yıkılması ve 16 adet evin çatı onarımı, 3 bin metrekare yaya kaldırımı tamiratı, bin 800 metre tel örgü çalışmaları, 3 bin 700 yol açma çalışmaları, 13 bin 900 metrekare yaya kaldırımı yapımı, bin700 metre yaya kaldırımı bordür yapımı gerçekleştirildi.
Sosyal haklar;
641 personelimizin özlük hakları ile ilgili Belediye İş Sendikası ile Belediye Başkanlığımız arasında 3 yıllık toplu iş sözleşmesi imzalandı.
Acil durum hizmetleri;
İtfaiye Müdürlüğü 27 adet yangına müdahale etti.
KASKİ faaliyetleri;
834 metrelik yağmur suyu hattı, bin 79 metrelik kanalizasyon hattı 692 metrelik içme suyu hattı yapıldı.130 metre uzunluğunda yüzey suyu ızgarası ile çeşitli derelerde ıslah çalışması kapsamında 12 adet sanat yapısı yapıldı. Kazı yapmanın riskli olduğu bölgelerde toplam 800 metre uzunluğunda yönlendirilebilir yatay sondaj yöntemi kullanılarak kanalizasyon ve içme suyu hattı tamamlandı. Avrupa Birliği destekli olarak yapılacak olan Atık Su Arıtma Tesisinin yapımı için 13 Haziran’da Müşavirlik sözleşmesi imzalandı. Gürleyik suyunun yaklaşık 3 katı su bularak olumlu sonuçlanansu arama çalışmalarınınardından, suyun değerlendirilmesiyle ilgili KASKİ yetkileri ve valilik ortak çalışmalara başladı. İçme Suyu Arıtma Tesisinde kapasite artırım çalışmaları %20 oranında gerçekleştirildi. Su faturalarında %15 indirime gidildi.
Sosyal yardım ve faaliyetler;
116 eve yaşlı bakım hizmeti veridi, Mezarlık Bilgi Sistemini (MEBİS) kuruldu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Etkinliğinde ücretsiz olarak çocuklara Şehr-i Dilara Çocuk Korosu konseri düzenlendi, Kuzeykent Mahallesi’ne kreş ve oyuncak kütüphanesi projesi yapıldı, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde kreş projesi hazırlandı, otogarda ring servisi uygulamasını başladı.28. Uluslararası Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu EvliyalarıAnma Haftası programı düzenlendi, Ramazan Ayı Etkinlikleri gerçekleştirilerek Bengü Türk kanalında canlı yayınlanan Ramazan Sohbetleri programına ev sahipliği yapıldı.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında ücretsiz olarakŞehr-i Dilara Pop Müzik Orkestrası Gençlik Konseri düzenlendi, Büyük Önder Atatürk’ün Kastamonu’ya Gelişleri, Şapka ve Kıyafet İnkılabının 94. yıl dönümüetkinlikleri kapsamında Grup Dem, Azerin, BünyaminAksungur ve Kızı Kırgız Özyaman konserleri ve 30. Geleneksel Atatürk ve İstiklal KupasıAt Yarışları gerçekleştirildi. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları yapıldı. Milli Mücadele Kahramanımız Şehit Şerife Bacı anısına Ankara 75’nci Yıl Hipodromu’nda Şerife Bacı Kupa Koşusu gerçekleştirildi. Ahilik Haftası Kutlamaları gerçekleştirildi. Ücretsiz olarak Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun ‘’Aynı’’adlı eserinden Tek Perdelik Fetih Tiyatrosu sahnelendi, 15 Temmuz diriliş ruhunu canlı tutmak amacıyla anma programı düzenlendi,21. TürkDünyası Günleri gerçekleştirildi.
Bursa‘da 8.si düzenlenen Bursa Kastamonu Günlerindeilimizin yöresel ürünleri, tarihi ve kültürünün tanıtımı gerçekleştirildi. İstanbul Maltepe’de düzenlediğimiz 13. Kastamonu Günlerinde, İstanbul’da ilimizin yöresel ürünleri, tarihi ve kültürü tanıtıldı.Ankara’da düzenlenen 2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nde ilimizin tanıtımı yapıldı. Kastamonu Simidinin coğrafi işaret belgesi alındı. Kastrofest Gastronomi Fuarı ve 9’ncu Kastamonu Ahşap Fuar’ı gerçekleştirildi.49. Şehit ve Devlet Büyükleri Emanetleri Sergisi’ açıldı. Kandillerde, Kandil Simidi dağıtımı yapıldı. Tiyatro ekibi, çeşitli tiyatro oyunlarınıhalkımıza ücretsiz olarak sahneledi.
Spor faaliyetleri;
Kadın Hentbol Takımı ligde 1’nci sırada yer alarak Süper Kupayı kazandı. Avrupa Kupası’nda yola devam ediyor. Kasım ayında 3’ncü ön eleme maçını oynayacaklar.
2019 yılında Wushu branşında; 1 Avrupa ikinciliği, 2 Balkon Şampiyonluğu, 2 Balkon Şampiyonasıikinciliği, 4 Balkon Şampiyonası üçüncülüğü, 8 Türkiye Şampiyonluğu, 10 Türkiye Şampiyonasıikinciliği, 11 Türkiye Şampiyonası üçüncülüğü elde etti.
2019 yılında Kickboks branşında; 1 Avrupa Şampiyonası üçüncülüğü, 1 Avrupa Kupasıüçüncülüğü, 6 Türkiye Şampiyonluğu, 5 Türkiye Şampiyonası ikinciliği, 6 Türkiye Şampiyonası üçüncülüğü elde etti.
2019 yılında MuayThai branşında; 1 Türkiye Şampiyonluğu elde ettik, sporcumuz milli takıma seçildi. Dünya Şampiyonasında çeyrek finalde elendi. Karadeniz Bölgesindeki yarışların yapılabilmesi için planlanan hipodromla ilgili çalışmaları başladı ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde bağlantılar kuruldu.
Park ve çevre çalışmaları;
240 dönümlük Millet Bahçesi projesi için ilgili birimler ilimize gelerek incelemeler yapmaya başladı. Fırat Yılmaz Çakıroğlu Parkı, Bekir Yücel Parkı ve Şehit Öğretmenler Parkı çalışmaları tamamlanarak, açılışlarını gerçekleştirildi. 23 takım oyun seti ve 7 takım kondisyon parkuru kurulumu yapıldı. 445 adet ağaç grubu bitki dikimi, 17 bin 500 adet çalı grubu bitki dikimi ve 70 bin adet mevsimlik çiçek dikimi gerçekleştirildi. 7 noktaya yeraltı çöp konteynırı konuldu ve 15 adet daha yeraltı çöp konteynırını konulması planlanıyor. Geri dönüşüm çalışmaları kapsamında BasketPotası Şeklinde Pet Şişe Toplama Sepetlerini iki okulumuzda faaliyete geçirildi. 387 adet çatal ayak çöp kovaları, dekoratif çöp kovaları ve yerüstü çöp konteynırları şehrinçeşitli yerlerine yerleştirildi. Temizlik aracı envanterimize mini yol süpürme aracı eklendi. Çevre bilincini artırmak amacıyla okulların da dâhil olduğu Atık Pil, Atık Yağ ve Kadı Dağı Çöp Toplama Etkinlikleri düzenlendi. Ödül olarak Şehit Şerife Bacı Ortaokulu’na 4 adet akülü engelli aracı teslim edildi. Çevre ajandası hazırlayarak öğrencilere dağıtıldı. Gerekli görülen yerlere 200 delinatör duba, 180 metrekare hız kesici, 5 adet parabolik ayna montajı yapıldı.Şehirlerarası Otobüs Terminali ve Devlet Hastanesi bölgesinde bulunan yolların 350 metrekarelik yol çizgisi boyama çalışmaları tamamlandı.
Sokak Hayvanları;
Geçici Hayvan Bakımevi içerisine idari hizmet binası projelendirdik. 2 beslenme noktası oluşturuldu, 348 sokak hayvanı kısırlaştırıldı, bin 315 sokak hayvanı tedavi edildi, 78 sokak hayvanı sahiplendirildi.
Denetimler;
Kastamonu merkezde 56 işyerinde 7 bin 582 adet ürünün etiket denetimi yapıldı. Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Muayene Yönetmeliğinin 20’nci maddesine istinaden, İlimiz merkezi ve ilçelerimizde 560 adet ölçü ve ölçü aletinin periyodik muayenelerini yapıldı.
Teknoloji faaliyetleri
Robotik Kodlama Atölyesi’nde devam eden 5 grup “Robot Uygulamaları” kursunun devam etmesini sağlandı ve 91 katılımcının 15’ini sertifikalandırıldı. Devam eden 7 grup“Arduino ile Programlama ve Tasarım” kursunun devam etmesini sağlandı ve 109 katılımcının 45’ini sertifikalandırıldı. 8 grup, yeni “Arduino ile Programlama ve Tasarım” kursu açılarak130 katılımcıya kurs verildi. Şehirlerarası Otobüs Terminali, Nasrullah Meydanı ve Cumhuriyet Meydanı’nda ücretsiz kablosuz internet hizmeti (Hotspot) uygulaması başlatıldı. (Nihan Kıran)