Kendir Başkenti Kastamonu
2 Kasım’daki “2. Kastamonu İş Dünyası Zirvesi” sloganı
Kendir Başkenti Kastamonu
İlimizin kalkınması için birçok treni kaçırdığımızı ifade eden KASİAD Şube Başkanı Ahmet Katar; “Hep ifade ettiğimiz gibi Kastamonu için kaybedilecek vakit yok. Bu bakımdan kendir konusunda mevcut potansiyellerimiz iyi değerlendirilerek, ilimizin tarımsal kalkınma politikalarında kendir hedef ürünlerden biri olmalıdır. Bakınız sarımsak noktasında üretimde liderliği başka illere kaptırdık. Siyez konusunda hala beklenen atılımı gerçekleştiremedik. Önümüzde birçok sanayi kolunda kullanılabilen bir kendir fırsatı var. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Bu bakımdan 2. Kastamonu İş Dünyası Zirvesinin ana konusunu kendir olarak belirledik” dedi.
KASTAMONU Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Katar, 2 Kasım’da ikincisi düzenlenecek olan Kastamonu İş Dünyası Zirvesi öncesi bilgilendirmelerde bulundu. Zirveyi ‘Kendir Başkenti Kastamonu’ sloganıyla düzenleyeceklerini kaydeden Şube Başkanı Katar, Kastamonu’nun kendir konusunda deneyimli ve tarımsal arazi bakımında elverişli olduğunu ifade etti. Zirve, 2 Kasım Saat 18.30’da Rüya Düğün ve Kongre Merkezi’nde başlayacak.
“KENDİRİN GÜNCEL TARTIŞMALARDAN UZAK ELE ALINMASINI İSTİYORUZ”
İlk toplantıda Kastamonu’nun sanayi ve turizm potansiyelini ele aldıklarını söyleyen Ahmet Katar; “Hep üzerinde durmuş olduğumuz bu iki sektörde Kastamonu’nun sahip olduğu fırsat ve zorlukları geniş bir çerçevede değerlendirmiştik. Özellikle iş adamlarımızın şehir dışından programa göstermiş oldukları ilgi bizim konuya olan duyarlılığımızı ve bu tür organizasyonlara olan heyecanımızı daha da artırdı. Bu yıl ele alacağımız konunun sınırlarının daha net olmasını tercih ettik. Ülkemizde kenevir üretimiyle ilgili yaşanan gelişmeleri Kastamonu olarak takip ettik. Bu konuda birçok açıklama ve talep gelişti. Kenevir konusunun güncel tartışmalardan uzak olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Kastamonu-Taşköprü havzasında yıllarca tarımı yapılan bu bitki başta Taşköprü’deki çiftçilerimize gelir kaynağı oluşturmuş, Sümerbank’a bağlı Taşköprü Kendir Fabrikası ve Taşköprü SEKA Kağıt Fabrikası’na hammadde kaynağı olmuştur. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki bir dönümlük kenevir, yirmi beş dönümlük orman kadar oksijen üretebilmektedir. Aynı şekilde bir dönümlük arazide üretimi yapılan kenevirden dört dönüm arazide yetişen ağaca eş kâğıt üretimi gerçekleştirilebilmektedir. Birçok hastalığın tedavisinde de kullanılan kenevir, tekstil sektöründe onlarca ürüne hammadde kaynağı olabilmektedir” dedi.
“KONUNUN ÜZERİNDE HASSASİYETLE DURUYORUZ”
Kenevir konusunda ilimizin geçmişten gelen bir deneyime ve toprak ile arazi elverişliliğine sahip olduğunu kaydeden Katar; “Biz bu bakımdan kendir-kenevir konusunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Bir sanayici olarak söyleyebilirim ki Kastamonu nasıl ahşap sektöründe sanayileşmiş ve küresel çapta isminden söz ettiren köklü firmalara sahip olmuşsa kenevir alanında da sanayileşme ile çok önemli atılımlara imza atılabilecek kapasiteye sahiptir” ifadelerine yer verdi.
İŞİN UZMANLARI ‘KENDİR’İ ANLATACAK
Kastamonu İş Dünyası Zirvesi’ni ‘Kendir Başkenti Kastamonu’ sloganıyla düzenleyeceklerini sözlerine ekleyen Şube Başkanı Ahmet Katar; “İlimizin ve ülkemizin bu konudaki potansiyellerini ele almak istedik. Organize etmiş olduğumuz panelde gazeteci-yazar, aynı zamanda ilimizde tarımsal anlamda ve gastronomi alanında önemli çalışmalara imza atan sayın Mustafa Afacan’ın moderatörlüğünde kendiri konuşacağız. Panelistlerimiz ilimizde uzun yıllar Tarım İl Müdürlüğü yapmış, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı, değerli hemşerimiz sayın İhsan Emiralioğlu; Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde kenevir üzerine çalışmalar yapan, merkezin Kenevir Enstitüsü kurucusu sayın Dr. Yalçın Koçak; Karadeniz Teknik Üniversitesi Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Usta olacaktır. Kastamonu kendir konusunda deneyimli bir şehirdir. Şehrimizin köklü tarım geçmişinde kendirin önemli bir yeri vardır. Kastamonu, kendirde başkent olmaya aday bir ildir. Üzülerek görüyorum ki son dönemde kendir üretimi ile ilgili destek verilecek şehirler telaffuz edilirken Kastamonu’nun adı anılmamaktadır” diye kaydetti.
“KAYBEDİLECEK VAKİT YOK”
İlimizin kalkınması için birçok treni kaçırdığımızı ifade eden Katar; “Hep ifade ettiğimiz gibi Kastamonu için kaybedilecek vakit yok. Bu bakımdan kendir konusunda mevcut potansiyellerimiz iyi değerlendirilerek, ilimizin tarımsal kalkınma politikalarında kendir hedef ürünlerden biri olmalıdır. Bakınız sarımsak noktasında üretimde liderliği başka illere kaptırdık. Siyez konusunda hala beklenen atılımı gerçekleştiremedik. Önümüzde birçok sanayi kolunda kullanılabilen bir kendir fırsatı var. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Bu bakımdan 2. Kastamonu İş Dünyası Zirvesinin ana konusunu kendir olarak belirledik. Kendir konusunda sanayici ve işadamlarımızın iyi bilgilenmesi konunun öneminin daha iyi anlaşılması açısından çok önemlidir. Ben bu konuda söyleyecek sözü olan herkesi 2 Kasım’da İş Dünyası Zirvemize bekliyorum. Her daim sıcak tutulması gereken bir konu olan kendir üretimini gelin hep beraber konuşalım” dedi. (Bülten)