Afetzede sarımsak, bu sene cep yakacak
Afetzede sarımsak, bu sene cep yakacak
KASTAMONU’nun hemen her bölgesinde satılan Taşköprü sarımsağında sel ve dolu yağışı nedeniyle üretimin olumsuz etkilendiği gözlemleniyor. Sarımsak fiyatının geçen yıla oranla yüksek olması ise dikkat çekiyor.
“TEMMUZDAN ÖNCE, SARIMSAK ALMASINLAR”
Çocukluktan bu yana sarımsak üretimi içerisinde yer aldığını söyleyen pazar esnafı İsmail Cebeci, Taşköprü sarımsağının üretimini ve farkını şu şekilde anlattı; “Kış döneminde, tohuma ayrılır. Sarımsakların güzel dişli olanları tek tek seçilir, Nisan ayında tarlaya ayrılan dişler dikilir. Gerçek Taşköprü sarımsağının hasadı Temmuz ayında olur. Temmuz’dan önce satılan sarımsaklar, Taşköprü sarımsağı değildir. Çin sarımsağı filan satılıyor, vatandaşları uyaralım temmuzdan önce, Taşköprü sarımsağı diye satılan sarımsağı almasınlar. Taşköprü sarımsağımızın sapı ince olur. 8 ayla bir sene arasında bozulmadan muhafaza edilebilir. Dışarıdan gelen veya Çin sarımsağı denilen sarımsakların kelle boyutları daha büyük olur. Bir de Taşköprü sarımsağının içi kırmızı olur yani kellesinde kırmızılık vardır. Diğer sarımsaklara göre bizim sarımsağımızın aroması daha fazladır ve daha güzeldir. Taşköprü sarımsağı, yoğun kokar, eğer alınan sarımsağın kokusu yoksa onu tercih etmeyin. Diğer sarımsaklar, 3 ay içerisinde sönmeye, kurumaya başlar. Taşköprü sarımsağı ise sapından itibaren kurumaya başlar o yüzden ömrü daha uzun olur.”
“TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞININ ÜRETİMİ ZAHMETLİDİR”
Taşköprü sarımsağının, bin bir zahmetle, kadın işçileri tarafından üretildiğini belirten Cebeci; “Sarımsak olgunlaşana kadar, kadın işçiler tarafından nasıl çocukla büyüyene kadar uğraşılırsa, sarımsakla da öyle uğraşıyorlar. Taşköprü sarımsağının üretimi zahmetlidir. Tarlaya Mart ayında giren sarımsak, devamlı ilaçlanır, bakımı yapılır. Yoksa sarımsağı kurt keser, hastalık bulaşır bunlar gibi sıkıntılar olmasın diye, gerekli ilaçlama ve bakım işlemleri yapılır. Yani bir sarımsak, pazara gelinceye kadar, en az beş defa işçilerin elinden geçer. Mayısın ilk haftasında kazılmaya başlanır, kurutulur ardından hasadı yapılır” dedi.
“GEÇEN YILA GÖRE FİYATLAR YÜKSEK”
Sarımsak üretiminin geçen yıla göre daha az olduğunu söyleyen Cebeci; “Çiftçi bunu, 8 TL’nin altında satma şansı yok, topraktan çıkış maliyeti, 8 TL gibi bir maliyeti vardır yani. Bu sene küçük boy sarımsaklar, 8 ile 12 lira arsında satılıyor, orta boy sarımsaklar ise 10 ile 15 lira arasında satılıyor. Büyük boy sarımsaklar da 15 ile 20 lira arasında alıcı buluyor. Bu sene çok büyük bir hasat olacaktı ancak dolu afeti nedeniyle 25-50 ton gibi bir hasat beklenirken, çiftçinin hasadı 10-15 tona kadar geriledi. Dolu nedeniyle hasat rekolteyi tutmadı. Bu nedenlerden dolayı geçen yıla oranla sarımsak fiyatları biraz daha yüksek. Dolu ve sel gibi afetler, sarımsak üretimini olumsuz etkiledi, sarımsaklar tarlada çürüdü, bozuldu. Fiyatlar hala sabit değil, artış olabilir” diye konuştu. (Hüseyin Hüsnü Aykaç / ÖZEL HABER)