‘Bu sene kurban fiyatı düşük olacak’
KDSYB BAŞKANI ŞEKERCİOĞLU’NDAN BAYRAMI SAYILI GÜNLER KALA GÜZEL HABER:
‘Bu sene kurban fiyatı düşük olacak’
KURBAN Bayramına sayılı günler kala, vatandaşların havyan pazarına gitmeden önce merak ettiklerini, Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KDSYB) Başkanı Osman Şekercioğlu cevapladı. Canlı Havyan Pazarı’nda kurbanlık satışlarının bugünden itibaren başlayacağını kaydeden Başkan Şekercioğlu, kurban fiyatlarının bu sene düşük olmasını beklediklerini ifade etti. Şekercioğlu, ayrıca vatandaşların ucuz ve verimli kurbanlık bulabilmeleri için arife gününü beklemelerini tavsiye etti.
“HAYVAN PAZARINDA TÜM TEDBİRLER ALINDI”
Kastamonu Canlı Hayvan Pazarında, yaşanacak yoğunluğa karşı düzeni sağlayacak ekibin hazır olduğunu söyleyen Osman Şekercioğlu; “Güvenlik kamerası takıldı, veteriner ekibimizde her hafta orada duruyorlar. Alıcı ve satıcılar hiçbir şekilde sıkıntı yaşamayacaklar. Biz tüm tedbirlerimizi aldık. Önceki seneler canlı hayvan kantarı yoktu, bu sene çiftçilerimizin talebi üzerine kantar da getirdik. Alıcı ile satıcı genelde göz kararı pazarlık yapıyor, ama kantara da çıkarmak isteyen oluyor. Vatandaş yanılmayayım diye talep edebiliyor. Belki bu sene, kilo hesabı satış da olabilir” dedi.
“BU SENE KURBAN FİYATLARI DÜŞÜK OLACAK”
Bu sene, kurban fiyatlarının düşük olacağını belirten KDSYB Başkanı; “Gidişata bakarsak, hayvan pazarında fiyatlar oldukça düşük gözüküyor. İstanbul’a gidenler de aynısı söylüyorlar. Bu sene kurban fiyatlarında artış olmayacak, tam tersine düşük olacak. Büyükbaş hayvanlarda ortalama 5 bin ila 15 bin TL gibi bir fiyat olur. Küçükbaş hayvanlarda ise ortalama 600 ile bin 200 TL gibi bir fiyat olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
“HAYVANLARIN BÜTÜN KONTROLLERİ YAPILIYOR”
Kurbanlık hayvanlarda, şap hastalığı ve başka bulaşıcı hayvan hastalıkları riskinin olmadığını kaydeden Şekercioğlu, şu şekilde konuştu; “Şimdi kulak küpesinden hayvanın yaşını, kilosunu, cinsini, adresini, kısaca her şeyini öğrenebiliyoruz artık. Hayvanın her türlü bilgisini görebiliyoruz. Hayvanların bütün kontrolleri yapılıyor. Kurbanlıklarda hastalığın olmadığını biliyoruz. Şap gibi hastalıkları, Kastamonu’da ve çevre illerde göremiyoruz. Ama olursa da nasıl anlaşılır; hayvanın ağzından salya geliyorsa, o tür hayvanları almamalarını tavsiye ediyoruz. Mutlaka veteriner kontrolünden geçirilerek, hayvanları almalarını hatırlatalım. Hayvan pazarına önem veriyoruz, imkânlarını genişletmeye çalışıyoruz. Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu’na (İFAD) bir proje verildi, eksiklerimizin giderilmesi yönünde. İnşallah onunla da tüm eksiklerimiz giderilmiş olacak.”
“İSTANBUL’U BESLEYECEK KADAR HAYVANIMIZ VAR”
Kastamonu’da kurbanlık hayvan sıkıntısının olmadığını dile getiren Başkan Osman Şekercioğlu; “Bırakın Kastamonu’yu, İstanbul’u besleyecek kadar hayvanımız var. Devrekâni, Seydiler, İhsangazi’den yıllık en az 20 bin ila 40 binin arasında kurbanlık sevkiyatı yapılıyor. Sadece Kastamonu’ya kalsa bizim bu kadar hayvanı harcamamız mümkün bile değil. Bizim burada vatandaş götürüyor, satamadan geri geliyor. Hayvan sıkıntısı burada katiyen olmaz yani. Kastamonu bölge pazarı olduğu için satıcı ve alıcı olarak 81 ilin 60’ı, kurbanlık almaya pazarımıza geliyor. Burası bölge pazarı, diğer pazarlara göre fiyatlar yine yüksek yani, satıcı da mağdur olmuyor. Doğu illerinden vatandaşlar olduğu gibi buraya geliyor. Eskiden besi materyali almaya Kars’a, Van’a, Hakkâri’ye giderdik. Artık oralardan, bin kilometre yerden satmaya buraya geliyorlar. Çevre illerden zaten geliş-gidiş oluyor, o yüzden burada, ne alıcıya, ne satıcıya hiç sıkıntı yok” ifadelerine yer verdi.
UCUZ VE İYİ KURBANIN FORMÜLÜ: ARİFE GÜNÜ PAZARA UĞRAMAK
Kurbanlık alışverişlerinin bugün başlayacağını ve bayramın üçüncü gününe kadar devam edeceğini bildiren Osman Şekercioğlu, vatandaşların kurban alışverişlerini arife günü yapmalarının daha avantajlı olduğunu söyleyerek; “Arife günü, daha verimli satışlar gerçekleşebiliyor, o gün hayvanlar ucuzluyor. Satıcılar da arife günü, bayramdan önce hayvanları satıp gitmek istiyor. Burası hayvancılık bölgesi, hayvan yok diye bir şey yok. Satıcılar, satın aldığınız hayvanı bayramın ilk gününe kadar beslemeyi kabul ediyorlar. Yani bayram gününe kadar besliyor, icap ederse kesimi de yapıyor. Kastamonu’da yüzde 70 simental ırkı var, artık Kastamonu simentalın membaı, en çok simental sığırının bulunduğu yer de burası zaten. Diğer illerden, hatta batıdan bile buradan damızlık simental götürüyorlar. En yaygın ırk simental, ondan sonra holştayn, montofon, şarole ve yerli ırk diye devam ediyor. Ama en fazla, eti bol olan simental satılıyor” şeklinde konuştu. (Hüseyin Hüsnü Aykaç / ÖZEL HABER)