Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen “3rd International Travel &Tourism Dynamics” (3. Uluslararası Seyahat ve Turizm Dinamikleri) kongre 28-30 Eylül 2022 tarihlerinde yüz yüze ve çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
“Yarınlar İçin Turizmi Yeniden Yapılandırma” teması üzerinden gerçekleştirilen kongrede 2020 yılında başlayan ve hala devam etmekte olan COVID-19 salgınının turizm üzerinde yarattığı etkisi üzerinde duruldu.
Kongrenin açılışında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yazıcıoğlu açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.
Bakan YardımcısıAlpaslan konuşmasında, Bakanlık olarak turizm sektörünün pandemi sonrasında hızlı bir şekilde gelişmesine yönelik yapılan çalışmalardan bahsederek, Bakanlık olarak turizm gelirlerinin artırılması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Turizmin gelişmesine yönelik olarak yapılan ulusal ve uluslararası organizasyonların önemine değinen Alpaslan, bu hususta yapılacak faaliyetlerde Bakanlık olarak tüm üniversitelere destek sağlayacaklarını ifade etmiştir.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin ise turizm paydaşlarının, turizmin gelişimi için bir araya gelmesinin ve fikir alışverişinde bulunmasının sektör açısından gerekliliğini vurgulayarak üniversite olarak uluslararası tüm faaliyetlere destek vereceklerini ifade etti.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yazıcıoğlu da kongrenin ulusal ve uluslararası 200’den fazla katılımcı ile gerçekleştirildiğini belirtti.
Kongreye katılan Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal 3 bildirisi ile Kastamonu’yu temsil etti.
“Turizm Ürünü Olarak Festival ve Şenliklerin Önemi Kastamonu Örneği”, “Somut Olmayan Kültürel Miraslarımızın Sürdürülmesinde Geleneksel Kış Sporlarının Önemi; Kastamonu Ağlı Kızak (Kayık) Yarışları Örneği” ve “Kastamonu Macera Turizmi Potansiyeli” başlıklı bildirileri ile kongreye katılan Haberal şunları kaydetti: “Şahsım olarak Kastamonu Üniversitesine 9 Ağustos 2021 tarihinde atandım. Derslerim haricinde rektörlüğümüzün ve dekanlığımızın destekleriyle; geldiğim günden itibaren sahaya inerek Kastamonu’muzun tüm ilçelerini adım adım dolaşarak Tarihi, Tabii, kültürel değerlerini araştırarak bunları envanter oluşturup turizm ürünü haline getirerek ülke turizmine kazandırmak aslı hedefimiz olmuştur. Öğrencilerimizi teorik derslerden sonra sahaya, alanlara götürerek hem uygulamalı ders hem de ders amaçlı geziler yaparak kalıcı bilgiler vermeye çalışıyoruz.
Fakülte dekanlığımız olarak kısa sürede çok sayıda etkinlikler araştırmalar gerçekleştirdik. Bizzat saha çalışmalarımız neticesinde elde ettiğimiz verilerle yola çıkarak 2 adet festivali Kastamonu festival takvimine ekledik. Bunlardan 2022 yılında Araç yayla kış festivali ve Tosya doğa sporları festivali olarak kayıtlara geçmiştir. Diğer bir etkinlik olarak yapılan ve 6 yıldır yapılamayan Ağlı Kızak yarışlarını Ağlı belediyesi ile beraber paydaş olarak Şubat 2022 de gerçekleştirdik. Bu 2 festivalimizi Turizm ürünü olarak ülke turizmine kazandırdık. Somut olmayan kültür miraslarımızdan olan Ağlı kızak yarışlarını ise geleneksel kış sporları takvimine almak için mücadele vereceğiz. Bundan sonrada sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışacağız. Kastamonu üniversitesi Ormancılık ve Tabiat turizmi ihtisaslaşma üniversitesi olması vesilesiyle Kastamonu’da macera turizmi rotalama çalışmalarımızı da başlattık bitirmek üzereyiz. Bildirilerimizden biri de buydu. Sunumlarımızı başarıyla gerçekleştirdik. Katılımcılar tarafından ilgiyle ve takdirle karşılandı. Kastamonu’yu yurt dışından gelen hocalar ve ülke içerisinden gelen 200 ün üstündeki akademisyenlere anlattık. Oturum başkanlarından bir hocamız şöyle söyledi; ‘Adeta bizi Kastamonu’yu gezdirdin, bizi götürmen şart oldu’ diyerek memnuniyetlerini dile getirdiler. Bu kongre Kastamonu ve batı Karadeniz bölge turizmi için önemli bir adım oldu. Çünkü biz sadece Kastamonu’yu değil Batı Karadeniz’i içeren çalışmalarda yapıyoruz. Bunlardan biri de ‘Batı Karadeniz Tabiat Turizmi Eylem Planı’dır. Biz çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Her zaman dediğim gibi sloganım ‘İşimiz turizm bölge ve ülke turizmi.’ Biz bunun için mücadele veriyoruz. Tekrardan Rektörümüz Prof. Dr. A. Hamdi Topal beye ve dekanımız Prof. Dr. Alptekin Sökmen beye teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum. Sunumların Türkçe ve İngilizce yapıldığı kongrede, 2020 yılında başlayan ve etkileri devam etmekte olan COVID-19 pandemisinin turizm üzerinde yarattığı etkilerin akademik olarak incelenerek alınması gereken tedbirlerin tartışıldığı belirtilmiştir. Kongrede 100’e yakın bildiri sunumu, sektör paydaşlarının katılımı, Amerika, İngiltere, Japonya, Portekiz ve Türkiye’den davetli konuşmacıların özel oturumları ve workshopların gerçekleştirildi.” (Haber Merkezi)