Her yıl Türkiye'de yaklaşık 30-35 milyon ton katı atık ortaya çıkarken, bunların büyük bir kısmını içecek kutuları ve pet şişeler oluşturuyor. DSYS sayesinde, vatandaşlar bu atıkları çöpe atmak yerine geri dönüşüm makinelerine atarak, sisteme entegre edilen depozito iade makinelerinden para kazanabilecekler.
BAKAN KURUM: "85 MİLYON VATANDAŞA HİZMET VERECEK"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, uygulama hakkında yaptığı açıklamada, "20 milyardan fazla içeceğin depozito işaretli ambalajlarla piyasaya sürülmesini sağladık. Ulusal Depozito Sistemi’ne geçiş sürecine odaklandık. Bu sistemle ambalajlar atık değil, ham madde haline gelecek. DSYS, 2025 yılı sonu itibarıyla 85 milyon vatandaşa hizmet verecek," dedi.
PİLOT UYGULAMA SAKARYA'DA BAŞLADI
Projenin pilot uygulaması, Sakarya'da başladı. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, "Sıfır atık ve sıfır emisyon iddiamızla yürütülen çalışmaların bu projeyle güçlenmesi bizim için çok önemli. Yeşiliyle ön planda, temiz bir Sakarya hayal ediyoruz," şeklinde açıklamalarda bulundu.
KAZANDIĞINIZ PARALAR E-CÜZDANDA
Depozitosu olan plastik, cam ve alüminyum içecek şişeleri, sisteme entegre depozito iade makinelerine iade edilebilecek. İade edilen her ambalaj başına vatandaşların e-cüzdan hesaplarına teşvik bedeli ödenecek. Sakarya'da başlayan pilot uygulamanın yıl sonuna kadar 81 il ve ilçelerde uygulanması planlanıyor.