Açıklamada, zehirli mantarların dış görünüş, koku ya da yetiştiği alan gibi faktörlerle ayırt edilemeyeceği, zehrinin pişirilerek, kurutularak ya da çeşitli yöntemlerle etkisiz hale getirilemeyeceği belirtildi. Zehirlenmenin önüne geçmek için tek güvenli yolun doğal ortamda yetişen mantarları tüketmemek olduğu ifade edildi.
Açıklamada; "Öncelikle bilinmelidir ki zehirli mantarlar gözle ayırt edilemez. Rengi, kokusu, yetiştiği alanın çayırlık olup olmaması, kurtlu olup olmaması, salyangozların bir kısmını yemiş olması mantarın zehirli olup olmadığına dair ipucu olarak kullanılamaz. Zehirli bir mantarın pişirilmesi, kurutulması, dondurucuda saklanması ya da sirkeli suda bekletilmesi zehrinin etkisini yok etmez. Mantarın yanında yoğurt yenmesi de yaygın inanışın aksine zehirlenmeyi engellemez. Dolayısıyla mantar zehirlenmesinden korunmak için tek etkili yol doğal ortamlarda yetişen mantarları tüketmemektir" ifadelerine yer verildi.
ZEHİRLENMELER ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR
Zehirlenme belirtilerinin mantarın türüne göre değişebileceğine dikkat çeken açıklamada, bazı türlerin 2 saat içinde bulantı, kusma, tansiyon düşüklüğü ve baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterebildiği, bazılarının ise saatler sonra daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi. Ciddi vakalarda karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi komplikasyonların ortaya çıkabileceği, hatta ölüme varan sonuçların görülebileceği uyarısı yapıldı.
"ZAMAN KAYBETMEDEN SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUN"
İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşlara kültür mantarlarının güvenli olduğunu ve tüketilebileceğini hatırlatarak, doğadan toplanan mantarlardan kaçınmalarını ve olası zehirlenme durumlarında zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalarını önerdi. Ayrıca, her türlü zehirlenme ile ilgili bilgi almak için 114 Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nin aranabileceği de hatırlatıldı.