TEMEKOĞLU; "KASTAMONU YÖRESİNE AİT 4 ÇEŞİT BOYA KULLANILIYOR"
Kastamonu taş baskısının çok eski olduğunu dile getiren taş baskı ustası Turgay Temekoğlu; “Taş baskı sanatı, 17. yüzyıldan gelen günümüzde de yaşattığımız bir üründür. Kendi dokumalarımızla baskımızı yapıyoruz. Tarihi olarak eski Ermeni zamanından kalmış hatta daha da eskisi var. Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde de geçiyor. Kastamonu dokularımıza taş baskı yapıldığına dair en eski bilgimiz budur. Taş baskı eskiden kireç taşı varmış oyması kolay olsun diye o taşlarla baskı yapılıyormuş. Daha sonrasında ıhlamur ağacına yönelmişler. Ihlamur ağacının oyulması kolay bir de boyayı güzel çektiği için ıhlamur ağacı tercih edilmiş. Kastamonu yöresine ait olan taş baskıda dört çeşit boyamız vardır. Bunlar; anilin, çiriş, göztaşı ve potasyum. Bunlar belirli ölçülerde karıştırılıyor ve bu şekilde baskı yapılıyor."
"TAŞ BASKI EV HANIMLARINA DA DESTEK SAĞLIYOR "
Taş baskı üretimin bir zamanlar azaldığına vurgu yapan Temekoğlu şunları söyledi; "Üretim bir zamanlar azalmıştı. Yeni yeni gün yüzüne çıkıyor. Halk Eğitim kursları sayesinde biraz daha destek sağlanıyor. Kadınlar evde taş baskı basıyor ve dükkanlara satıyor. Bu sayede ev hanımlarına kazanç sağlıyor. Malzemelere daha çabuk ulaşıldığı için evde basıma uygun. O yüzden şu an da günümüzde de biraz daha yaygınlaştı."
HEDİYE İÇİN TERCİH EDİLİYOR…
Yaz aylarında Kastamonu'da turist yoğunluğunun arttığını bu sebeple de Kastamonu'ya gelen turistlerde taş baskı ürünlerine talebin artığını dile getiren Temekoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; "Yazın turistler yoğun olduğu için Kastamonu yazın taş baskı ürünlere daha çok talep oluyor. Kışın biraz daha azalıyor. Yöresel olması ticari açıdan Kastamonu denildiğinde taş baskı öne çıktığı için bunları merak edip atölyeyi ziyaret etmeye gelenler oluyor. Yıkandığında çıkmadığı için ve kalıcı bir ürün olduğu için talep var. Genellikle hediye için tercih ediliyor." (Funda Şenel/ ÖZEL HABER)