İlçede başarılı hizmetlere ve önemli projelere imza atan Kaymakam Baycar, Yeni İnebolu Gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Kadir Yıldırım’a makamında açıklamalarda bulundu.
“KEYİFLİ VE HUZUR DOLU 3 YIL GEÇİRDİK”
K.Yıldırım: İnebolu’da 3 yıllık görev sürenizin sonuna geldiniz. Duygularınızı öğrenebilir miyiz?
Kaymakam Baycar: “Son Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle İnebolu’daki 3 yıllık görevim sona ermekte olup Şırnak ili Cizre ilçesine atanmış bulunmaktayım. Türkiye'nin tek İstiklal Madalyalı ilçesinde bu süre zarfında hizmet etmek benim için onur ve gurur kaynağıdır. Birlikte çok keyifli, huzur dolu bir 3 yıl geçirdik. Tabi zor günlerimiz de oldu. Üç büyük sel, iki büyük deniz taşkını bunlardan ilk aklıma gelenler. Ama hamdolsun bu tür zorlukların üstesinden de devletimizin gücü milletimizin desteğiyle bütün kurumlarımızın iş birliğiyle gelmeyi başardık.”
“BU 3 YILI ÖMRÜMÜN SONUNA KADAR UNUTMAYACAĞIM”
“Köklü tarihi, özgün mimarisi, berrak denizi, ormanı ve bol yeşillikli doğal güzellikleriyle İnebolu kişiye sağlıklı ve huzurlu bir çalışma ortamı sağlıyor. Bundan ziyade çalışkan ve uyumlu insanıyla birlikte çalışmakta ayrıca keyif verici bir olanak. İnebolu’da bu güzelliklerle geçirdiğim bu üç yılı ömrümün sonuna kadar unutacağıma asla ihtimal vermiyorum.”
İSTİKLAL MADALYALI İLÇEDEN NUH’UN GEMİSİNİN MEKANINA
“Kurtuluş Savaşı’nda bir milletin yeniden doğuşunda sağladığı üstün başarılarından dolayı İstiklal Madalyasıyla taltif edilmiş ülkedeki tek ilçeden insanlığın ikinci doğuşu kabul edilen Nuh Peygamberin gemisinin karaya oturduğu bir ilçeye atanmakta ayrı bir hoş tesadüf. Tabi bu tür görev değişiklikleri kamu görevinin klasik olacak açıklaması olan bayrak yarışı ile ifade edebilirim. Bayrağı kendisine devredeceğim yeni İnebolu kaymakamına başarı ve hayır diliyorum. Aynı şekilde kendisinden bayrağı devralacağım selef Cizre kaymakamına teşekkür ve sağlık diliyorum.”
“İNEBOLU’NUN HAK ETTİĞİ KONUMA KAVUŞMASINA ŞAHİTLİK ETMEK İSTERDİM”
“Ama şunu içtenlikle ifade edebilirim ki İnebolu gibi ender bir ilçeden ayrılmak benim için hiç kolay olmayacak. Gönül birkaç yıl daha hizmet etmekten yana olduğunu buruk bir duyguyla itiraf edebilirim. Sahip olduğu kalkınma potansiyeli kinetiğe geçirmeye katkı sunmak isterdim. İlçemiz için daha yapacak hizmetlerde planlanan birçok projede daha yer almak isterdim. Son 30 yıldır diğer kırsallarda olduğu gibi süregelen şehre göçün önüne geçecek çalışmalar da yer almak isterdim. Özellikle İnebolu yolu, liman projesinin tamamlanması, turizmin Karadeniz’e biraz daha açılmasıyla İnebolu’nun hak ettiği konuma kavuşmasına şahitlik etmek isterdim. İhtişamını körükleyecek özel sektör yatırımlarıyla doluştuğu anları görmek isterdim. Kamu, özel, sivil toplum kuruluşlarıyla sistematik paydaş mantığının örneği bir ortamın pekiştiğini göstermek isterdim. Cennet vatanımızın nadide köşesi, İstiklal madalyalı tek ilçemiz, denizi, ormanı ve bize yüreğini bağrını evini açan halkı ile İnebolu’da çalışmak ben ve ailem için bir onur, bir keyif, bir huzur, bir gurur, ömür boyu unutamayacağım bir hatıra ve bir şanstır. Bu şansı bize veren devlet ricalimize teşekkürü bir borç biliyorum. Bu şansı bize yaşatan İnebolu ve İnebolulu hemşerilerimin tamamına çok teşekkür ediyorum. Haklarını helal etmelerini istirham ediyorum. İnebolu’yu unutmayacağımızı ifade etmek istiyorum. İnebolu ve İnebolulular bütün güzelliklere layık. Rabbim İnebolululara her zaman güzellikler nasip etsin. İnşallah her geldiğimizde biraz daha müreffeh, biraz daha gelişmiş bir İnebolu ile karşılaşırız.”
11 AĞUSTOS SEL FELAKETİ SONRASI
K.Yıldırım: “İnebolu’da 11 Ağustos 2021 sel felaketinin ardından göreve başladınız. Geldiğinizde nasıl bir tablo ile karşılaştınız?”
Kaymakam Baycar: “Göreve geldiğim günden bugüne geçirdiğim süre içerisinde ilçemdeki hizmetlerden biraz bahsetmek istiyorum. Üç yıl önce Ağrı Vali yardımcılığı görevinde iken tam da 11 Ağustos selinin akabinde göreve başlamış oldum. Göreve geldiğim esnada sel felaketinin neden olduğu köy ve köy yollarımızda çok ciddi bir tahribat vardı. Özellikle Evrenye, Özlüce hattı ve yukarıdaki dere kenarları felaketten en çok etkilen bölgelerdi. İlk önceliğimiz tahribat niteliğine göre düzeltilmesi oldu. Bu kapsamda AFAD ile birlikte zararının rehabilitasyonu için mücadele ettik. Yaklaşık bir yıl içinde temel ve ana sorunların çözüme kavuşmasında ekiplerimizle beraber üstümüze düşeni yaptık. Bunun yanında bünyemizdeki kurumların diğer kurumlarla koordineli bir şekilde çalışmasına katkı sağladık. Kısa bir zaman zarfında birçok kurumumuz sahip olduğu araç, gereç ve personel açığını gidermiş oldu. Şükürler olsun ki devletimizin tüm kurumları ilçemiz ve köylerinde örnek bir koordinasyon ve iş birliği göstererek afetin yaralarını olabilecek en kısa süre içerisinde sarmış oldu.
SERACILIK PROJESİ
K.Yıldırım: “İnebolu’da birçok projeyi başlattınız ve yürüttünüz. Bu projelerden bahseder misiniz?”
Kaymakam Baycar: “İlk olarak halkımızın refah ve kalkınmasına direkt temas etmesi hasebiyle anlatmaya öncülüğümüzde başlatılan sera projesi başlamak istiyorum. Sera projelerinde farklı birçok kurum ve kuruluşlardan istifade etmiş olduk.
Sera projelerine ilk olarak İl Özel İdaremizin ve ilçemizin bağlı olduğu kalkınma ajansı olan Kuzka destekleriyle başladık. İlk etapta, bugünkü maliyeti sekiz milyon Türk lirasını geçen bir bedele sahip tam otomasyonlu bir serayı teşkilatlanmasında öncü olduğumuz kadın kooperatifle kurmuş olduk. Bir dönümü topraksız bir dönümü topraklı olmak üzere toplam iki dönüm seramız; sulaması, gübrelemesi tamamen çevirim içi sistemlerle yönetiliyor. Ürünlerini il dışına kendi marka, logo ve ambalajı ile satışa sunma aşamasına ulaşma sevincini bize yaşatmış oldu. İnebolu’da seracılığı yaygınlaştırmayı Yaygın Seracılık Projesi ile gerçekleştirdik. Bu proje ile 610 ailemizin gerek serasını aktif hale getrime gerekse de sıfırdan sera ile tanışma imkânını oluşturmuş olduk. Proje kapsamında yetiştiricilerimize ihtiyaca göre ahşap, naylon ve teknik destek sağlanmış olduk. Bu vesileyle İnebolu’yu seracılıkta il bircisi konumuna ulaştırdık. İlk hedefimiz mevcut sera sayısını 1000’e tamamlamaktı. Ama onu kısa sürede ulaştığımız için bir hedef güncellemesi yapıp dağıttığımız sera sayısını 1000’e çıkarma hedefini koyduk. Şu anda bu projemizde emin adımlarla ilerliyor. Bu ivmeyle seracılığın devam etmesi durumunda çok kısa bir sürede bölgede hatta ülkede İnebolu seracılıkta önemli bir merkez haline gelmiş olacaktır. Onun yanında Bakanlığımızın katkılarıyla PRODES olarak, kendimizin kamu ağırlıklı kurduğumuz dernekle de 40 ailemize sera malzemesi dağıttık. Bu kapsamda da kadınlarımıza teorik ve uygulamalı eğitimler verdik. Yaklaşık 5 aydır eğitimleri devam ettiriyoruz. Bu projeyle de sadece malzeme desteği değil aynı zamanda iyi tarım uygulamalarını içeren sera eğitimi de vermiş olduk.
Tamamlayıcı birçok desteklerimiz oldu. Fide desteği, gübre desteği gibi sera ile ilgili birçok destek de verilmiş oldu. En önem verdiğimiz projenin bu olduğunu düşünüyorum ve geri dönüşlerin de çok olumlu olduğunu paylaşmak istiyorum.”
Kaymakam Baycar ayrıca; Yiğit İnebolu Okuyor Projesi, Denk Kayığı Replikası, Aile Destek Merkezi, Vefa Projesi, İnebolu Kitabı, Eski Karakol Binasının Restorasyonu, Kitap Kafe, Spor Dostu İnebolu Projesi, ÖSYM Sınav Merkezi, spor kulübü, hizmet aracı alımları, devlet-muhtar işbirliğinde iş makinesi alımı, Sosyal Hizmet Merkezi, Emniyet Müdürlüğü ve sağlık hizmet binaları ve köylerde yapılan çalışmalar gibi kendi döneminde yapılan proje ve faaliyetler hakkında bilgiler verdi.
“ESKİ ASKERLİK ŞUBESİ BİNASININ ONARIMINI ÇOK ARZU ETTİM”
K.Yıldırım : “İnebolu’da yapmak isteyip de yapamadığınız ve önemli gördüğünüz proje var mı?”
Kaymakam Baycar: “Çok içimde kalan bir proje, eski Askerlik Şubesinin onarımını çok arzu ettim. İki - üç girişimde de bulunduk. Öncelikle kütüphane yapma arzusunda olduk. Ama özellikle engelli rampasının olmaması, vatandaşlarımızın etkin kullanımı noktasında çekilebilecek sıkıntılar noktasında uygun görülmedi. Ondan sonra Tarım Müdürlüğü ile Milli Parklar idari hizmet binası ve müze olması gündeme geldi. Maalesef bugüne kadar onu da hayata geçiremedik. İş adamlarımıza yaptırma fikri doğdu. Koç Holding’e yazışmaları yaptık, yönetim kurulunda da değerlendirmeler yapıldı ama maalesef deprem afetleri gibi ülkemizin gündeminin çok yoğun ve olumsuzlukların olduğu dönemdeki konjonktürden dolayı maalesef muvaffak olamadık. Umut ediyorum ki bir çözüme kavuşur. En fazla üzüldüğüm konuların başında maalesef bu geliyor.”
MECİT ÇETİNKAYA’YA TEŞEKKÜR
“Eski Askerlik Şubesinin restorasyonunu yaptıramadık ama dönemimizde Karadeniz İlkokulu’nun restorasyonu yapıldı. Hayırsever iş insanı Mecit Çetinkaya’ya çok çok teşekkür ediyoruz.”