Kastamonu’da sıkıntı büyük!.. Geçen yılın yarısı bile değil

Meteoroloji Kastamonu İl Müdürlüğünden yağış oranlarıyla ilgili alınan bilgiler, ilimizin ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya olduğunu gözler önüne seriyor.

Dünya, özellikle son yıllarda ard arda yaşanan savaşlar, işgaller, katliamlar ile adeta bir sorunlar sarmalıyla baş başa kaldı. Ancak, yıllardır çok açık sinyaller vermesine karşın. Bir türlü yeterli tedbir alınmayan ‘küresel iklim değişikliği’ yakın gelecekte dünyanın her köşesinde çok daha büyük yıkım ve kaosa neden olacak.

İklim değişikliğinin günümüzdeki en büyük göstergelerinden biri olan ‘kuraklık’ ise, tüm dünya gibi ülkemizi ve bölgemizi de yakından tehdit ediyor.

Karadeniz Bölgesi, yoğun ormanlık alanları sayesinde Türkiye’nin en fazla yağış alan bölgesi konumunda… Fakat son yıllarda artış gösteren sıcaklık seviyesi ve yağışların ciddi oranda düşmesi tüm Türkiye gibi Karadeniz’de de kuraklık tehlikesini ortaya koydu.

KASTAMONU’DA YAĞIŞLAR GEÇEN YILIN YARISININ DA ALTINDA

Bölgenin en fazla ormanlık alanına sahip ili konumundaki Kastamonu da bir yandan aşırı sıcaklar, bir yandan da zaman zaman yaşanan sel afetleri nedeniyle iklim değişikliğiyle karşı karşıya kaldı.

Meteoroloji Kastamonu İl Müdürlüğünden yağış oranlarıyla ilgili alınan bilgiler, ilimizin ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya olduğunu gözler önüne seriyor.

2023 yılının ilk 6 ayında Kastamonu merkezde metrekareye düşen yağış miktarı 423.6 kilogram iken, 2024 yılının ilk 6 ayında ise bu miktar metrekareye 209.2 kilogram olarak ölçüldü.

Geçtiğimiz kış yeterli kar ve yağmurun yağmaması, bahar ve yaz aylarında ise mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, Kastamonu genelinde tarım ve hayvancılığın yanı sıra, içme ve sulama suyu temininde de ciddi sıkıntılara neden olacak.