‘Tarihi çarşıda kafe’ neden olmasın?

Kastamonu'nun tarihi dokusunu yansıtan Bakırcılar Çarşısı'nda, geçmişin izlerini taşıyan bir dükkanın kapıları herkese açık. Açıksöz Gazetesi olarak Rasim Yıldız'ın el yapımı ürünlerle dolu dükkanını ziyaret ettik ve zamanın izinde keyifli bir yolculuğa çıktık.

Eski günlerin hatıralarını yaşatan bu sıcacık ve samimi dükkanda, her bir parça adeta bir zaman yolculuğu sunuyor ziyaretçilere. Rasim Yıldız'ın özenle koruduğu ve sergilediği el yapımı çalgılar, hasır sepetler ve daha birçok nostaljik ürün, geçmişin tozlu raflarından çıkıp gün yüzüne çıktı.

“HEDEFİM BAKIRCILAR ÇARŞISINDA TURİSTİK BİR KAFE AÇMAKTI”

Beş yıl önce Kastamonu’ya gelen Rasim Yıldız, burada eski nostaljik ürünlerin sergilendiği bir kafe açmak istediğini fakat belediyenin kendisinin bu isteğine izin vermediğini belirterek “Benim asıl hedefim Bakırcılar çarşısında turistik bir kafe açmaktı. Kastamonu’nun el yapımı ürünleri ile Kastamonu’yu ziyaret edenlerin dinlenme noktası yapmaktı. Fakat tepedekiler izin vermedi yani yöneticileri kastediyorum. Belediye olarak alıyorlar yardım paralarını her türlü indiriyorlar.” dedi.

Rasim Yıldız, dükkana sadece yerel halk ve turistlerin gelmediğini Belediye Başkan adayının da sıkça ziyaret ettiğini söyledi.

“BU TARİHİ DOKUYA YAZIK DEĞİL Mİ?”

Belediye Başkan Adayına turistik bir kafe açmak istediğini fakat kendisinin ilgilenmediğinden yakınan Yıldız, “Başkanım bu çarşı bakın kaç yıllık? ‘Ben duyduğumu söylüyorum 600-700 yıllık olarak.’ dedi hatta ‘bu binalar yoktu’ diye kendisi ekledi. Ben de ‘ben bunları kastetmiyorum. Çarşıyı kastediyorum.’ dedim. ‘Başkanım neden bu çarşının kıymeti bilinmiyor. Bak, burası eski mahkeme binasıymış.’ diye başkana söyledim. Bakın! Burası eski mahkeme binası ama depo olarak kullanılıyor bu tarihi dokuya yazık değil mi? Başkan adayına ‘burayı bir faaliyete soksanıza, alırsın ya da tutarsın istediğin gibi ruhsat verirsin bunlar senin elinde olan bir şeyler. Turistlerde burayı görsünler oturup çay içsin etli ekmek yesinler.’ dedim. Başkan adayına anlattım derdimi dinler gibi yaptı ama ilgilenmedi” ifadelerini kullandı.

“BURAYA BİRKAÇ TURİST GELİYOR GEZİLECEK YER YOK DEYİP GİDİYORLAR”

Eski mahkeme binasını göstererek konuşmalarına devam eden Rasim Yıldız, “Bir çorba içsinler, bir şeyler yesinler. Yani bir şey olsun, insanlar oraya girsin. Çok turist geliyor ‘Kastamonu çok güzel ama gezilecek yer, oturacak yer yok.’ diye yakınıyor. Tarihi yerlere daha çok önem gösterilmeli.” ifadelerine yer verdi.

“ELLERİNDEKİLERİ DEĞERLENDİRMEYİ BİLMİYORLAR”

Belediye Başkan Adaylarını işaret ederek şunları söyledi: “Koltuğa oturacak kim olursa tarihi dokuyu koruyarak turistlere yönelik çalışmalar yapmalı. Bu çarşı ufak ama daha da büyüyebilirdi ama binalar yaparak değil. Bu kadar da yeter, bu dokuyu bozmayın yeter. Çarşıda bir grup genç gezerken denk geldim. İktidar partisinin yönetiminde olduklarını söylediler onlarla biraz sohbet ettik. Safranbolu çarşısı gibi bizim çarşımız da daha hareketli ve enerjik olabilir dedim. Onlar da bana ‘Oranın Safranbolu evleri var.’ Dediler yani işin aslı kimse Kastamonu’ya sahip çıkmıyor. Ellerindekileri değerlendirmeyi bilmiyorlar. Burada Kaleye kadar bir dünya Kastamonu Konakları var sadece dışını değil içini de restore et insanlar kullansın incelesin. Zaten Şu anki belediye Kastamonu’ya turistlerin gelmesi için hiçbir çalışma yapmadı.”

Dükkandaki ürünlerinin çoğu el yapımı ürünün Kastamonu’daki vatandaşa ait olduğunu bu ürünlerin hiçbirisini satmak istemediğini turistlere Kastamonu kültürünü sergilemek istediğini dile getirdi.